GENEL - 21 Mayıs 2019 Salı 12:52

Mersin Barosu, minibüste kadına şiddetin peşini bırakmayacak

A
A
A
Mersin Barosu, minibüste kadına şiddetin peşini bırakmayacak

MERSİN (İHA) – Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Mersin’de bir yolcu minibüsünde bir şahsın, eşi olduğunu öne sürdüğü kadını defalarca yumruklamasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

MERSİN (İHA) – Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Mersin’de bir yolcu minibüsünde bir şahsın, eşi olduğunu öne sürdüğü kadını defalarca yumruklamasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Olayın sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirten Yeşilboğaz, “İlgili kişinin en ağır şekilde cezayı alması için elimizden geleni yapacağız” dedi.


Mersin’de bir şahsın, yolcu minibüsünde eşi olduğunu öne sürdüğü bir kadını defalarca yumruklaması Türkiye gündemine otururken, bir kadın yolcu tarafından cep telefonuyla kaydedilen o anlar sosyal medyada da birçok kez paylaşıldı. Henüz kimliği belirlenemeyen şahsın, eşi olduğunu belirttiği kadını, yolculara aldırmadan minibüsün kapısında peş peşe yumruklaması, tokat atması ve küfürler yağdırması büyük tepki çekerken, olaya Mersin Barosu el attı.



“Derhal yetkililerin bu olaya el atması gerekiyor. Biz de takipçisi olacağız”


Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, kadına şiddetin önlenebilmesi için bu tür olayların Kabahatler Kanunu’na göre geçiştirilebilecek bir suç olarak değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çekti. “Hiçbir şekilde toplumsal şiddeti önleyemediğimiz gibi kadına, çocuğa şiddeti de önleyemiyoruz” diyen Yeşilboğaz, bunlardan en canlı örneği dün haberlere düşen ve sosyal medyada çokça paylaşılan, eşi olduğu söylenen bir erkek tarafından minibüste kadına uygulanan şiddeti gördüklerini söyledi. Minibüsteki şiddete hiç kimsenin müdahale etmediğine işaret eden Yeşilboğaz, “Toplumsal olarak duyarlılığımızı da müdahale etmeyi de empati kurmayı da yitirmişiz. Kadına ve çocuğumuza şiddeti bir hak olarak görüyoruz. Kadın bizim malımız değildir. Derhal yetkililerin bu olaya el atması gerekiyor. Biz de Mersin Barosu gerek İnsan Hakları Merkezi gerek Kadın Hakları Merkezi olarak bu olayın takipçisi olacağız. İlgili kişinin en ağır şekilde cezayı alması için elimizden geleni yapacağız. Bu, Kabahatler Kanunu’na göre geçiştirilebilecek bir suç değildir. İnsanlığa karşı işlenen suç şeklinde nitelendirilerek, ona göre cezalandırılması gerekiyor” diye konuştu.


Hiçbir insanın şiddeti hak etmediğinin altını çizen Yeşilboğaz, “Kendimizi ifade etmeyi bilmiyoruz. İnsanlar arasındaki diyaloğu yitirdik. Bir an önce bunun için toplumsal reaksiyona mı girmemiz gerekiyor, toplum merkezleri mi açmamız gerekiyor? Bize göre, öncelikle eğitim ve rehabilite merkezleri ve cezalandırmaların niteliğinin acil değiştirilmesi gerekiyor. Bu konuda biz Mersin Barosu olarak gerekli girişimleri yapacağız” ifadelerini kullandı.



“Olaya müdahil olacağız”


Şüphelinin kimliği konusunda bir soru üzerine Yeşilboğaz, şu anda Kadın Hakları Merkezi ve İnsan Hakları Merkezi’nin bunu araştırdığını dile getirdi. Gerekli bilgiler geldiğinde açıklama yapacaklarını belirten Yeşilboğaz, şunları söyledi:


“Olaya müdahil olacağız. Umarım ilgili kişi de bunu aile arasında bir şiddet olarak görmez, insana, kadına karşı bir şiddet olarak görür ve olayın takipçisi olur, biz de onunla beraber hukuksal mücadeleyi sürdürebiliriz.”


