GENEL - 22 Kasım 2019 Cuma 16:13

Tarsus’ta iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları sempozyumu gerçekleştirildi

A
A
A
Tarsus’ta iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları sempozyumu gerçekleştirildi

Mersin’in Tarsus ilçe Belediyesi tarafından, İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları Sempozyumu düzenlendi.

Mersin’in Tarsus ilçe Belediyesi tarafından, İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları Sempozyumu düzenlendi. Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, "Belediye olarak toplum sağlığını ilgilendiren birçok konuda olduğu gibi iş güvenliği ve iş sağlığı konularını da önemsiyoruz" dedi.


İlçe yerel yönetimler bazında Türkiye’de ilk kez düzenlenen sempozyum Belediye Meclis Salonunda gerçekleşti. Sempozyuma, Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel Otçu, Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığın İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Furkan Yıldız, Tarsus Üniversitesi Rektörü Orhan Aydın, Erdemli Belediye Başkan Yardımcısı Niyazi Yıldız ve Türkiye’nin çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri katıldı. Sempozyumda iş sağlığı ve güvenliğine dikkat çekmek amacıyla çocuklar ellerinde ’şansa bırakan kaza yapandır’, ’risk alma önlem al’ ve ’güvenli yol tek yoldur’ yazılı dövizler taşıdı. Programın açılışında konuşan Başkan Bozdoğan, "366 binin üzerinde nüfuslu şehrimizde 110 bin üzerinde sosyal güvenlik kurumu kapsamında aktif sigortalı çalışanı ile ülkemiz ekonomisine önemli katkıda bulunmaktadır. Tarsus Belediyesi 1868 yılında kurulan köklü bir belediyedir. Halen bin 200 den fazla çalışanı vardır. Tarsus Belediyesi olarak ilçemizin gelişmişlik düzeyini arttırmak ve halkımızın mutluluğu için il ve ilçe yönetimimizin ilçemiz kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri ile üniversitemizde ortak çalışmalar içerisindeyiz. Ülkemizin ve ilçemizin öncelikli konuları başta olmak üzere bilimsel etkinlikleri de çok önemsiyoruz. Belediye olarak toplum sağlığını ilgilendiren birçok konuda olduğu gibi iş güvenliği ve iş sağlığı konularında da çalışmaları sürdürmektedir ve kapsamlı proje hazırlıklarında bulunmaktayız. Bütün çalışanların sağlıklı ve güvenli ortamda çalışma hakkı işverenlerin bunu sağlama yükümlülüğü vardır" diye konuştu.


Bu sempozyumun kendileri için önemli olduğunu dile getiren Bozdoğan, "Türkiye’de bin 389 belediyede 180 binden fazla çalışan bulunmaktadır. Belediyeler çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli sınıflarda yer alan çok sayıda tehlike ve riski içeren faaliyetler sürdürmektedir. Sempozyumda konunun bilimsel boyutlarına ve hala sürdürülen farklı hizmet boyutlarına ilişkin sunumlar yer almaktadır. Böylece ileriye yönelik faaliyetlere de ışık tutulacak ve planlamalar yapılabilecektir. Konuya ilişkin mevzuatı oluşturan ve denetimleri yapan bakanlığımızın yetkililerini de sempozyumun her aşamasında yer alması çalışmaların verimliliğini arttıracak geleceğe yönelik çalışmaların planlanmasına katkı sağlayacaktır. Sempozyumun uğraşlarının çalışanların sağlıklı ve güvenlikli ortamda çalışmalarına ve Tarsus başta olmak üzere ülkemizde bu alanda sürdürülen çalışmalara katkı sağlanmasını başarı ile tamamlanmasını diliyorum" şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından akademisyenler tarafından iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konular anlatıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara “Mahzen-30” operasyonlarında elebaşılığını Doğan Güney’in yaptığı (Yurt Dışı Firar) "Odacılar" olarak bilinen Organize Suç Örgütü çökertildi Batman merkezli 8 ilde Jandarma tarafından düzenlenen “Mahzen-30” operasyonlarında elebaşılığını Doğan Güney’in yaptığı (Yurt Dışı Firar) "Odacılar" olarak bilinen Organize Suç Örgütü çökertildi. Operasyonlarda organize suç örgütünün yöneticilerinden Yonca Onat’ın da aralarında bulunduğu 34 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Batman merkezli 8 ilde Jandarma tarafından düzenlenen “Mahzen-30” operasyonlarında elebaşılığını Doğan Güney’in yaptığı (Yurt Dışı Firar) "Odacılar" olarak bilinen Organize Suç Örgütü çökertildiğini belirterek Operasyonlarda organize suç örgütünün yöneticilerinden Yonca Onat’ın da aralarında bulunduğu 34 şüphelinin yakalandığını kaydetti. "Aziz Milletimizin Bilmesini İsterim ki; hangi büyüklükte olursa olsun organize suç örgütlerini çökertip, adalete teslim edeceğiz. Şafak sökerken de gün batarken de operasyonlarımız devam edecek" diyen Bakan Yerlikaya operasyonla ilgili şu detayları paylaştı: "Batman Cumhuriyet Başsavcılığı, Jandarma Genel Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde; Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının desteğiyle Batman İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu; Batman merkezli Adana, Aydın, Mersin, Hakkâri, Van, Mardin ve İzmir’de eş zamanlı olarak düzenlenen “Mahzen-30” operasyonlarında “Bilişim sistemlerini kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık” suçunu örgütlü olarak işleyen organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Sosyal medya üzerinden sahte kiralık Bungalov ev ilanı vererek dolandırıcılık yaptıkları, mağdurlardan elde ettikleri gelirleri önce yasal bahis platformlarındaki hesaplara, daha sonra bahisten kazanılmış gibi gösterip kendi banka hesaplarına aktararak paranın izini kaybettirmeye çalıştıkları ve toplam 18 bin 635 vatandaşımızı mağdur ettikleri tespit edildi. MASAK ile koordineli yapılan çalışmalar sonucu; suçtan elde edilen mal varlığı değerlerinin aklanması kapsamında; ilk belirlemelere göre 34 milyon 530 bin TL değerinde işlem hacmine sahip, şüphelilere ait 1.283 banka hesabına el konuldu. Operasyonlarda; ruhsatsız tabanca, çok sayıda cep telefonu, sim kart, banka ve kredi kartı ile çok sayıda dijital materyale el konuldu. Batman Cumhuriyet Başsavcılığımızı ve operasyonları gerçekleştiren Kahraman Jandarmamız ile MASAK çalışanlarını tebrik ediyorum. Allah ayaklarına taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle."
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.