GENEL - 21 Mart 2020 Cumartesi 15:15

Kumbur: "Virüs salgınında suyun önemi bir kez daha ortaya çıktı"

A
A
A
Kumbur: "Virüs salgınında suyun önemi bir kez daha ortaya çıktı"

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü eski Başkanı Prof.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü eski Başkanı Prof. Dr. Halil Kumbur, Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan korona virüs salgınında acil çözüm için su ve sabunun önerildiğine dikkat çekerek, "Doğaya yapılan plansız, yanlış müdahaleler sonucu bozulan ekolojik dengenin, insanlığı tehdit edecek virüsleri üretmemesi için başta su kaynaklarımız olmak üzere doğal kaynaklarımızın korunmasının önemi bir kez daha anlaşıldı" dedi.


Kumbur, ’22 Mart Dünya Su Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, suyun, canlı hayatı için önemli bir unsur olduğuna dikkat çekti. Suyun, sanılanın aksine sınırlı bir kaynak olduğunu vurgulayan Kumbur, "Dünyadaki insanların kullanımına hazır olan tatlı su varlığı, toplam su varlığının yaklaşık yüzde 0.5’inden azdır. Su ve toprak, kalkınma çabalarında ilk başvurulan doğal kaynaklar olma özelliklerini günümüzde de korumaktadır. Hızla artan nüfus ve sanayileşme ile çevre ve su kaynaklarının kirlenmesi, dünya üzerinde özellikle belirli bölgeler ve ülkeler için, su kaynaklarını daha da yetersiz bir düzeye indirmiştir. Bu ülkelerin çoğu, yüksek nüfus artışına sahiptir ve büyük bir kısmı Afrika ve Ortadoğu ülkeleridir.


Ortadoğu ülkeleri arasında son yıllarda ortaya çıkabilecek anlaşmazlık konularından birisi de sudur. Su sıkıntısı en üst düzeyde olan ve burada belirtilen ülkelerin çoğu hem petrol hem de su yoksulu ülkelerdir. Dicle ve Fırat nehirlerimizin bazı Ortadoğu ülkelerinden geçiyor olması nedeniyle bu sorunlar ülkemizi de yakından ilgilendirmektedir" diye konuştu.


Türkiye’nin su potansiyeli


Türkiye’nin su kaynaklarınca zengin görünmesine rağmen yer ve zaman içinde ihtiyaçlarla uyuşmadığını dile getiren Kumbur, "Su kaynakları potansiyelimiz doğu bölgelerimizde ağırlıkta iken, ihtiyaçlar batı bölgelerimizde yoğunlaşmıştır. Günümüz teknolojisi ile değerlendirilebilecek yıllık potansiyelimiz yaklaşık 110 milyar metreküptür. Suyumuzun yüzde 76’sı sulama, yüzde 14’ü belediyeler, yüzde 10 kadarı da endüstriyel amaçlar için kullanılmaktadır" ifadelerini kullandı.


Mersin’in su potansiyeli


Mersin’de akarsuların su rejimlerinin, dağlar ve platoların bazı bölümlerinin orman örtüsünden yoksun olması nedeniyle, genellikle düzensiz olduğunu belirten Kumbur, "Yerüstü su kaynaklarımız yıllık 7.2 milyar metreküp, yeraltı su kaynaklarımız ise 0.2 milyar metreküp olmak üzere toplam 7.4 milyar metreküptür. Su kaynaklarımızı, havzalarımızı koruyamadığımız, sürdürülebilir içeme-kullanma ve sulama suyu planlaması ve su yönetimi yapmadığımız takdirde yakın bir gelecekte su sorunları yaşayabiliriz" şeklinde konuştu.


