- 12 Ekim 2021 Salı 10:55

Kız çocukları, atölye etkinlikleriyle öğrenirken eğlendi

A
A
A
Kız çocukları, atölye etkinlikleriyle öğrenirken eğlendi

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Dünya Kız Çocukları Gününe özel bir dizi etkinlik düzenledi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Dünya Kız Çocukları Gününe özel bir dizi etkinlik düzenledi. Tarsus’ta ve Mersin merkezde gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerde kız çocukları, hem günlerini kutladı hem de keyifli vakit geçirdi.


Etkinlikler kapsamında, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin kız öğrencileri ile öğretmenleri, Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi bünyesinde Tarsus’un Şehit Kerim Mahallesinde hizmet veren Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyesini ziyaret etti. Birim Sorumlusu Emre Aşkın ve birim öğretmeni Bekir Küçükala tarafından karşılanan kız öğrencilere çalışmalarla ilgili bilgiler verildi.


Emre Aşkın, 7-17 yaşındaki tüm çocukların ve yaş sınırı olmaksızın tüm kadınların atölye faaliyetlerinden faydalanabildiklerini söyleyerek, atölye bünyesinde robotik kodlama, üç boyutlu tasarım, oyun geliştirme ve daha pek çok aktivitenin eğitiminin verildiğini kaydetti. Aşkın, öğrencilere uygulamalı çalışma da gerçekleştirdi.



Hem eğlendiler hem öğrendiler


Tarsus’taki bir diğer etkinlik de Altaylılar Mahallesi Ötüken Parkı içerisinde Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi bünyesinde faaliyet gösteren Kadın ve Çocuk Atölyesinde gerçekleştirildi. Atölye eğitimcilerinden Ela Canbolat tarafından hazırlanan etkinlikte, müzik eşliğinde oyunlar oynandı, resim boyama ve diğer atölye çalışmaları düzenlendi.


Atölyedeki dikimhanede ise kadınlar, parça kumaşlardan çocuklar için rengarenk tokalar dikti. Etkinlikte çocuklara boyama kitabı, renkli kitap ayracı ve şapka hediye edildi.



Çocukların dilinden çocuk hakları eğitimi


Mersin’in merkez Toroslar ilçesi Mevlana Mahallesinde yer alan Kadın ve Çocuk Atölyesinde düzenlenen etkinliklerde de kız çocukları eğlenerek haklarını öğrendi. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesinde avukat olarak görev yapan Nida Gamsız, çocuklara haklarıyla ilgili bilgiler verdi. ‘Çocuğum haklıyım’ kartlarıyla eğlenerek öğrenen çocuklar, etkinlik sonunda çocuk haklarını içeren illüstrasyon boyama da yaptı. Eğitici Melis Sonay Berber ile birlikte taç süslemesi yapan çocuklar, kendi zevklerine göre süsledikleri taçları taktı.



“Kız çocuklarıyla bir dizi atölye çalışmaları yaptık”


Av. Gamsız, düzenledikleri tahmin oyunu ile çocuk haklarını oyunlaştırarak anlatacaklarını söyleyerek, “Kız çocuklarıyla bir dizi atölye çalışması yaptık. Bunlardan bir tanesi ‘Çocuk Hakları’ atölyesi, ‘çocuğum haklıyım’ kartlarıyla çocuklara haklarını öğreten bir tahmin oyunu oynayacağız. Bunun sonrasında çocuklarla bir boyama etkinliğimiz olacak. Çocuk haklarını içeren illüstrasyonları boyayacaklar” dedi.


Kız çocuklarının eğitim hayatına katılımlarının hala yeterli orana ulaşamadığını belirten Gamsız, eşitsizliklere değinerek, çocuklara farklı bir vizyon katmak istediklerini ifade etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.