GENEL - 08 Kasım 2018 Perşembe 11:29

Kaymakam Cinbir: "Hayat mektebinin diploması mezar taşıdır"

A
A
A
Kaymakam Cinbir: "Hayat mektebinin diploması mezar taşıdır"

Silifke Kaykamı Şevket Cinbir, "Alışkanlıklarımızı bir tarafa bırakıp, yeni öğrendiklerimizi, duyduklarımızı hayata geçirme zamanıdır" dedi.

Silifke Kaykamı Şevket Cinbir, "Alışkanlıklarımızı bir tarafa bırakıp, yeni öğrendiklerimizi, duyduklarımızı hayata geçirme zamanıdır" dedi.


Silifke Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülmekte olan Kalkınma Bakanlığı SODES tarafından finanse edilen Silifke Ailem Projesi kapsamında Silifke Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda Aile içi iletişimi güçlendirme konulu konferans düzenlendi.


Konferans öncesi konuşan Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, “Alışkanlıklarımızı bir tarafa bırakıp, yeni öğrendiklerimizi, duyduklarımızı hayata geçirme zamanıdır. Kaymakam olmak her şeyi bilmek demek değildir. Hayat mektebinin diploması mezar taşıdır. Dolayısı ile mezara kadar öğreneceğimiz çok şey var. Çevremizden, öğretmenlerimizden, komşularımızdan, çocuklarımızdan öğreneceklerimiz var.” dedi.


Kaymakam Cinbir, şöyle devam etti:


“Çocuklarımızla, eşimizle nasıl iletişim kuracağımız çok önemli. Ne oluyorsa o iletişim koptuktan sonra oluyor. Yuvalar yıkılıyor. Dargınlıklar başlıyor. Çocuklarımız odalarına çekiliyor. Çocuklarımızla iletişim kurmak için zemin hazırlamamız lazım. Onlara dokunmamız lazım, başkaları dokunmadan. Yoksa hiç beklemediğimiz zamanda yaslanacak omuz buluverirler. Bu kız çocukları için de erkek çocukları içinde geçerlidir. Ve üzülürüz, erken oldu deriz. O’na yaslanacak bir omuz olmadığımız için o yaslanacak omuzlar bulmuştur çoktan. Bazen bu omuzlar yanlış omuzlardır. Üzülürüz, dizimize vururuz ve iş işten geçmiş olur. İş işten geçmeden çocuklarımızla aradaki mesafeyi yakınlaştırmamız gerekiyor.”


Nuray Taşçı Karalı’nın konuşmacı olarak katıldığı konferansta katılımcılara videolar ve karikatürler eşliğinde çocuklarla iletişimin nasıl olması gerektiği ve yapılan yanlışlar anlatıldı.


İletişimin hayatımızın her alanında var olduğunu ifade eden Nuray Taşçı Karalı, "Çocuklarımız bizlerle iletişim kurmak istediğinde farkında olmadan erteliyor olabiliriz. Çocuklarımızla sadece sözlü değil beden diliyle de iletişim kurmamız gerekiyor. Çünkü her şey iletişimle başlar” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.