ÇEVRE - 11 Mayıs 2022 Çarşamba 10:07

Mersin’de orman yangın ekipleri tatbikatlara başladı

A
A
A
Mersin’de orman yangın ekipleri tatbikatlara başladı

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, orman yangınlarıyla mücadele çerçevesinde yangın tatbikatlarına başladı.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, orman yangınlarıyla mücadele çerçevesinde yangın tatbikatlarına başladı. Yılın ilk ‘Yangın Ekibi İşbaşı Eğitimi’, Bozyazı Orman İşletme Müdürlüğünde yapıldı. Eğitime, Anamur ve Bozyazı Orman İşletme Müdürlüklerinde görevli yangın işçileri, yangın söndürme gönüllüleri ve hükümlüler katıldı.


Mersin Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre tatbikatta, çıkabilecek orman yangınlarına karşı yangın ekiplerinin koordineli şekilde söndürme çalışması yapmaları uygulamalı olarak gerçekleştirildi.



“Yangın ihbarı aldığımızda tek gündemimiz yangını kontrol altına almak olmalı”


Mersin Orman Bölge Müdürü Kenan Akduman, eğitimde yaptığı konuşmada, ormanların en önemli zenginlik olduğunu belirterek, “Bu eğitimlerin en önemli amacı; bildiklerimizi pekiştirmek, doğruluğunu çek etmek, aramıza yeni dahil olan ve gönüllü arkadaşlarımıza bu çerçevede entegrasyonu sağlamaktır. Taşıdığımız sorumluluk gereği orman yangınları konusunda ülkemizde en yetkin ve en programlı kurumun Orman Genel Müdürlüğü olduğunu biliyoruz. Bu sorumluluğun gereği olarak bunu topluma hissettirmemiz de çok önemli. Yangın ihbarı aldığımızda tek gündemimiz yangını kontrol altına almak olmalı. Şeflerimizin, orman muhafaza memurlarımızın yangın ekipleriyle birlikte el ele, omuz omuza mücadele etmesini istiyoruz. Tüm ekiplerimizin senkronize olması durumunda olumlu sonuç alabiliriz. Yangın esnasında herkesin kendine verilen görevi icra etmesi başarıya ulaşılması açısından çok önemli. Sahip olduğumuz imkanları ve kapasiteyi yerli yerinde ve etkin bir şekilde kullanmamız durumunda en iyi sonucu alabileceğimizi düşünüyorum. Birey olarak ‘ben iyi olursam, her şey iyi olur’ diye düşünüp üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirirsek her şey iyi olur ve zafiyet yaşamayız. Sizlerden beklediğimiz başarının gerçekleşmesi için iş güvenliğini çok önemsiyoruz. Uyulması gereken kuralların tamamına uyulmasını istiyoruz. Bu coğrafyada yaşıyorsak bu yangınlarla yüzleşmemiz kaçınılmaz. Her şeyden önce muhtemel yangınların canımıza, sağlığımıza zarar vermemesini temenni ediyorum. 2022 yılının olabildiğince az hasarla geçen bir sezon olmasını diliyorum. Zorlu mücadelede göstermiş olduğunuz gayretten dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Hepinize kazasız belasız bir sezon diliyorum” dedi.


4 grup halinde yapılacak olan işbaşı eğitimlerinin, 9 orman işletme müdürlüğü çerçevesinde devam edeceği bildirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.