EKONOMİ - 02 Mart 2021 Salı 10:11

Toroslar’da atıl tarlalar ’beyaz altın’ salep ile ekonomiye kazandırılacak

A
A
A
Toroslar’da atıl tarlalar ’beyaz altın’ salep ile ekonomiye kazandırılacak

Mersin’in Erdemli ilçesinde kırsal arazilerin ekonomiye kazandırılması için 3 girişimci Toros Dağları’nın yüksek kesimlerinde ilk kez salep ekimi yaptı.

Mersin’in Erdemli ilçesinde kırsal arazilerin ekonomiye kazandırılması için 3 girişimci Toros Dağları’nın yüksek kesimlerinde ilk kez salep ekimi yaptı. Tozlu Yaylası’nda deneme amaçlı yapılan ilk ekimden olumlu sonuç alan girişimciler şimdi ekili alanları arttırarak, birlik kurup Toros dağ salebi markasıyla üretime destek olmak istiyor. Yabani orkide olarak da bilinen salep, dondurma ve tatlı yapımında kullanıldığı gibi lezzetiyle de Anadolu kültüründe geleneksel içecekler içinde yer alıyor. Bitkinin pazar sorunu da bulunmuyor.


Genç girişimci Adem Arslan, kırsal alanlardaki atıl tarlaları değerlendirmek için yola çıktıklarını ve ’beyaz altın’ diye tabir edilen salep ile tanıştıklarını belirtti. Arslan, "Kırsal alandaki tarlalarımızı değerlendirmek amacıyla ne yapabiliriz, ne ekebiliriz düşüncesinden hareketle 2 yıla yakındır salep bitkisinin peşinde koştuk.


Dikim yapmadan önce araştırmalarda bulunduk. Şehir şehir tarlalarını gezdik, üreticileriyle konuştuk. Erdemli’de özellikle de Toros Dağları’nın eteklerinde olur mu, olmaz mı bu noktasında geniş bir araştırma yaptık. 1,5 - 2 yıllık araştırmanın neticesinde emeğimizin karşılığını almak üzere tarlamıza deneme dikimleri yaptık. Dikim yapalı yaklaşık 3 ay oldu, geldiğimiz nokta da başarılı olduğunu gördük" dedi.



"Salep tarlalarımızı atıl olmaktan kurtaracak"


"Kullanılmayan bir arazinin değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması açısından salebin çok doğru bir bitki olduğuna değinen Arslan, "Bu dünyada popülasyonu azalan bir bitki. Ülkemizde popülasyonunu arttırmak adına, devletimizin bazı güzel teşvikleri var. Şuan Mersin’i kapsamıyor ama geleceğini düşünüyoruz, bekliyoruz. Onun haricinde cezai yaptırımları var. Dağda kaçak olarak salep toplanmasının yaklaşık 70 bin liralık büyük cezaları var. Devletimizin aldığı tedbirlere destek olmak adına aynı zamanda tarlamızı değerlendirmek adına bu ürünü keşfettik. Bu ürünü diktik, başarılı olduk ve bundan sonra herkesin dikmesi için çalışmalar yapmaya başladık" diye konuştu.



"Üretim artınca birlik kurup markalaşmak istiyoruz"


Üretimin artmasıyla dernek ya da birlik çatısı altında markalaşmaya da gitmek istediklerini anlatan Aslan, "Bu deneme dikiminden elde ettiğimiz başarının ardından asıl nihai hedefimiz, Erdemli’de bir Toros dağ salebi markasını ortaya koymak olacak. Dünyanın neresinde olursa olsun, Türkiye’nin neresinde olursa olsun salep denildiği zaman, dağ salebi denildiği zaman Toroslar, Erdemli akla gelsin diye markalaşmak da istiyoruz" şeklinde konuştu.



"Eken herkese ekonomik gelir sağlayacak bir bitki"


