GENEL - 19 Nisan 2019 Cuma 11:12

Karlı havada 6 saatte keçiyi kurtardılar

A
A
A
Karlı havada 6 saatte keçiyi kurtardılar

Mersin’in Silifke ilçesindeki bir yamaçta 7 gündür mahsur kalan keçi, Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Mersin Şubesi ekiplerinin karlı havada 6 saatlik zorlu operasyonuyla kurtarıldı.

Mersin’in Silifke ilçesindeki bir yamaçta 7 gündür mahsur kalan keçi, Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Mersin Şubesi ekiplerinin karlı havada 6 saatlik zorlu operasyonuyla kurtarıldı.


Edinilen bilgiye göre, Ömer Aslan isimli bir vatandaş, keçisinin Silifke ilçesi kırsalında bulunan bir yamaçta mahsur kaldığını belirterek, AKUT Mersin Şubesi ekiplerinden yardım talep etti. Bunun üzerine ekipler, ilçenin yüksek kesimindeki Sarıaydın Mahallesi kırsalındaki yamaçta 7 gündür mahsur kalan keçiyi kurtarmak için bölgeye gitti. Bölgeye ulaşan 5 kişilik ekip, olumsuz hava koşulları ve kar yağışı altında kurtarma operasyonu başlattı. Halatlar yardımıyla keçinin bulunduğu bölgeye inen ekipler, keçiyi de halata bağlayarak yukarı çıkardı.


6 saat süren zorlu operasyonla kurtarılan keçi, sahibi Ömer Aslan’a teslim edildi.


Aslan, ekiplere keçisini kurtardıkları için teşekkür etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Nesli tükenmekte olan toy kuşlarına yönelik envanter ve izleme çalışması Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından “Toy Kuşu Eylem” planı çerçevesinde Çorum’da izleme ve envanter çalışması yapıldı. Çorum’da, 2019 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Çorum İl Şube Müdürlüğü sınırları içerisinde gerçekleştirilen arazi inceleme çalışmalarında dünyanın uçabilen en ağır (5,6-18 kilogram) kuşlarından biri olan toy kuşu gözlemlenmişti. Toy kuşu, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) listesine göre soyu tükenme tehlikesi büyük olan (VU) olan kuşlar listesinde yer alıyor. Tüm dünyada sayılarının sadece 44 bin ile 57 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. 2004 yılında Türkiye’de toy popülasyonunun 764-bin 250 birey arasında olduğu tahmin ediliyorken 2016 yılında gerçekleştirilen envanter çalışmalarında 504 birey tespit edilmişti. Bu zamana kadar habitat kaybı, tarım arazilerinin açılması ve avlanma gibi çeşitli nedenlerle sayıları azalan toy kuşları bütün dünyada yok olma sınırına yaklaştı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü tarafından envanter ve izleme çalışmalarına ilişkin yapılan açıklamada, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzce Toy Kuşu (Otis tarda)’na yönelik olarak hazırlanan ve uygulamaya konulan ’Toy Tür Eylem Planı’ çerçevesinde tanımlanan faaliyetlerin uygulanması her yıl yapılıyor. Eylem planı çerçevesinde, Çorum ilinde envanter ve izleme çalışması Bölge Müdürlüğümüz Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü elemanlarının katılımı ile tarihinde gerçekleştirildi. Ülkemizde 100-500 arasında birey kaldığı tahmin edilmekte olup eylem planı kapsamında envanter ve izleme çalışmaları eş tutma, üreme, kuluçka, yavru büyütme dönemi olarak yıllar itibari ile devam edecektir” ifadelerine yer verildi.