GENEL - 19 Kasım 2019 Salı 17:03

Gökalp: "Eşitlik için kadınlara pozitif ayrımcılık sağlanmalıdır"

A
A
A
Gökalp: "Eşitlik için kadınlara pozitif ayrımcılık sağlanmalıdır"

Mersin Barosu avukatlarından Hibe Gökalp, kadın girişimcilerin ülkenin kalkınmasına ve gelişmesine ışık tuttuğunu belirterek, iş hukuku kapsamında da önlerinin açılması gerektiğini vurguladı.

Mersin Barosu avukatlarından Hibe Gökalp, kadın girişimcilerin ülkenin kalkınmasına ve gelişmesine ışık tuttuğunu belirterek, iş hukuku kapsamında da önlerinin açılması gerektiğini vurguladı.


Gökalp, ‘19 Kasım Dünya Kadın Girişimcilik Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadınların iş ve sosyal yaşantılarındaki yerine ve hukuki haklarına dikkat çekti. Kadın girişimcilerin ülkenin kalkınmasına ve gelişmesine ışık tuttuğunu belirten Gökalp, kadınların iş hukuku kapsamında da önlerinin açılması gerektiğinin altını çizdi. Gökalp, "19 Kasım Dünya Kadın Girişimcilik Günü kadınlarımızın iş ve sosyal yaşantılarının kaliteli sürdürülebilmesi için önem taşıyan günler arasındadır. Türkiye’de her bir kadın girişimcimiz, ülkemizin kalkınması ve gelişmesi için yaptıkları hamlelerle geleceğe ışık tutuyorlar. Kadın girişimcilerimizin desteklenmesi, onların projelerine önem verilmesinin yanı sıra iş kadınlarımızın hem toplumda hem de iş hukuku kapsamında önlerinin açılması gerekiyor” dedi.


Türkiye’de 2019 yılında erkek istihdam oranının yüzde 64.2, kadın istihdam oranın ise yüzde 28.9 olduğunu belirten Gökalp, eşitlik için kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğinin altını çizdi. Gökalp, "TÜİK verilerine göre 2019 yılında erkek istihdam oranımız yüzde 64.2 iken, kadın istihdam oranımız yüzde 28.9. Kadın istihdamının artırılması ve eşitlik için kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor. Bu eşitlik sağlanırsa Türkiye daha güçlü bir hal alacaktır. Kadın gücü birçok bütünlüğü de beraberinde getirecektir” ifadelerini kullandı.


Kadınların ve erkeklerin kanun önünde eşit olduğunu vurgulayan Gökalp, şöyle devam etti; "Herkes dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Çalışma hayatımızı düzenleyen 4857 Sayılı İş Kanunu ile çalışan kadınların birtakım hakları yasa ile güvence altına alınmıştır. Bunlardan en önemlisi de ayrımcılık yasağıdır. Kadınların çalışma hayatında eşit tutulması, ayrımcılığa tabi tutulmaması gerekmektedir. 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 5. maddesinde belirtildiği üzere işveren, biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça, bir işçiye, iş sözleşmesinin yapılmasında, şartlarının oluşturulmasında, uygulanmasında ve sona ermesinde, cinsiyet veya gebelik nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamaz. Aynı veya eşit değerde bir iş için cinsiyet nedeniyle daha düşük ücret kararlaştırılamaz. İşçinin cinsiyeti nedeniyle özel koruyucu hükümlerin uygulanması, daha düşük bir ücretin uygulanmasını haklı kılmaz."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.