EKONOMİ - 06 Aralık 2019 Cuma 09:14

Hasat limon sıkılarak başladı

A
A
A
Hasat limon sıkılarak başladı

Limon diyarı Mersin’in Erdemli ilçesinde coğrafi işaret tescilli Erdemli Lamas limonunun hasadına başlandı.

Limon diyarı Mersin’in Erdemli ilçesinde coğrafi işaret tescilli Erdemli Lamas limonunun hasadına başlandı. Dalında 2 lira 80 kuruşa kadar alıcı bulan tescilli limon, Rusya Federasyonu başta olmak üzere ağırlıklı olarak Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor.


Erdemli Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Erdemli Ziraat Odası ile Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası destekleriyle coğrafi işaret tescili alınan Erdemli Lamas limonunun hasadı, bahçede limon sıkılarak başlatıldı.


Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, yeni hasat sezonunun bereketli olması temennisiyle limon piyasasına dair değerlendirmede bulundu. Şahin, "Lamas limonunun hasadına başladık. Bu yıl rekolte yüzde 30, yüzde 40 civarında düşük. Düşük olmasına rağmen fiyatlar yüksek. Çiftçilerimizin emeğinin karşılığını almasını diliyorum. Limon dalında 2.5 lira ile 2 lira 80 kuruş arasında satılmaktadır" dedi.


Şahin, ihracatın ise Rusya başta olamak üzere Romanya, Bulgaristan ve Ortadoğu ülkelerine gerçekleştirildiğini belirtti.


Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Orhan Sarı da, "İhracatla birlikte Lamas limonu hasadı bölgemize katkı sağladığı gibi ülkemize de katma değer noktasında katkı sağlayacaktır. Hem çiftçinin hem tüccarın kazanmasını diliyoruz. Çiftçilerimiz açısından da fiyatlar oldukça iyi. Bol ve bereketli kazançlar diliyoruz" diye konuştu.



"Her üretici artık limonuna ’Lamas’ markası basamayacak"


Erdemli Tarım ve Orman Müdürü Mesut Yıldız ise Erdemli Lamas limonun hem ülke genelinde hem de yurt dışında tanınan bir ürün olduğuna dikkat çekti. Yıldız, "Mersin limonu deyince Lamas limonu tüm Avrupa’da ve Türkiye’de biliniyordu. Biz buna resmiyet kazandırdık, tescil aldık. Eskiden bir üretici limon kasasının üzerine ’Lamas’ markasını basarak limonunu, Lamas limonu olmasa dahi herhangi bir limonun satışını yapıyordu. Dolayısıyla gerçek Lamas limonu üreten üreticilerimiz fiyat kaybına uğrayabiliyordu" dedi.


Ancak bundan sonra Lamas limonu üreten bahçelerin belirleneceğini dile getiren Yıldız, "Bunların da denetimi yapılacak. Artık gerçek Lamas üreten üreticilerimiz kasalarının üzerine ’Lamas’ ibaresini basabilecek. Bu da daha yüksek fiyatlara ürünlerini değerlendirme imkanı sağlayacak" şeklinde konuştu.


