GENEL - 22 Mart 2019 Cuma 10:47

Mersin Barosu’ndan ‘Aile arabuluculuğu kadına şiddeti daha da artırır’ uyarısı

A
A
A
Mersin Barosu’ndan ‘Aile arabuluculuğu kadına şiddeti daha da artırır’ uyarısı

MERSİN (İHA) – Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, son günlerde gündeme getirilen ‘aile hukuku uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk’ uygulamasının kadına yönelik şiddeti daha da artıracağı uyarısında bulunarak, “Bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmelidir” dedi.

MERSİN (İHA) – Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, son günlerde gündeme getirilen ‘aile hukuku uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk’ uygulamasının kadına yönelik şiddeti daha da artıracağı uyarısında bulunarak, “Bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmelidir” dedi.


Baro Başkanı Yeşilboğaz, yazılı bir açıklama yaparak, aile arabuluculuğunu değerlendirdi. Boşanma davalarına getirilmesi düşünülen ‘aile hukuku uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk’ uygulamasının uluslararası sözleşmeler başta olmak üzere mevzuata da aykırı olduğunu belirten Yeşilboğaz, aile arabuluculuğu ile boşanma ve kadına karşı şiddetin ‘özel alan’ kabul edilerek, devletin sorumluluk alanı dışına çıkartılmaya çalışıldığını vurguladı.



“Aile arabuluculuğu, fiziksel şiddet dışında kalan şiddet türlerini görünmez kılıyor”


Zorunlu aile arabuluculuk sisteminin, Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu ifade eden Yeşilboğaz, “Sözleşmeye göre, şiddet söz konusu olduğunda arabuluculuğun zorunlu olması yasak. Bu uygulama, devletin yargı erkini özelleştirmesi ve yargı gücünü devretmesi anlamını doğurur. Devleti devlet yapan ana erklerden birinden vazgeçilmiş sayılır. Özellikle çözüm sürecinin gizli olması nedeniyle başta şiddet mağduru kadınların aleyhine sonuçlar doğurabilecek olup, kabulü mümkün değildir. Boşanma davalarına getirilmesi gündeme gelen aile arabuluculuğu sistemine ilişkin yapılan açıklamalarda, ‘Şiddet varsa arabuluculuk olmayacak. Kadına şiddet muaf tutulacak’ denilmektedir ve şiddet türü yalnızca fiziksel ve cinsel şiddet olarak sınırlandırılıyor. Oysa Türkiye’de kadınlar, boşanma kararı aldıklarında pek çok farklı şiddet türüyle de karşı karşıya kalıyor. Kadınlar boşanmalarda sadece fiziksel değil, psikolojik veya ekonomik şiddetle de karşı karşıya kalmaktadır. Aile arabuluculuğu, fiziksel şiddet dışında kalan şiddet türlerini görünmez kılıyor” dedi.



“Bu uygulama, kadına yönelik şiddeti daha da artıracaktır”


Aile arabuluculuğu ile boşanma ve kadına karşı şiddetin ‘özel alan’ kabul edilerek, devletin sorumluluk alanı dışına çıkartılmaya çalışıldığına vurgu yapan Yeşilboğaz, “Bu uygulama, kadınların her koşulda evliliklerini sürdürmeye zorlanacakları bir yasal sürecin yapılacağı endişesini doğuruyor. Aile arabuluculuğu sistemi, kadınların adalete erişmesindeki sorunlara çözüm olmak yerine, bir engel daha olacaktır. Kadınlar zaten adalete erişimde cinsiyetlerinden kaynaklı ayrımcılık ve eşitsizlik nedeniyle ciddi engellerle karşılaşıyor. Bu uygulama, kadına yönelik şiddetin önünü daha da açacak ve şiddeti daha da artıracaktır. Bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmelidir” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya MHP Heyetinden Başkan Taşkın’a hayırlı olsun ziyareti Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) heyeti, Kamu-Sen ve TÜRKAV temsilcileri ve yönetimleri Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın’a hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdi. Milliyetçi Hareket Partisi Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, İl Başkanı Gökhan Gök, Ülkü Ocakları Malatya İl Başkanı Turgay Şengönül, MHP Battalgazi İlçe Başkanı İlhan İlhan, Yeşilyurt İlçe Başkanı Süleyman Emre, Kamu-Sen Malatya İl Temsilcisi Fevzi Şahin, TÜRKAV Malatya Şube Başkanı Bünyamin Boran ve encümenler, Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın’ı ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Milliyetçi Hareket Partisi ve beraberindeki heyeti makamında ağırlayan Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, “Birlikte iki ay ter döktük. Hamdolsun Rabbim bize zaferi nasip etti. Algılara Battalgazi’miz, Malatya’mız prim vermedi. Bizler bu makamları hizmet ve emanet olarak görüyoruz. Biz inanıyoruz ki 1977’de Malatya’da Hamido lakabıyla maruf şehit belediye başkanımız Hamit Fendoğlu’nun bıraktığı mirasa sahip çıkacağız. Bu emanetin ağırlığının bilincinde olarak bu yükü omuzlarımızda taşıyacağız. Malatya’mıza, Battalgazi’mize, halkımıza hizmet edeceğiz. Kıymetli Battalgazili hemşehrilerimiz müsterih olsunlar, emaneti yerde bırakmayacağız. En güzel şekilde Malatya’mıza, Battalgazi’mize hizmet için el birliğiyle çalışacağız. Rabbim bu güzel birlikteliğimizi bozmasın” dedi. “Küllerinden doğan Malatya’da eserlerin her birinde imzası olacak” Teşkilat olarak Başkan Taşkın’a görevinde başarılar dileyen Milliyetçi Hareket Partisi Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu ise, “Kendisinin geçmişten gelen bir siyasi birikimi var. Bu görevi liyakatiyle yapacağına hiç şüphemiz yok. Biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak Battalgazi ilçemizde bize ne düşüyorsa, gerek Ankara’da gerek yerelde, il başkanımız, ilçe başkanlarımız, Ocak başkanımızla birlikte Malatya’mızın emrindeyiz. Bayram Başkanımızın çalışmalarını takdir ediyoruz. Geçmişten gelen bir bilgi birikimi var. Battalgazi’yi iyi yerlere taşıyacağı kanaatindeyim. Deprem sürecinde yıkılmış, dökülmüş bir Malatya’dan küllerinden doğan bir Malatya olacak. Bu konuda eserlerinin her birinde imzaları olacak. Seçimlerden alnımızın akıyla çıktık. Algı yapanlara karşı feraset sahibi Malatyalılar cevabını vermiştir. Battalgazi ilçemizi ayağa kaldırmak, eskisinden daha güzel yerlere getirmek ve şehrimizi yeniden yapılandırmak için Bayram Başkanımızı destekliyoruz, arkasındayız. Nazik ve misafirperver karşılamasından dolayı kendisine teşekkür ederim” diye konuştu.