Girişimcilerden İlyas Kalay da atıl durumda 5 dönümlük tarlasının olduğunu, bu tarladan gelir elde etmek için salep ektiklerini belirtti. Kalay, "Doğada bu bitki Muğla’dan, Kahramanmaraş’a kadar doğal olarak Toroslar’da zaten yetişiyor. Biz bunu kültüre alıyoruz. Her aileye ekonomik bir getirisi olacak. 500 metrekarelik bir yer ektiğimizde bir ailenin bir yıllık geçimini sağlayacak para elde edilebiliyor. Yani yıllık 50-60 bin lira gibi getirisi oluyor. 1 dönüm ekerse 100-120 bin lira getirisi oluyor. Bu konuda biz 3 girişimci arkadaş, yaz ayında başladık tarla hazırlıklarımıza ve bu gördüğünüz tarlayı hazırladık. Deneme ekimimizi yaptık ve başarılı olduk" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol Süper Lig: Beşiktaş: 1 - MKE Ankaragücü: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında Beşiktaş, sahasında MKE Ankaragücü ile karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı siyah-beyazlıların 1-0 üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 10. dakikada Muçi’nin pasında Milot Rashica’nın ceza sahasına girdikten sonra sol çaprazdan yaptığı vuruşta top uzak kale direğinin dibinden auta gitti. 13. dakikada Rashica’nın sol taraftan ortasında Ankaragücü savunmasında Kazımcan’ın ters kafa vuruşunda meşin yuvarlak kale direğine çarparak kornere gitti. 18. dakikada Rashica’nın pasında topla buluşan Gedson, bekletmeden pasını Muçi’ye verdi. Bu oyuncunun ceza yayı içerisinden vuruşunda top kaleci Bahadır’ın solundan filelerle buluştu. 1-0 22. dakikada Gedson’un ceza yayı gerisinden sert vuruşunda kaleci Bahadır sol köşeye gelen topu kornere çeldi. 39. dakikada Morutan’ın sağ taraftan ceza sahasına girdikten sonra yaptığı ortada kaleye yönelen top önce üst direğe çarptı ardından kaleci Ersin meşin yuvarlağı uzaklaştırdı. Pozisyonu devamında kale önünde Efkan’ın kafa vuruşunu Svensson uzaklaştırdı. Hakemler: Bahattin Şimşek, Esat Sancaktar, Yusuf Bozdoğan Beşiktaş: Ersin Destanoğlu, Svensson, Worrall, Necip Uysal, Emrecan Terzi (Tayyip Talha Sanuç dk. 44), Gedson, Al Musrati, Ghezzall, Muçi, Rashica, Muleka Yedekler: Utku Yuvakuran, Cenk Tosun, Vincent Aboubakar, Daniel Amartey, Emrecan Uzunhan, Alex Chamberlain, Demir Ege Tıknaz, Fahri Kerem Ay, Mustafa Erhan Hekimoğlu Teknik Sorumlu: Serdar Topraktepe MKE Ankaragücü: Bahadır Han Güngördü, Kitsiou, Radakovic, Mujakic, Kazımcan Karataş, Kaan Güneren, Tolga Ciğerci, Morutan, Efkan Bekiroğlu, Bassogog, Sowe Yedekler: Ertaç Özbir, Atakan Çankaya, Chatzigiovanis, Pedrinho, Saponara, Flips, Arda Ünyay, Cephas, Macheda, Mert Çetin Teknik Sorumlu: Halil Cihan Ünal Gol: Ernest Muçi (dk. 18) (Beşiktaş) Sarı kart: Jonas Svensson (Beşiktaş)
Bursa Başköy’deki “Dede Helvası” geleneğinde helvalar şifa için yenildi Nilüfer’e bağlı Başköy Mahallesi’nde 1926’dan bu yana gerçekleştirilen geleneksel “Dede Helvası” buluşması yoğun katılımla gerçekleşti . Birlik ve beraberliğin yaşandığı etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir de katıldı. Nilüfer’e bağlı Başköy Mahallesi’nde yaşayanların geleneksel olarak sürdürdükleri “Dede Helvası” etkinliği bu yıl da büyük ilgi gördü. Selanik Krifçe Köyü’nden 1924 yılında mübadele nedeniyle göç edenlerin; yayılan hastalıklara karşı şifa amacıyla helva dağıtması bir geleneğe dönüştü ve 98 yıldır sürdürülüyor. Başköylüler’in bu yıl da aksatmadan sürdürdüğü Dede Helvası’na, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Milli Savunma eski Bakanı Turhan Tayan, Nilüfer İlçe Kaymakamı Murat Süzen, Nilüfer İlçe Emniyet Müdürü Ali Osman Aydın, Nilüfer İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Erdal Akbaş, Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey, Nilüfer Belediye Meclisi Üyeleri, Başköy Muhtarı Recep Uslu ile çevredeki mahallelerin muhtarları, gaziler ve mahalle halkı katıldı. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, 98 yıllık geleneğin yaşatılmasının çok değerli olduğunu belirterek bu tür etkinliklerin birlik ve beraberliği de güçlendirdiğini ifade etti. Buluşmada, mevlidin okunması ve duaların edilmesinin ardından konuklara pilav ve helva ikramı yapıldı. Çok sayıda kişi pilav ve helvayı afiyetle yerken, sağlık, bolluk ve bereket için de dua etti.