EĞİTİM - 14 Eylül 2020 Pazartesi 16:39

Mezitli Belediyesi’nden uzaktan eğitim desteği

A
A
A
Mezitli Belediyesi’nden uzaktan eğitim desteği

Mersin’in merkez ilçe Mezitli Belediyesi, uzaktan eğitimde de öğrencilerin yanında olmaya devam ediyor.

Mersin’in merkez ilçe Mezitli Belediyesi, uzaktan eğitimde de öğrencilerin yanında olmaya devam ediyor.


Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, ders çalışmak üzere öğrencileri Üniversite Caddesi üzerinde bulunan Gençlik ve Kültür Merkezi ile GMK Bulvarı ve Mezitli Deresinin kesişim noktasında bulunan Fitnat Gürsoy Kafe Kütüphaneye davet etti. Kütüphane hizmetinin de verildiği her iki yerde de bilgisayarlarıyla gelen internetten ücretsiz yararlanabilecek. Bilgisayar imkanı bulunmayan öğrenciler için de gençlik ve kültür merkezinde bilgisayar sistemi kuruldu. Ders çalışmak için gelen öğrenciler, serin hijyenik ve sağlıklı bir ortamda ders çalışırken, aile sıcaklığında zaman geçirecekler. İnternet ve bilgisayar imkanı bulunmayan öğrencilere yönelik bu hizmet büyük ilgi gördü. Korona virüsünün oldukça yoğun olduğu günümüzde uzaktan eğitim konusunda, internet, bilgisayar gibi çeşitli sorunlar yaşadıklarını ifade eden öğrenciler, “Başkanımız Neşet Tarhan yine biz öğrencileri düşünerek çok güzel bir imkân sundu. Çok teşekkür ederiz. Serin bir ortamda ders çalışıyoruz. İnternet ve bilgisayarları kullanabiliyoruz. Çok temiz bir ortam. Görevliler, son derece ilgililer ve yardımcı oluyorlar. Başkanımız Neşet Tarhan’a teşekkürlerimizi sunarız" ifadelerini kullandılar.


Belediye imkanları ölçüsünde korona virüslü günlerde eğitimin önündeki engelleri kaldırmak için çaba sarf ettiklerini dile getiren Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ise “Maalesef virüs salgını dolayısı ile uzaktan eğitim sistemine geçildi. Ancak pek çok öğrencimiz teknik sıkıntılar nedeniyle eğitime ulaşamadı. Biz de belediyemizin imkanları ölçüsünde yardımcı olmak için çaba sarf ettik. Normal işleyişi bozmayacak şekilde öğrencilerimiz Fitnat Gürsoy Kafe Kütüphanemizden, gençlik kültür merkezimizden yararlanabilecekler. Bilgisayarı olmayan öğrencilerimiz de dönüşümlü olarak gençlik ve kültür merkezimizde oluşturduğumuz bilgisayar sisteminden derslerini takip edebilecek" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.