ÇEVRE - 12 Ocak 2021 Salı 13:14

Özdemir: “Alata’nın koruma altına alınmasından son derece mutluyuz”

A
A
A
Özdemir: “Alata’nın koruma altına alınmasından son derece mutluyuz”

MERSİN (İHA) – Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin’in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün 83 dekarlık alanının ‘hassas koruma alanı’ ilan edilmesinden son derece mutlu olduklarını bildirdi.

MERSİN (İHA) – Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin’in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün 83 dekarlık alanının ‘hassas koruma alanı’ ilan edilmesinden son derece mutlu olduklarını bildirdi. Özdemir, kamuoyundaki yanlış algının aksine Alata Araştırma Enstitüsüne ait arazinin tamamına yakın bir kısmının farklı statülerde koruma alanı ilan edildiğini de belirtti.


Mersin Ticaret Borsası Başkanı Özdemir, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün koruma alanı ilan edilmesine ilişkin açıklama yaptı. 6 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü kampüsünün sahil bandının ‘hassas koruma alanı’ olarak ilan edildiğini anımsatan Özdemir, “Denizin içine doğru 15 metre, denizden karaya doğru 100 metre olmak üzere toplamda 115 metre enindeki sahil bandı, deniz kaplumbağalarının üreme alanı ve kum zambaklarının yaşam alanı olması nedeniyle hassas koruma alanı olarak ilan edildi. Bu kararla birlikte 83 dekarlık bir alanda, bilimsel araştırmalar haricinde herhangi bir faaliyette bulunmak neredeyse imkansız hale geldi. Bir başka ifade ile bahsedilen alan tam koruma altına alınmış oldu” dedi.



“Alata’nın tamamına yakını farklı statülerde koruma alanı olarak ilan edildi”


Özdemir, kararın Resmi Gazetede yayımlanmasından sonra basında çıkan bazı haber ve yorumlarda, Alata Enstitüsüne ait toplam 2 bin 740 dekar büyüklüğündeki arazinin sadece 83 dekarlık kısmının koruma altına alındığı, geri kalan büyük miktardaki arazinin koruma kapsamında olmadığı şeklinde yanlış bir algının yansıtıldığını kaydetti. Gerçek durum oldukça farklı olduğunu vurgulayan Özdemir, “Sahil bandında yer alan 83 dekarlık alan hassas koruma alanı olarak ilan edilmiştir. Mersin-Erdemli yolunun güneyi ile hassas koruma alanı olarak ilan edilen sahil bandı arasında kalan enstitü arazisi ‘nitelikli koruma alanı’ olarak belirlenmiştir. Yolun kuzeyinde kalan enstitü arazisinin bir kısmı ‘sürdürülebilir koruma alanı’ olarak belirlenmiş olup, geri kalan kısmının statüsünün belirlenmesi ile ilgili teknik çalışmalar devam etmektedir. Görüldüğü gibi Alata Araştırma Enstitüsüne ait arazinin tamamına yakın bir kısmı farklı statülerde koruma alanı olarak ilan edilmiş durumdadır” ifadelerini kullandı.



“Son derece mutlu olduk”


Bazı rant çevrelerinin, 2000’li yılların başından bu yana Alata Enstitüsüne ait arazilerin özellikle karayolunun güneyinde kalan kısmının turistik ve yerleşim amaçlı yapılaşmaya açılması için yoğun bir lobi çalışması yaptıklarını da anımsatan Özdemir, Mersin Ticaret Borsası olarak, bu tartışmaların başladığı ilk andan itibaren Alata arazilerinin tarımsal ar-ge, eğitim ve üretim amaçlı olarak kullanılması gerektiğini savunduklarını dile getirdi. Özdemir, “Bu alanın kentimiz için adeta bir akciğer konumunda olduğunu belirterek, burayı korumanın genç nesillere ve kentimize karşı borcumuz olduğunu her platformda dile getirdik. 2005 yılında yaptığımız son derece kapsamlı açıklamalarla buranın niçin korunması gerektiğini ekonomik, sosyal, çevresel ve beşeri gerekçelerini ortaya koyarak anlatmaya çalıştık. Mücadelemizin bu şekilde olumlu olarak sonuçlanmasından dolayı son derece mutlu olduk. Alata’nın koruma altına alınmasını sağlayan kararlardan dolayı başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Alata Araştırma Enstitümüzün ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz tarımına güzel hizmetler sunmasını diliyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü Altıeylül Belediyesi bünyesine kazandırmış olduğu 2 adet sıfır atık, 2 adet de katı atık toplama aracıyla filosunu güçlendirdi. Altıeylül’ün daha temiz ve çevreci bir ilçe olması için çalıştıklarını ifade eden Belediye Başkanı Hasan Avcı, “Bünyemize kazandırmış olduğumuz 4 adet yeni araçla sıfır atık çalışmalarımızı daha da hız kazandıracağız” dedi. Çevre ve doğa dostu bir belediyecilik anlayışıyla hareket eden, geri dönüşüm ve ‘Sıfır Atık’ projeleriyle Altıeylül Belediyesi, 2023 yılında da çevreci belediyeler arasında öncü rolünü korudu. Yıl boyunca yürütülen Sıfır Atık çalışmaları sayesinde 60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar da bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Başkan Hasan Avcı: “Filomuzu güçlendirdik” Başkan Hasan Avcı; konuyla ilgili şunları ifade etti: “Altıeylülümüzü sıfır atık ve geri dönüşüm bilinci yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde geniş bir tabana yayıldı. En büyük hedefimiz temiz doğa, mutlu bir gelecek. Bu hedefimize, çevre sağlığına hassasiyet ve duyarlılık gösteren tüm hemşerilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Altıeylül Belediyesi daha temiz ve atıkların kaynağından ayrıştırılması hedefiyle sürdürdüğü çalışmalarda kullanılmak üzere 2 adet Evsel Katı Atık Toplama Aracı ve 2 adet geri dönüştürülebilir atıkları toplama aracı ile filosunu güçlendirdi” dedi. “ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz” Başkanı Hasan Avcı Müdürlüğümüz ve Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüz bünyesine kattığımız araçlarımızla filomuzu daha da güçlendirerek ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz. Sıfır atık için 2 adet, katı atık toplama için de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet yeni aracımızı filomuza kazandırmış olduk. Altıeylülümüz için şehrimiz için durmadan, yorulmadan ekibimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz” dedi. -Başkan Avcı: “Her alanda hizmetlerimizi artıracağız” Geçtiğimiz yıl içerisinde merkez ve kırsal mahallelerimize 16 bin 500 adet çöp konteyneri dağıtıldığını ifade eden Başkan Avcı, “60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Ayrıca 115 adet tek biriktirme kumbarası ile 100 ton tekstil atığı, 12 farklı noktada bitkisel atık yağma makineleri ile 2 bin 500 litre bitkisel atık ve bin kilogram atık pil toplanarak geri dönüşüme kazandırılmıştır. Altıeylül ilçemizin daha sağlıklı ve daha yaşanabilir yer olması amacıyla çevreye sosyal projelere ve her alanda hizmetlerini arttırarak sürdüreceğiz”