Türkiye limonunun yüzde 60’a yakınının üretildiği Mersin’in Erdemli ilçesinde yıllara göre limon rekoltesi yaklaşık olarak 400 bin ton civarında gerçekleşiyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya O uyuşturucu partisi görüntülerinde yer alan kadınlar da yakalandı Sakarya’nın Serdivan ilçesinde yaklaşık iki buçuk yıl önce bir evin içerisinde ‘anı olarak kalsın’ diye kaydedilen uyuşturucu partisinin görüntülerinde yer alan 2 kadın da yakalandı. Şahıslar, emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakılırken adli işlemlerinin sürdüğü öğrenildi. Serdivan ilçesinde bir evin içerisinde yaklaşık iki buçuk sene önce kaydedilen ve sosyal medyada, emniyet ile valiliğin etiketlenerek paylaşıldığı uyuşturucu ortamı sonrasında Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. ‘Anı olarak kalsın’ denilerek kaydedilen uyuşturucu partisi görüntülerinde; 2’si kadın toplam 5 kişinin aralarında geçen diyalog ve bazıların ise uyuşturucu maddeyi kullandığı anlar yer aldı. Emniyetteki işlemleri sonrasında serbest bırakıldılar Polis ekiplerince yapılan incelemeler neticesinde görüntülerdeki kişilerin A.C.A., İ.A., E.A. isimli erkekler ile S.K. ve M.A. isimli kadınlar olduğu tespit edildi. Görüntünün yaklaşık iki buçuk sene önce çekildiği ve A.C.A. isimli şahsın cezaevinde olduğu öğrenildi. Yayılan görüntülere ilişkin adı geçen A.T. ile birlikte ekipler, diğer İ.A., E.A., S.K. ve M.A. isimli 5 kişiyi kısa sürede yakalayarak emniyete götürdü. S.K. ve M.A. isimli kadınların, fuhuş dahil birçok farklı suçtan kayıtlarının da olduğu öğrenildi. Emniyette alınan ifadelerinin ardından serbest bırakılan şahısların, adli işlemleri sürüyor.
Ankara ATO Başkanı Baran: “Enflasyonla mücadele bir süreç, bu sürecin bir yılı geçeceğini sanmıyorum” Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye’de sürdürülen enflasyon mücadelesinin bir yıl içerisinde başarıya ulaşacağına inandıklarını belirterek, “Enflasyon nedeniyle ticaretin her alanında sıkıntı yaşanıyor. Ancak bu bir süreç. Bir yılı geçeceğini sanmıyorum. Bu süreçte biraz sabırlı olmamız gerekiyor. Hükümetimize, ekonomi yönetimine yürekten güveniyoruz ve destekliyoruz” dedi. ATO 60 No’lu Restoran, Lokanta, Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi tarafından ATO Duatepe Hizmet Binası’nda Ankara Ticaret İl Müdürlüğü’nün destekleriyle “Haksız Fiyat Artışı ve Fiyat Etiketi Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı. Fiyat Etiketi Yönetmeliği ve fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamaları konularında ATO’nun 1 No’lu Toptan Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Meslek Komitesi, 7 No’lu Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakende Ticareti, 40 No’lu Pastacılar, Çikolata ve Tatlıcılar, 60 No’lu Restoran, Lokanta, Kafe Hizmetleri Meslek Komiteleri üyelerinin bilgilendirildiği toplantıya ATO Başkanı Gürsel Baran ve Ankara Ticaret İl Müdür V. Elif Tan katıldı. ATO Başkanı Baran, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, pandemiden bu yana dünya ekonomisinde dengelerin bozulduğunu ve yiyecek-içecek sektörünün bu süreçten en fazla etkilenen sektörlerin başında geldiğini belirterek, enflasyonun da fiyatlandırma konusunu gündemin ilk sıralarına taşıdığını kaydetti. Enflasyonun Avrupa Birliği ülkelerinin de gündeminde olduğuna dikkat çeken Baran, “Yüzde 5-7 gibi enflasyon oranları Avrupa’da kıyametlerin kopmasına neden oluyor. Büyük sıkıntılar yaşanıyor. Türk insanı gerçekten çok farklı. Biz onlardan on kat fazla enflasyonla çarklarımızı döndürebiliyoruz. Bu büyük bir mücadele. Enflasyon nedeniyle ticaretin her alanında sıkıntı yaşanıyor. Ancak bu bir süreç. Bir yılı geçeceğini sanmıyorum. Bu süreçte biraz sabırlı olmamız gerekiyor. Hükümetimize, ekonomi yönetimine yürekten güveniyoruz ve destekliyoruz” diye konuştu. “Hizmet sektörü ekonominin omurgasıdır” ATO 60 No’lu Restoran, Lokanta, Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi Üyesi Aykut Altıntaş da, komiteyi temsilen gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, hizmet sektörünün ekonomideki önemine dikkat çekerek, sektörün kanuni düzenlemeler hakkında bilgilendirilmesinin önemine dikkat çekti. Hizmet sektörünün genel ekonomi içindeki büyüklüğünü anlatan Altıntaş, istihdamın yaklaşık yüzde 65’inin bu sektör tarafından gerçekleştirildiğini aktardı. Altıntaş, “Hizmet sektörü tüm mekanizmanın omurgası gibidir. Bu omurgada oluşabilecek bir hasar, tüm ekonomimizi ciddi anlamda etkileyecektir. Onun için burada maruz kaldığımız giderleri ya da fiyat değişikliklerini kısmi anlamda son tüketiciye yansıtmakla mükellefiz. Enflasyon nedeniyle haksız kazancın önüne geçmek için yapılan bu değişikliğin etraflıca öğrenilmesi ve doğru uygulamaların hayata geçirilmesi önemli” diye konuştu. Açılış konuşmalarının ardından Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Burak Özsaraç “Fahiş Fiyat Artışı ve Stokçuluk Uygulamaları”, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Aslı Zekiye Çolak da “6502 Sayılı Kanun ve Fiyat Etiketi” konularında birer sunum gerçekleştirerek, katılımcıların sorularını yanıtladı.