GENEL - 15 Mart 2019 Cuma 16:46

Ok: "Misafirlerimizi hiç kimseye muhtaç etmeyeceğiz"

A
A
A
Ok: "Misafirlerimizi hiç kimseye muhtaç etmeyeceğiz"

Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok, her göçün bir hikayesi olduğunu belirterek, "Aramızda bulunan özellikle Suriyeli kardeşlerimize şunu ifade etmek isterim ki, şanlı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin şefkat ve merhamet kollarındasınız.

Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok, her göçün bir hikayesi olduğunu belirterek, "Aramızda bulunan özellikle Suriyeli kardeşlerimize şunu ifade etmek isterim ki, şanlı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin şefkat ve merhamet kollarındasınız. Biz sizi hiçbir zaman dün olduğu gibi ne bugün ne de yarın hiçbir kimseye muhtaç etmeyeceğiz" dedi.


İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen ’Uyum Buluşmaları’nın 14.’sü Mersin’de yapıldı. Geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin hak ve yükümlülükleri konusunda bir otelde düzenlenen buluşmada konuşan Mersin İl Göç İdaresi Müdürü Nalan Yetim, Türkiye’nin dünyadaki en büyük sığınmacı nüfusuna ev sahipliği yaptığını söyledi. Suriyelilerin iç savaşta sığınmak için tercih ettikleri kentlerden birisinin de Mersin olduğunu belirten Yetim, "Uyum buluşmalarımızın Mersin’deki teması, geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin hak ve yükümlülükleri olarak belirlenmiştir. Ülkelerindeki iç savaş sonrası Türkiye’ye sığınan yaklaşık 205 bin Suriyeli, geçici koruma statüsü ile Mersin’de yaşamaktadır. Mersin’de yaşayan 100 kişiden yaklaşık 11’i Suriyelidir ve Mersin geçici koruma kapsamındaki Suriyeli sayısı itibari ile Türkiye’de 6. sıradadır" diye konuştu.



"3.6 milyonu aşkın Suriyeliyi kayıt ve geçici koruma altına aldık"


Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Daire Başkanı Aydın Keskin Kadıoğlu ise Türkiye’nin şu ana kadar 3.6 milyonu aşkın Suriyeliyi kayıt ve geçici koruma altına aldığını vurguladı. Göçün uzun bir süreç olup, birçok sektörel alanı da içinde barındırdığından sadece kayıt altına almakla tamamlanacak bir olgunun olmadığının altını çizen Kadıoğlu, "Her anne ve babanın hayali, dünyanın en kıymetli, en masum varlığı olan çocukları için güzel bir gelecek inşa etmektir. Dünyanın geleceği de onların gözünde, kalbinde ve ruhundadır. Bu yüzden siz ve çocuklarınız için dil öğrenimi ve meslek kazanımı gibi sunduğumuz imkanlardan lütfen faydalanın. Bu tür çalışmalarda genel müdürlük olarak sizleri destekleyeceğimizden hiç şüpheniz olmasın" ifadelerini kullandı.


Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok da her göçün bir hikayesi olduğunu belirtti. Göç idaresinin 6. yılını tamamlayacağını kaydeden Ok, "Çok yeni bir kurumuz ama aşkla, şevkle, muhabbetle ülkemizin 81 ilinde, 30 ilçede yaklaşık 10 bin personeliyle 7 gün 24 saat çalışıyoruz. Göç deyince bunun hiç bitmeyeceğini ve süreklilik arz edeceğini, bitmeyeceğini ifade etmek isterim. İki tip göç vardır. Biri düzenli göçtür, diğeri ise düzensiz göç kısmıdır. Düzensiz göç savaşla, doğal afetle veya bir takım nedenlerden dolayı insanların ana vatanlarından, yerlerinden koparılmaları sonucunda başka bir ülkeye gelmeleri anlamına geliyor. Düzensiz göçün en istenilmediği şekli de kitlesel göçtür. 2011 yılında Suriye’de başlayan insanlık dramından sonra orada bulunan kardeşlerimiz, kendilerine en yakın coğrafyalara gelmek zorunda kaldılar. Hiç kimse güle oynaya, isteye isteye vatanını terk etmez. Göç hep bir vicdan yarasıdır" şeklinde konuştu.



"Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin şefkat ve merhamet kollarındasınız"


Dünyada artık birçok işi makinelerin yaptığını kaydeden Ok, şöyle davam etti: "Evrak düzenlemek, evrak teslim etmek otomasyonla halledilecek şeyler ama insanların ihtiyaçlarını bilip, o ihtiyaçlara çare ve çözüm üretmek gönül işidir. Gönlünüz olmasa bu işleri yapamazsınız. Ben kendi vatandaşlarıma şunu ifade etmek isterim. Sizin, bu aziz milletin sayesinde bu şerefli devlet sahada hiçbir şeyi eksik etmiyor. Devletinizle şeref, onur duyabilirsiniz. Bizim gurbetçilerimize çektirildiği gibi bugün ülkemizde bulunan misafirlerimize hiçbir çileyi çektirmiyoruz. Sahada hep birlikte çalışıyoruz. Aramızda bulunan özellikle Suriyeli kardeşlerimize şunu ifade etmek isterim ki, şanlı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin şefkat ve merhamet kollarındasınız. Biz sizi hiçbir zaman ne bugün ne de yarın hiçbir kimseye muhtaç etmeyeceğiz. Biz hiçbir zaman vicdanımızı kaybetmemeliyiz. Çünkü Anadolu göç ile oluştu, bugünkü göçü de krizden bir fırsat haline getirerek akıllı bir şekilde yönetmenin peşinde ve derdindeyiz. Vatandaşlarımız tedirgin de olmasın. Bölgedeki zalim Esad’ın zulmü biterse, oralar tekrar huzura kavuşursa bu arkadaşlarımız dönmek isterlerse yine yanlarındaki en büyük güç Türkiye Cumhuriyeti Devletidir. Burada kalacak arkadaşlarımızla da birlikte geleceğe hazırlamalıyız."