İnsana, canlıya şiddeti ortadan kaldırmak, en aza indirmek gerektiğini vurgulayan Yeşilboğaz, “Toplumda ciddi trajik olaylar yaşanmaktadır. Bir an önce bunun artık bir çözüme kavuşturulması gerekiyor. Bu toplumsal şiddetin önüne hep birlikte nasıl geçebiliriz? Amasız, fakatsız oturup bunun çözüm yollarını aramamız gerekiyor. Bizim şu anda en birincil görevimiz budur; toplumsal şiddeti önlemek” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Bakan Bak: "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler" Çanakkale Kara Savaşları’nın 109’uncu yıl dönümü anma törenleri kapsamında binlerce izci, 57’nci Alay Vefa Yürüyüşü gerçekleştirdi. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler." dedi. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ’57’nci Alay Vefa Yürüyüşü’ne katılanlar, ilk olarak Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyünde kamp kurdu. Yürüyüş öncesinde katılımcılara, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından tümü şehit düşen 57’nci Alay askerlerinin son yemeği, kırık buğday çorbası dağıtıldı. Sabah namazı kılındı Ardından, 109 yıl önce şehit düşen askerler gibi sabah namazı kılındı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve çok sayıda rütbeli askerin de yer aldığı katılımcılar, saat 06.00’yı gösterdiğinde harekete geçti. Atalarına yürüdüler Yarbay Mustafa Kemal’in 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, savaşların kahraman birliği 57’nci Alayı Conkbayırı’na gönderdiği ve "Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum" sözleriyle tarihe geçen o günkü tarihi yürüyüş, bir kez daha hayat buldu. Yaklaşık 6 kilometrelik yürüyüş, 1,5 saat sonra Conkbayırı’nda sona erdi. Yürüyüşe binlerce izci katıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Amacımız bu ülke gençlerine Çanakkale destanını, Malazgirt zaferini, Dumlupınar, 30 Ağustos’taki, Sakarya’daki, 15 Temmuz’daki destanları unutturmamak, hatırlatmak. Bu toprakların ne kadar kıymetli olduğunu, bu vatan için binlerce şehidin verildiğini anlatmak ve bunları yaşamalarını sağlamak. Gençlerimiz o atmosferi görüyor, o zamanki o mücadelenin zorluklarını yaşananları hissediyor. Amaç bu toprakların gücünü, nasıl bir mücadele verildiğini anlatmak. Bakanlık olarak bunu sürekli gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda ülkenin dört bir yanından gençlerimizi Çanakkale gezileriyle buraya taşıyoruz. Geziyorlar, programlar yapıyoruz. Rehberler, tarihçiler buradaki destansı mücadeleyi anlatıyorlar. Bu topraklar kanla yoğrulmuş, destansı mücadele var, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları o zaman mücadelede yer aldılar. Tüm dünya ve batı medeniyetine, emperyalizme karşı büyük mücadele ortaya konduğu, dünyanın en güçlü donanmaları, ordularını burada yendiler. Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler. Geçmişimizle tarihimizle gurur duyuyoruz" dedi.
Kütahya Kütahya’da silah ticareti operasyonu: 6 gözaltı Kütahya ve Afyonkarahisar’da kaçak silah ticareti yapanlara yönelik 7 adrese eşzamanlı düzenlenen operasyonda, 6 şüpheli gözaltına alındı. Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü sorumluluk bölgesinde silah ticareti yapan şahısların tespitine yönelik Asayiş Şube ve İstihbarat Şube Müdürlükleri tarafından yapılan koordineli çalışma sonucu, Afyon’dan silah bulundurma ruhsatı ile birlikte yasal yoldan silah satın alan şahısların Kütahya’ya getirdikleri silahları sattıkları ve satışı gerçekleştirdikten sonra da hırsızlık süsü vererek çalındığı yönünde müracaatta bulundukları tespit edildi. E.D. (37), E.D. (39), Y.V. (32) ve B.M. (23) isimli şahıslar hakkında projeli teknik ve fiziki takip çalışması neticesinde yapılan ara yakalamada, toplam 66 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ele geçirildi. Hakkında çalışma başlatılan 4 şüpheli şahsın 2 ayrı şahıs ile silah ticareti konusu ile ilgili olarak irtibatlı olduğu tespit edildi. Şüphelilerin yakalanması ve soruşturmaya konu başkaca suç unsurlarının ele geçirilmesi amacıyla Kütahya İl merkezinde 6 şüpheli şahsın yakalanması ve suç unsurlarının ele geçirilebilmesi için Kütahya il merkezinde 4 adres, jandarma sorumluluk bölgesi olan Siner Mahallesi’nde 3 adres olmak üzere toplamda 7 adreste yapılan eş zamanlı operasyon sonucu 6 şüpheli şahıs yakalandı. Yapılan arama neticesinde, 2 adet ruhsatsız tabanca, 5 adet av tüfeği, 127 adet tüfeği kartuşu, 13 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ve 5 adet tabanca şarjörü ele geçirildi. Yakalanarak gözaltına alınan 6 şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.