EKONOMİ - 03 Mayıs 2021 Pazartesi 09:22

Nejdat Sin, AKİB’in yeni koordinatör başkanı oldu

A
A
A
Nejdat Sin, AKİB’in yeni koordinatör başkanı oldu

Mersin, Adana, Hatay, Kayseri ve Karaman başta olmak üzere Türkiye genelinde 19 bine yakın üyesiyle 8 ana sektörde yapılan üretimi 215 ülke ve bölgede değerlendiren Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) yeni dönem koordinatör başkanı, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin oldu.

Mersin, Adana, Hatay, Kayseri ve Karaman başta olmak üzere Türkiye genelinde 19 bine yakın üyesiyle 8 ana sektörde yapılan üretimi 215 ülke ve bölgede değerlendiren Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) yeni dönem koordinatör başkanı, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin oldu.


Demir demir dışı metaller, hazır giyim ve konfeksiyon, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar, kimyevi maddeler ve mamulleri, mobilya, kâğıt ve orman ürünleri, su ürünleri ve hayvansal mamuller, tekstil ve ham maddeleri ile yaş meyve sebze sektörlerinde faaliyet gösteren ihracatçı firmaların çatı kuruluşu olan Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nde online gerçekleştirilen Başkanlar Kurulu toplantısında bir yıl süre ile görev yapmak üzere Koordinatör Başkan ve Koordinatör Başkan Yardımcıları belirlendi.


Başkanlar Kurulu toplantısında Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, AKİB Koordinatör Başkanı seçildi. AKİB Koordinatör Başkan Yardımcılığı görevlerini ise Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ile Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Refik Onur Kılıçer üstlendi.



"Hiçbir zaman Türkiye için üretmekten ve ihracattan vazgeçmedik"


Türkiye İhracatçı Birlikleri tarihinde ‘İlk Kadın Koordinatör Başkan’ olarak bir yıl süreyle hizmet veren Huriye Yamanyılmaz, AKİB Koordinatör Başkanlığı görevini Nejdat Sin’e devredip başarılar diledi. 80 yıllık köklü maziye sahip AKİB’in Türkiye’nin ürün ve hizmetlerinin dünya pazarlarında hak ettiği değeri bulması için çalışan en önemli birliklerinden biri olduğunu belirten Huriye Yamanyılmaz, Covid-19 pandemisinin yıkıcı etkilerinin hüküm sürdüğü bir dönemde görev almalarına rağmen Türkiye için üretmekten ve ihracattan vazgeçmediklerini vurguladı.


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Kadın Konseyi Başkan Yardımcılığı görevini de eş zamanlı sürdüren Huriye Yamanyılmaz, kadınların iş dünyasında daha fazla yer almaları, kadın girişimciliğinin geliştirilmesi ve kadın ihracatçı sayısının artırılmasına yönelik çalışmalara özel önem verdiklerini, önemli projelere ve etkinliklere imza attıklarını ifade etti. Yamanyılmaz, “AKİB olarak ihracatçılarımızın mevcut pazarlarda daha etkin olması ve yeni pazarlarda varlık gösterebilmesi için tam bir seferberlik anlayışıyla faaliyetlerimizi sürdürdük. Hükümetimizin aldığı ekonomik tedbirler, finansal destekler ve temassız ihracat uygulamaları gibi inovatif çözümler sayesinde bölgemizdeki üreticilerimiz ve sanayicilerimizin emeğinin dış pazarlarda en iyi şekilde değer bulması için büyük bir özveriyle gayret göstererek ihracatımızı kesintisiz devam ettirdik. Pandeminin ekonomik hayatta ve uluslararası ticarette yol açtığı tüm zorluklarına göğüs geren, bu süreçte üretime ve ihracata devam ederek ülkemize döviz kazandıran tüm üyelerimize şükranlarımı sunuyorum. Yeni Koordinatör Başkanımız Nejdat Sin’in de devraldığı hizmet bayrağını daha yukarılara taşıyacağına inanıyor, başarılar diliyorum” dedi.



"Ülkemizin kalkınmasına verdiğimiz güçlü desteği artırarak sürdüreceğiz"


Türkiye yaş meyve sebze sektöründe koordinatörlük ve sekreterya hizmetlerini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nde 2018 yılından beri Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdüren Nejdat Sin, Huriye Yamanyılmaz’a yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür ederek AKİB olarak bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Türkiye’nin kalkınmasına güçlü destek vermek için büyük bir gayretle çalışmaya devam edeceklerini söyledi.


