GENEL - 26 Şubat 2020 Çarşamba 11:14

Mersin’de parkomat uygulaması başladı

A
A
A
Mersin’de parkomat uygulaması başladı

Mersin Büyükşehir Belediyesinin hem trafik hem de park sıkıntısının önüne geçmek amacıyla aylardır hazırlığını yaptığı parkomat uygulaması başladı.

Mersin Büyükşehir Belediyesinin hem trafik hem de park sıkıntısının önüne geçmek amacıyla aylardır hazırlığını yaptığı parkomat uygulaması başladı. Parkomat sistemi için istihdam edilen 92 personel, trafiğin yoğun olduğu bölgelere dağılarak çalışmaya başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in kadın istihdamına verdiği öncelik ile parkomat çalışanlarının üçte biri kadınlardan oluştu.


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, trafiğin yoğun olduğu bölgelerde vatandaşların park yeri bulma noktasında yaşadığı sorunları önlemek ve esnafa rahat nefes aldırmak amacıyla yeniden gündeme getirdiği parkomat uygulaması Mersin’de yeniden başladı.


Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oy birliği ile kabul edilen parkomat uygulaması kapsamında işe alınan personel, Kongre ve Sergi Sarayında aldıkları eğitimin ardından trafiğin en yoğun olduğu yol, cadde ve alanlarda görevine başladı. 27’si kadınlardan oluşan toplam 92 personel, kentin çeşitli noktalarında parkomat sistemini uyguluyor.



İlk 15 dakika ücretsiz


Personel, araç plakası, park ediş saati ve peron kodunun üzerinde yazılı olduğu fişleri kullandıkları cihazdan elde ederek, aracını park eden sürücülere teslim ediyor. İlk 15 dakikanın ücretsiz olduğu uygulamada 15-60 dakika arası 4 TL, 15-120 dakika arası 7 TL olarak belirlendi. Maksimum verilen ücret 24 saat araç bırakılması halinde 20 TL olacak. Pazartesiden cumartesiye kadar 08.00-18.00 saatleri arasında 6 gün hizmet verilen uygulamada, vatandaşlar kredi kartıyla da ödeme yapabilecek.



“Kadınlar artık sahalarda, her yerdeler”


Uzun süredir işsiz olduğunu ifade eden Fatma Özcan, parkomat için işe alınan kadınlardan biri. Kendisine verilen imkandan dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren Özcan, “İŞKUR sayfasından başvurumu yaptım. Beni çağırdılar, mülakatımızı olduk sonra telefon geldi ve işe alındığım söylendi. Daha sonra işle ilgili eğitim gördük. Daha sonra da işimize başladık. Forum bölgesindeyim. Parkomat sistemi trafiğin en yoğun olduğu yerlerde seçildi, trafik biraz olsun rahatladı bu konuda. Saat usulü çalışıyoruz. Fiş kesiyoruz, uygun bir ücret ödüyorlar. Kadınlar artık sahalarda, her yerdeler ve insanlardan, halkımızdan çok olumlu tepkiler alıyor. Kadınlar kendi ayaklarının üstünde durduğunda özgüvenleri artıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’e biz kadınlara öncelik tanıdığı için çok teşekkür ediyorum. Kadınlar üzerine olan projelerinin devamı gelirse çok mutlu oluruz. Bize vermiş olduğu özgüven için de ayrıca teşekkür ediyorum, projelerin devamını diliyorum” dedi.



“Erkek işi olarak bilinen bir iş ama biz kadınlar da başarabiliyoruz”


Parkomat sistemine dair insanlardan olumlu tepkiler aldığını vurgulayan 24 yaşında ve bir çocuk annesi olan Helin Uçansu ise “Dört-beş senedir işsizdim, iş bulamıyordum. İnternet sitesinden gördüm iş ilanını, başvuruda bulundum. Eğitimde vatandaşlarla nasıl ilgilenmemiz ve cihazı nasıl kullanmamız gerektiği, ücretlere dair bilgiler verdiler. Benim olduğum bölge bölgede günlerce, aylarca araçlarını bırakıp gidenler varmış. Vatandaşlar ‘bunların önüne geçtiniz’ diyorlar, çok mutlular. Esnaf da bu yönden çok mutlu. Birçok vatandaşımız memnun bu durumdan. İş ayakta yapılan, ‘erkek işi’ olarak bilinen bir iş ama biz kadınlar da başarabiliyoruz” diye konuştu.



“Vatandaşlar, Belediye Başkanımız Vahap Seçer’e çok teşekkür ediyor”