Konuşmaların ardından sunumlar gerçekleştirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Başkan Ekim meyve fidesi dağıttı Akçaabat Kaymakamlığı, Akçaabat Belediyesi. DOKAP ve Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Akçaabat’taki çiftçilere ücretsiz meyve fideleri dağıtıldı. Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Akçaabat’ta tarımsal kalkınmayı sağlamak, ürün çeşitliliğini arttırmak, çiftçileri ve üretimi desteklemek amacıyla proje bazında belirlenen kriterlere uyum sağlayan çiftçilere Isebella Üzümü, Trabzon Hurması, Kızılcık, Ahududu ve Böğürtlen meyve fidesi dağıtıldı. Meyve fidanı dağıtımı programında konuşan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Önceden Akçaabat’ımızda tütün yetiştiriliyordu. Zamanla tütün yerini fındığa bıraktı. Şimdi ise çiftçilerimiz fındığa ve Akçaabat’ta yetiştirilen diğer tarım ürünlerine alternatif olabilecek, ekonomik getirisi daha fazla olan ürünler yetiştirmek istiyor. Biz de çiftçilerimize destek oluyoruz. Akçaabat’ımızın iklimi elverişli, toprakları verimli. Şehrimizin bu avantajını kullanarak Akçaabat’ımıza uygun meyve fideleri yetiştiriciliğini destekliyoruz. Akçaabat’ta alternatif olarak meyve yetiştiriciliğine Süper Meyve Aronya ile başladık. Şimdi de Isebella Üzümü, Trabzon Hurması, Kızılcık, Ahududu ve Böğürtlen gibi meyve fideleri ile devam ediyoruz. Akçaabatımızın tarımsal potansiyelini sonuna kadar en verimli ve en doğru tarım uygulamalarıyla kullanmakta kararlıyız” dedi. Buzağı tohumlama ücretsiz olacak Başkan Osman Nuri Ekim, konuşmasında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Akçaabat Belediyesi arasında yapılacak olan protokol neticesinde Akçaabat’taki hayvancılığa destek vermek amacıyla buzağı tohumlama uygulamasının da ücretsiz bir şekilde yapılacağını da duyurdu. Protokol için Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile gerekli hazırlıkların devam ettiğini belirten Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Tarım ve Orman Bakanlığı ile Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğümü ve belediyemiz işbirliğinde Akçaabat’ımızda hayvancılığı destekleyecek bir protokol hazırlıyoruz. Çiftçilerimize şimdiden müjdesini vermek istedim. 2 bin Türk Lirası civarında olan buzağı tohumlama uygulaması protokolün imzalanması ile birlikte ücretsiz olacak. Uygulama aşamasında ilk olarak pilot köyler ve mahalleler seçilecek. Allah’ın izniyle de Ramazan bayramından sonra bu uygulamaya başlayacağız. İlerleyen süreçlerde tüm bu uygulamalardan verimli sonuçların alınmasıyla birlikte Akçaabat’ımızdaki tüm çiftçilerimiz yararlanacak. Söz verdiğimiz gibi her zaman çiftçimizin yanındayız“ diye konuştu.
İstanbul Bahçelievler’de korkunç olay: İş yerinden çıkan yanmış cesedin kimliği belirlendi Bahçelievler’de bir iş yerinde çıkan yangın söndürüldüğünde elleri arkadan bağlanmış bir erkeğe ait yanmış ceset bulundu. Çalışma başlatan polis, yanmış cesedin 39 yaşında Mustafa Bayraktar’a ait olduğunu belirledi. Bıçaklanarak öldürüldükten sonra bağlanıp iş yerinin kundaklandığı düşünülen olayla ilgili 1 şüpheli gözaltına alındı. Olay, dün saat 10.00 sıralarında Bahçelievler Kocasinan Merkez Mahallesi’nde hurda deposu olarak kullanılan iş yerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre iş yerinden dumanların çıktığını gören çevredekiler itfaiyeye haber verdi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri iş yerinde çıkan yangını söndürdü. İçeride inceleme yapan ekipler bir kişinin cesedini fark etti. Elleri arkadan bağlanmış bir erkeğe ait olan cesedin baş ve el kısımlarında kesikler olduğunu tespit etti. Savcı ve olay yeri inceleme ekiplerinin incelemesinin ardından üzerinden kimlik çıkmayan ceset, Adli Tıp Kurumuna götürüldü. Yanmış cesedin kimliği belirlendi Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri konuyla ilgili çalışma başlattı. Yapılan çalışmalarda cesedin 39 yaşındaki Mustafa Bayraktar’a ait olduğu belirlendi. Bayraktar’ın önce bıçaklandığı ardından elleri bağlandıktan sonra iş yerinin ateşe verilmiş olacağını değerlendiren Cinayet Büro Dedektifleri incelenen kamera görüntülerinin ardından 1 şüpheliyi tespit etti. Polis 1 şüpheliyi gözaltına aldı Cinayet Büro Amirliği ekipleri şüpheliyi Bahçelievler’deki bir adreste gözaltına aldı. 22 yaşındaki şüpheli B.D. sorgulanmak üzere Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliğine götürüldü. Polisin olayla ilgili incelemesi çok yönlü olarak sürüyor.