Dünya ticaretinde talep daralmalarına ve tedarik zincirinde kırılmalara neden olan pandemi sürecinde yaşanan ihracat kayıplarının telafisi için önümüzdeki süreçte de etkili çalışmalar yapmayı sürdüreceklerini belirten AKİB Koordinatör Başkanı Nejdat Sin, “2020 yılında 11,2 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşan ve ülke ihracatına yüzde 7,2 oranında destek veren Birliğimiz, 2021 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artış sağlayarak 3,24 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Önümüzdeki aylarda bu performansımızı daha yukarılara çıkarmak için çok daha fazla çaba göstereceğiz. Bölge ihracatçılarımızın mevcut pazarlarda etkinliğini artırması ve yeni pazarlama ulaşabilmesi için yürüttüğümüz eğitim faaliyetlerimizi teknolojinin tüm imkanlarından yararlanarak devam ettireceğiz. Pandemi döneminde ağırlık verdiğimiz sanal ticaret heyetlerine ve hedef pazarlarımızda görev yapan ticaret müşavirlerimizle yaptığımız online toplantılara yenilerini ekleyeceğiz. E-ihracat ve e-ticaret alanındaki gelişmeleri de bölge ihracatçılarımızla paylaşarak bir yandan ihracatçı sayımızı artırmanın uğraşını verirken diğer yandan da mevcut ihracatçılarımızın daha fazla ihracat yapabilir hale gelmesi için yeni projeleri hayata geçireceğiz. Ülkemizin ihracatla büyüme hedefi doğrultusunda üzerimize düşün sorumluluğu eksiksiz yerine getireceğiz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Anadolu’nun renkleri Denizli’de buluştu Denizli’nin ev sahipliğinde düzenlenen Okul Sporları Halk Oyunları Gençler Bölge Şampiyonası, Vali Recep Yazıcıoğlu Spor Salonunda gerçekleşen yarışmalarla sona erdi. 8 ilden 14 ekibin performanslarını sergilediği ve iki gün boyunca süren şampiyonada ikinci gün yarışmaları sonunda Geleneksel Düzenlemeli Dal kategorisi yarışmalarında dereceye giren ekiplere ödülleri takdim edildi. Denizli’de gerçekleşen ulusal spor organizasyonlarına bir yenisi daha eklendi. Okul Sporları Halk Oyunları branşında, il şampiyonalarında dereceye girerek Grup Şampiyonası’nda yarışmaya hak kazanan, 8 farklı ilden 14 ekip Bölge Şampiyonası için Denizli’de buluştu. İki gün boyunca süren yarışmalar 16 Nisan Salı günü Vali Recep Yazıcıoğlu Spor Salonu’nda yapılan açılış seremonisi ile başladı. Yarışmaların ilk gününde farklı illerden 8 ekip Geleneksel Düzenlemesiz Dal kategorisinde hünerlerini sergilerken, ikinci gününde ise 6 ekip Geleneksel Düzenlemeli Dal yarışmalarında sahneye çıktı. Türkiye Şampiyonasında yarışacak ekipler belli oldu Vali Recep Yazıcıoğlu Spor Salonunda yapılan yarışmalarda, ekiplerin uyum ve performanslarına göre Halk Oyunları milli hakemlerinden oluşan jüri tarafından puanlama yapıldı. Son iki yılın Türkiye Şampiyonu 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi, hem Düzenlemeli hem de Düzenlemesiz Dal’da şampiyon olarak final bileti alırken, Düzenlemeli Dal’da Kütahya temsilcisi Altıntaş İstanbul Ticaret Odası Şehit Süleyman Turan Anadolu Lisesi ikinci oldu. Düzenlemesiz Dal’da ise; Aydın Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi ikinciliği, diğer Denizli temsilcisi Kale Mustafa Şipar Anadolu Lisesi üçüncülüğü elde etti. Derece elde ederek Türkiye Şampiyonası’na katılmaya hak kazanan ekiplere madalya ve başarı belgelerini, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman ve Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkan Danışmanı Ali Aslantaş takdim etti. Halk Oyunları Şampiyonası’na ev sahipliği yapmış olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman, halk oyunlarının tarihimizi, örfümüzü ve kültürel değerlerimizi yansıtan en büyük zenginliğimiz olduğunu belirtti. Denizli’de spor organizasyonların artarak devam edeceğini sözlerine ekleyen İlman, Okul Sporları Halk Oyunları Türkiye Şampiyonası’nda ilimizi temsil edecek ekiplere başarılar diledi.
