GENEL - 19 Kasım 2019 Salı 15:53

Öğretmenler Sunay Akın ile buluştu

A
A
A
Öğretmenler Sunay Akın ile buluştu

Öğretmenler Günü etkinlikleri kapsamında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 28 No’lu Eğitim Hizmetleri Meslek Komitesi, MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği, Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla ’Eğitimde İz Bırakanlar Ödül Töreni’ ve Sunay Akın söyleşisi düzenlendi.

Öğretmenler Günü etkinlikleri kapsamında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 28 No’lu Eğitim Hizmetleri Meslek Komitesi, MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği, Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla ’Eğitimde İz Bırakanlar Ödül Töreni’ ve Sunay Akın söyleşisi düzenlendi.


Sektöre yıllarca verdikleri hizmetlerle, yaptıkları çalışmalarla iz bırakan 10 eğitimciye plaket verilen geceye MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı Hamit İzol, MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı Sadık Çağatay Güneş, Vali Yardımcısı İbrahim Küçük, Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Adalet Komisyonu üyesi Tamer Yalçın, ünlü şair Sunay Akın ve eğitimciler katıldı. Törenin açılışında konuşan Başkan Tamer Güner, öğretmenliğin bir ideal, gaye ve hizmet mesleği olduğunu belirterek, "Öğretmenlik toprak altına atılan bir tohumun onlarca filiz verebilmesi adına çalışan, çok özel kişilerden oluşan hizmet topluluğudur. Biz de bu özel insanlar için iz bırakanlar ödül töreni düzenleyip bunu gelenekselleştirmek istedik" dedi.


MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı Sadık Çağatay Güneş ise "Aydınlık ve gelişmiş bir toplumun oluşması sizlerin eseri olacaktır. Bunun sağlanması da eğitimci yetiştiren kurumların çağdaş ve kaliteli eğitim alması, eğitmene toplum içinde hak ettiği değerin verilmesiyle sağlanmaktadır" ifadelerini kullandı.


Öğretmen bir ailenin çocuğu olduğunu kaydeden MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan da eşinin de bir öğretmen olduğunu vurgulayarak, "Öğretmenlerin ne düşündüklerini, nasıl davrandıklarını, yaşadıklarını, duygularını iyi biliyorum. Her adımda yanımda bir öğretmen vardı. Hepsine teşekkür ediyorum. Tüm öğretmenlerin şimdiden Öğretmenler Günü’nü kutluyorum. Kutlanan 3 özel günü çok önemsiyorum. Bunlar Anneler Günü, Babalar Günü ve Öğretmenler Günü’dür. Bu günler yalnızca bir değil, 365 gün kutlanmalı" diye konuştu.


Vali Yardımcısı İbrahim Küçük ise eğitimin herkesin önceliği olduğunu dile getirerek, "Bu ülkenin çıkış yolu eğitimden geçer. Bundan başka çıkış yolumuz yoktur. Öğretmenlerimizin toplumsal saygınlık derecelerini üst düzeye çıkarıp daha iyi koşullarda eğitim hizmeti vermelerini sağlayarak ülkemizin kalkınmasına, gelişmesine hep birlikte katkı vermeye devam edeceğiz. Öğretmenler gününü kutluyorum" ifadelerini kullandı.


Konuşmaların ardından iz bırakan 10 eğitimciye plaketleri verildi. Gece Sunay Akın söyleşisi ile son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.