GENEL - 19 Ekim 2020 Pazartesi 11:05

Mersin’de Muhtarlar Günü törenle kutlandı

A
A
A
Mersin’de Muhtarlar Günü törenle kutlandı

MERSİN (İHA) – Mersin’de Muhtarlar Günü Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törenle kutlandı.

MERSİN (İHA) – Mersin’de Muhtarlar Günü Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törenle kutlandı. Mersin Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Gülgen, “Muhtarlık, paraya değil, özveriyle yapılacak bir iş. Bu, gönül işi, biz de 50 bin gönüllü elçiyiz” dedi.


19 Ekim Muhtarlar Günü, Mersin’de korona virüs önlemleri çerçevesinde sade bir törenle kutlandı. Cumhuriyet Meydanında saat 10.00’da gerçekleştirilen törene, Mersin Muhtarlar Derneği Başkanı ve Akdeniz Muhtarlar Derneği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Gülgen, Türkiye Muhtarlar Federasyonu Mersin Şube Başkanı Halil İbrahim Soysal, Tüm Mersin Muhtarlar Derneği Başkanı Ergün Ünlü, Mersin Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Dairesi Başkan Vekili Zeki Aksoy ve Mersin Valiliği İdare ve Denetim Müdür Vekili Hilal Sulukaya katıldı.


Törende, Mersin Muhtarlar derneği Başkanı Gülgen ile dört merkez ilçede kurulan muhtarlar derneklerinin başkanları, Atatürk Anıtına çelenk sundu. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından sona erdi.



“19 Ekim’i 5 yıldır Muhtarlar Günü olarak kutluyoruz”


Aynı zamanda Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Mersin İl Temsilcisi olan Ali Gülgen, törenin ardından gazetecilere açıklama yaptı. Türkiye’de muhtarlık camiasının 1829 yılında 2. Mahmut tarafından atamayla, 1833’te ise Bolu’da ilk kez seçimle yapıldığını belirten Gülgen, “Taşrada da Kastamonu’da ilk muhtarlık seçimi yapılmış. O tarih 19 Ekim. Biz de konfederasyon olarak İçişleri Bakanlığına başvurduk ve 19 Ekim’i Muhtarlar Günü olarak kutlamak istediğimizi ilettik. 19 Ekim’i 5 yıldır Muhtarlar Günü olarak kutluyoruz” diye konuştu.


Türkiye’de 51 bin muhtar olduğunu, bunun bin 70’inin kadın olduğunu vurgulayan Gülgen, son seçimde kadın muhtarlar açısından çok büyük bir başarı sağlandığını söyledi. Tüm muhtarların yarısının kadın olmasını istediklerini dile getiren Gülgen, her alanda kadının eşit temsil edilmesinden yana olduklarının altını çizdi.



“İçişleri Bakanlığı Muhtarlar Birliği Yasasını çıkaracak”


Muhtarların birçok sorunu olduğuna da dikkat çeken Gülgen, “İlgililerden çok fazla destek görmüyoruz. Bazı yerlerde yalnız bırakılıyoruz. Elimizde imkan yok. Vatandaşın ilk geldiği yer biziz. Vatandaşın sorununu ilgili yerlere iletiyoruz ama karşılık bulamıyor. Bu dönemde daha iyiyiz, kaymakamlarımız ve belediye başkanlarımız ilgileniyorlar. Ancak, buna karşın ilgili birimlerde sorunlarımız halen devam ediyor. Telefonlara çıkmıyorlar. Bundan yana sıkıntılıyız. Biz kimsenin arka bahçesi de değiliz. Şimdi Mersin’de dört merkez ilçede dört dernek kurduk, çünkü yılbaşından sonra birlik olma ihtimalimiz çok kuvvetli. İçişleri Bakanlığı Muhtarlar Birliği Yasasını çıkaracak. Bu kapsamda her ilçenin bir başkanı, 13 ilçeyi temsilen de bir başkan olacak. Bundan sonra işlerin daha da iyiye gitmesini bekliyoruz. Vatandaş hizmet istiyor, biz hizmet istiyoruz. Seçimden önce verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Muhtarlık, paraya değil, özveriyle yapılacak bir iş. Aldığın 2 bin 400 lira para, bunun yarısını da zaten muhtarlığa harcıyorsun. Bu, gönül işi, biz de 50 bin gönüllü elçiyiz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.