İstanbul MediaMarkt ve BlindLook’tan iş birliği MediaMarkt, mobil uygulamaları ve web sitesine görme engellilerin de kolaylıkla erişebilmesi için BlindLook ile iş birliği gerçekleştirdi. BlindLook’un sesli simülasyon teknolojisiyle görme engelli kullanıcılar artık online kanallardan rahatlıkla alışveriş yapabilecek. Küçük adımların büyük sonuçlar oluşturabileceği felsefesiyle sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık alanında somut adımlar atmaya devam eden, Avrupa’nın önde gelen elektronik perakendecilerinden MediaMarkt, görme engellilerin de hayatına dokunabilmek için BlindLook ile iş birliği gerçekleştirdi. Sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık politikaları doğrultusunda yapay zekâ teknolojisini kullanarak farklı sektörlerden kurum ve şirketlere görme engelli bireylere yönelik sesli destek çözümleri geliştiren BlindLook, görme engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmayı ve onların çeşitli ürün ve hizmetlere erişimlerini, ilgili ürün ve hizmetleri sesli deneyimlere dönüştürerek artırmayı amaçlıyor. Marka, BlindLook ile yaptığı iş birliğiyle ‘EyeBrand’ unvanını aldı. Markanın BlindLook ile yaptığı iş birliği kapsamında markanın mobil uygulamaları ve web sitesinde görme engelli kullanıcılar için yapay zekâ tabanlı sesli simülasyon desteği sağlanacak. Böylelikle görme engelli kullanıcılar online kanallar üzerinden rahatlıkla alışveriş yapabilecek. MediaMarkt EyeBrand Ödülü’nü aldı Markaya, BlindLook tarafından düzenlenen EyeBrand Ceremony - Beyond Darkness Ödül Töreni’nde EyeBrand ödülü takdim edildi. Görme engellilerin hayatına değer katan markalara verilen bu ödülle, marka 60’ı aşkın EyeBrand’den biri oldu.
Ankara Üç kültürel unsur daha insanlığın ortak mirası olma yolunca Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2025 yılında yapılacak olan 20. Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda değerlendirilmek üzere üç kültürel miras unsurunu daha Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nde (UNESCO) aday gösterdi. Türkiye’nin zengin somut olmayan kültürel mirasının görkemli örneklerinin UNESCO aracılığıyla tüm insanlıkla paylaşılması, Anadolu kültürünün zenginliğine vurgu yapılarak somut olmayan kültürel miras unsurlarının taşıdığı turizm değerlerinin tüm dünyaya anlatılması, tanıtılması ve ecdat yadigarı kadim kültürel miraslarının korunarak gelecek nesillere aktarılması vizyonuyla gerçekleştirilen çalışmalar devam ediyor. Türkiye’nin 2006 yılında taraf olduğu, insanlığın somut olmayan kültürel mirasının korunması amacı ile imzalanan UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında önümüzdeki yıl değerlendirilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü tarafından üç ayrı aday dosya hazırlandı. Bu kapsamda beyaz kumaş üzerine iplik sayılarak ve çekilerek yapılan “Antep İşi Nakışı”, yün gibi hayvansal liflerin üzerinde bulunan pulların sıcaklık, nem ve basınçtan dolayı sürtünme yoluyla birbirine kaynaşması ile ortaya çıkarılan “Geleneksel Keçe Yapımı” ve “Yoğurt Yapımının Geleneksel Yöntemleri ve İlgili Sosyal Uygulamalar”ı UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine eklenmesi için Türkiye tarafından UNESCO’ya sunuldu. “Antep İşi Nakışı” ulusal dosya olarak, “Yoğurt Yapımının Geleneksel Yöntemleri ve İlgili Sosyal Uygulamalar” Türkiye’nin moderatörlüğünde Bulgaristan’ın katılımı ile, “Geleneksel Keçe Yapımı” ise çok uluslu ve Kırgızistan’ın moderatörlüğünde Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Tacikistan, Özbekistan ve Türkiye’nin katılımı ile UNESCO Sekretaryasına gönderildi. Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydettirdiği otuz kültürel miras unsuru ile en çok kültürel değer kaydettiren ikinci ülke konumunda.