Parkomat çalışanlarından Hüseyin Öztürk de uygulamanın vatandaş açısından da esnaf açısından da çok iyi olduğunu, trafiği rahatlattığını dile getirerek, “Bir yıldır işsizdim. Çok güzel bir uygulama oldu. Vatandaşlar, Belediye Başkanımız Vahap Seçer’e çok teşekkür ediyor, selamlarını iletiyor. Buradan da iletmiş oldum. Esnaf açısından da vatandaş açısından da çok iyi bir uygulama oldu. İstihdam sağlandı” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Vali Çiçek Koltuğunu 8.Sınıf Öğrencisi Esma’ya devretti Kayseri Valisi Gökmen Çiçek; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla temsili olarak koltuğunu Kocasinan İlçesi Sümer Ortaokulu öğrencilerinden Esma Necla Doğan’a devretti. Valilik koltuğuna oturan Esma Necla Doğan; "Bağımsızlığımızın ve egemenliğimizin sembolü olan TBMM çok zor şartlarda açılmıştır. Cumhuriyetimiz de büyük fedakârlıklarla, gayretlerle kurulmuştur. Ülkemizi çağdaş uygarlıklar düzeyine ulaştırmak için hiç yorulmadan çalışmaya devam ederken Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilen bu bayramın sevincini ve coşkusunu, tüm dünya çocuklarıyla paylaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tüm silah arkadaşlarını, şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle anıyor, saygılarımızı sunuyoruz. Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağanı ve 104. yılını kutladığımız, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun” diye konuştu. Vali Esma Necla Doğan Vali Gökmen Çiçek’e; "TBMM’nin açılışının 104. Yıl dönümü kapsamında bizleri kabul ettiğiniz için Kayserili öğrenciler adına sizlere çok teşekkür ederim. Kayseri’ye ve Kayserililere olan samimi ve içten destekleriniz bizler için Türkiye Cumhuriyeti’nin milletine olan desteğinin de bir yansımasıdır. Görevde olduğunuz sürece Kayseri için özellikle turizm alanında yapmış olduğunuz çalışmaları yakından takip ediyoruz. Yeşilhisar ilçemize bağlı Soğanlı Vadisinde gerek yöre halkına ve gerekse turizme yönelik yaptığınız katkıların yanında ilimizde gençlerimize yönelik ERVA Spor Kulübü çatısı altında yaptığınız zararlı alışkanlıkları önleyici çalışmalarınızda bizler için çok önemli. Birçok alanda canla başla çalıştığınız için bizlerin gönlünde ’Vali Amca’ olarak yer alıyorsunuz sizlere çok teşekkür ederim" dedi. ERVA Spor Kulüplerinden sorumlu Vali Yardımcısı Ömer Tekeş’i telefonlar arayan Vali Esma Necla Doğan, ERVA projesinin gidişatı ile ilgili bilgiler aldı. İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın ile de görüşen Vali Doğan; "Okul önlerindeki yaya geçitlerinin güvenliğinin artırılması ve okul servislerinin daha sık denetlenmesi talimatı verdi. Öğrencilerin aileleriyle telefonda görüşerek teşekkür eden Vali Çiçek, tüm dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı ve öğrencilerle bir süre sohbet ederek yakın ilgi gösterdi. Programda, Vali Yardımcısı Adnan Türkdamar, İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse ve öğretmenler de hazır bulundu.
Kahramanmaraş Kahramanmaraş’ta ABD’ye bakır ihracı Kahramanmaraş’ın geleneksel el sanatlarından bakırcılık mesleği 6 Şubat depremlerinin ardından üretimini sürdürüyor. Depremin yaralarını saran esnaf ürünleri Amerika başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediyor. Kahramanmaraş’ta çok eski bir geçmişe ve geleneğe sahip olan bakırcılık sanatı, 1950’li yıllardan itibaren ivme kazandı. Bakırın dövülerek şekillendirilmesi ve süslenmesiyle ortaya çıkan mutfak eşyaları ve çeşitli süs eşyalarının imal edildiği bir geleneksel el sanatı olan bakırcılık, yaygın bir şekilde hem kullanılıyor hem de üretimini sürdürüyor. Kahramanmaraş Küçük Sanayi Sitesi’ndeki bakırcı esnafları da üretimini sürdürüyor. Deprem sonrası yarasını saran esnaf 10 bin ürünü hem üretiyor hem de yurt içi ve yurt dışına gönderiyor. Bakır üreticisi İsmail Binici, “Bakırı işlemecilik ve mutfak eşyaları üzerine çalışıyoruz. 1980 yılından bu yana atölyemizi çalıştırıyoruz ve mesleğe 7 yaşında başladım. Mutfak eşyaları, dekoratif işler, bakır kaplama ve mangal işleri gibi nasıl bir talep olursa yapabilecek kapasitedeyiz. Kahramanmaraş’ta bakırcılık iyi bir konumda. Türkiye genelinde azınlığa düşmüş bir meslek ama bizim bu yöremizde halen devam ediyor” dedi. Bakırın yıllık 150 bin dolar civarında ihracat rakamlarına ulaştığını da ifade eden Binici, “Yaptığımız ürünler yurt içi ve yurt dışına gönderiyoruz. Amerika başta olmak üzere Avrupa ülkelerine gönderiyoruz özellikle kahve takımı gönderiyoruz. Aşırı miktarda olmasa da yılda iki konteyner 100-150 bin dolarlık ihracat yapılıyor. Ecdadımız hep bakır kullanmış bir müddet bakırcılık başka metaller çıktığı için gerilemiştir ve mutfak eşyaları devreye girmiştir. Hatta doktorlar bakırı önermeye başladı. Restoranlar bakır kullanmaya başladı. Bakır hayatımızın biri parçası ve sağlığa faydası çok. Depremin ilk aşamalarından itibaren 3-4 ay hiçbir şey yapamadık iş yerimiz hasar aldı ve makinalar ve ürünler hasar gördü sonra toparladık işimize devam ediyoruz” diye konuştu. Bakır ustası Mahmut Koz ise, “Özellikle mutfakta kullanılan her şeyde kullanılır 10 bin civarında bir çeşidimiz vardır. Tarihi değerli ürünlerde yapıyoruz” dedi.