Korona virüsün küresel etkileri


Korona virüsün, ekolojik dengenin bozulması ile oluşan, mikroskopla bile zor görünen bir canlı, biyolojik bir varlık olduğunu ifade eden Kumbur, "Kendisi çok küçük ama tahribatları çok büyük oldu. İnsanlık için büyük bir tehlike, dünyaya meydan okumakta. 2-3 aylık bir sürede neler yaptı. Kendi canları söz konusu olunca, dünyaya meydan okuyan ideolojileri, siyasi partileri, siyasal iktidarları, ülkeleri, birbirleri ile yan yana oturamayan liderleri, kralları, mazlum milletlere hayat tanımayanları bir araya getirdi. Camileri, Kabe ziyaretini, önemli günlerde bir araya gelmeyi, kiliseleri, günlük hayatımızdaki bütün etkinlikleri iptal ettirdi. Ekonomiye, teknolojiye, her türlü gelişmiş silahlara geçici de olsa meydan okudu. Her türlü teknik ve teknolojiye sahip olmamıza rağmen hala bir aşı geliştirilemedi" dedi.


Acil çözüm su ve sabunda


Virüsle mücadelede hala acil çözüm olarak su ve sabunun olduğunu ve ellerin sürekli yıkanmasının önerildiğini hatırlatan Kumbur, şöyle devam etti; "Elimizin altındaki su gibi doğal kaynaklarımızın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Suyun petrolden daha önemli olduğu anlaşıldı. Doğaya yapılan plansız, yanlış müdahaleler sonucu bozulan ekolojik dengenin, insanlığı tehdit edecek virüsleri üretmemesi için başta su kaynaklarımız olmak üzere doğal kaynaklarımızın korunmasının önemi anlaşıldı. Suyumuza sahip çıkalım, israf etmeyelim, israf edersek sonunda hasret kalabiliriz. Su kaynaklarımızla ilgili kısa, orta, uzun vadeli sürdürülebilir, kalıcı, ekonomik planlar-programlar yapmalıyız. Korona virüsün bile alternatifi olabilir fakat suyun alternatifi yoktur."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Denizlililer için sahne aldı Denizli Büyükşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel hazırladığı programlar kapsamında CSO Film Müzikleri Konseri düzenledi. Denizli Büyükşehir Belediyesinin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları coşkulu bir şekilde sürüyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Film Müzikleri Konseri düzenlendi. Etkinliğe Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Ali Marım, davetliler ve binlerce Denizlili katıldı. Dünyaca ünlü birçok film müziklerinin icra edildiği, Şef Cemi’i Can Deliorman’ın yönettiği CSO performanslarıyla izleyenleri büyülerken, konser sonunda davetliler sanatçıları uzun süre ayakta alkışladı. “Dünyada eşi benzeri olmayan bir bayram” Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, CSO sanatçılarına ve izleyicilere katılımlarından dolayı teşekkür ederek, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile bir kez daha dünyada eşi benzeri olmamış bayramlardan birini daha yaşayacağız. 23 Nisan, ülkemizin demokrasiye, özgürlüğe ve gelecekte huzurlu bir hayat yolculuğuna başlamış olduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı o güzel gündür. Bizlere bu güzel vatanı armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu bayramı çocuklarımıza armağan ediyor olması gerçekten ne kadar büyük bir dehanın, ne kadar büyük bir öngörünün sahibi olduğunu da bir kez daha bizlere göstermiştir” dedi. “Atatürk bu ülkeyi gençlere emanet etmiştir” Bu özel günlerin kendilerine miras olmadığını, çocuklara emanet edildiğini vurgulayan Başkan Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu ülkeyi belediye başkanlarına, cumhurbaşkanlarına, bakanlara, valilere, müsteşarlara veya başkalarına emanet etmemiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu ülkeyi gençlere emanet etmiştir. Biz de bu şiara inanan temsilcileri olarak, gençlerimizin huzurlu bir hayat sürmeleri, gelecekleri ile ilgili kaygı taşımadıkları, ülkemizin güzel coğrafyasını terk ederek başka bir coğrafya hayali kurmadıkları bir Türkiye’de, bir Denizli’de buluşmayı diliyoruz.” Konuşmanın ardından Vali Coşkun ve Başkan Çavuşoğlu, günün anısına Şef Cemi’i Can Deliorman’a plaket verdi.