GENEL - 04 Ekim 2018 Perşembe 16:32

Vali Su: "Dünyada hızla gelişen ve dönüşen teknolojiye ayak uydurulması gerekir"

A
A
A
Vali Su: "Dünyada hızla gelişen ve dönüşen teknolojiye ayak uydurulması gerekir"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Mersin Valiliği, Mersin Üniversitesi (MEÜ) ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) işbirliğiyle düzenlenen Kamu, Sanayi, Üniversite İşbirliği (KÜSİ) Çalışma Grubu 11.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Mersin Valiliği, Mersin Üniversitesi (MEÜ) ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) işbirliğiyle düzenlenen Kamu, Sanayi, Üniversite İşbirliği (KÜSİ) Çalışma Grubu 11. Koordinasyon Toplantısı ve Bölgesel İnovasyon Ekosisteminin Güçlendirilmesi Çalıştayı açılış töreni ile başladı.


MEÜ Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezindeki açılış törenine Mersin Valisi Ali İhsan Su, Rektör Ahmet Çamsarı, Tarsus Üniversitesi Rektörü Orhan Aydın, Çağ Üniversitesi Rektörü Ünal Ay, Toros Üniversitesi Rektörü Haluk Korkmazyürek, Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Bilal Macit, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Lütfi Altunsu ile 26 farklı kalkınma ajansının yetkilileri, KÜSİ il temsilcileri ve çok sayıda akademisyen katıldı. Açılışta konuşan Vali Su, dünyada hızla gelişen ve dönüşen teknolojiye ayak uydurulması gerektiğini vurgulayarak, "Sürekli gelişen ve baş döndürücü bir hız ile ilerleyen teknolojiyi bizim de yakalamamız gerekiyor. Aksi takdirde dünyanın gelişmiş ülkelerinden geride kalmamız kaçınılmaz bir durum olur. Bunun için de, üniversitelerimiz ile sanayicilerimizi daha çok bir araya getirmeliyiz" dedi.


Mersin’de gerçekleştirilen teknoloji ve Ar-Ge projelerinden de bahseden Su, "Şehrimizde, yeni bir bilim merkezi ve inovasyon ve tasarım merkezi kurmayı hedefliyoruz. Genç girişimcilik merkezimizi yakın zamanda üniversitemiz yerleşkesinde açtık. Yine üniversitemiz içerisinde yer alan teknoparkı medikal alanında da hizmet vermesini sağlayacak şekilde büyüteceğiz. Eski zeytinyağı fabrikasını, bir bilim ve sanayi müzesi haline getireceğiz. Bu vesileyle etkinliğe katılım sağlayan tüm katılımcılara, organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyor, bu etkinliğinin sonuçlarının Mersin’imiz ve ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.


Rektör Çamsarı ise KÜSİ’nin ülkemizdeki Ar-Ge çalışmalarına yaptığı katkının önemli olduğunu dile getirdi. Çamsarı, "KÜSİ ile üniversite ve sanayi bir araya geliyor. Her iki paydaş, birbirinden faydalanıp ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Bu da ülkemiz açısında oldukça önemli. Diğer etkinliklerden farklı olarak 26 kalkınma ajansı ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikteki amacımız ise, Ar-Ge’yi daha ileri düzeye getirmek ve üretime dönüştürebilmek. Üniversite ve sanayi işbirliğinin kaçınılmaz olduğu günümüzde, bu etkinliğin verimli geçmesini, sonuçlarının ise şehrimiz ve ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.


Teknolojiyi geliştirmeden, katma değerli ürünler üretmeden ülkemizin gelişmeyeceğini ifade eden Genel Müdür Bilal Macit de "Üniversiteler, bilim ve sanayi merkezleri ve sanayicilerimizin sayısı her geçen gün artıyor. Başarının kolektif bir akıl ile geldiğine inanan birisi olarak, doğru bir koordinasyon ile bu paydaşları bir araya getirdiğimizde hem teknolojimizi geliştirip hem de katma değerli ürünler üretebilecek duruma geleceğimize inanıyorum" şeklinde konuştu.


Türkiye’deki Ar-Ge sorunlarının belirlenip, çözüme kavuşturulmasının hedeflendiği ve iki gün boyunca, 300’e yakın katılımcının yer aldığı farklı oturum ve çalıştayların gerçekleştirileceği etkinlik 5 Ekim Cuma günü sona erecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Depremden etkilenen Yozgat’ta 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluştu Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından Yozgat’ın Kadışehri ve Aydıncık ilçelerinde 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluşurken vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçiriyor. Tokat’ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11 sıralarında meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki sarsıntı, Yozgat merkez ve ilçelerinde de hissedildi. Özellikle Kadışehri ilçesinde ve köylerinde hissedilen deprem nedeniyle vatandaşlar büyük panik yaşadı. Özellikle Kadışehri ilçesine bağlı Gümüşsu, Elmalı Çiftliği, Halı köy ve Yeltenli köylerinde deprem nedeniyle evlerde ve ahırlarda hasar oluştu. Evleri zarar gören vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçirirken jandarma ekipleri de artçı sarsıntıların devam ettiğini ve vatandaşların geceyi evlerinde geçirmemeleri konusunda uyardı. Sokaklara çıkan vatandaşlar, evlerinin bahçelerinde ve uygun arazilerde ateş yakarak ısınmaya çalışırken geceyi dışarıda geçireceklerini ifade ettiler. Öte yandan Yozgat Valiliğince sarsıntıdan etkilenen Aydıncık, Kadışehri ve Çekerek ilçelerinde eğitim ve öğretime bir gün süre ile ara verildiği duyuruldu. Geceyi sokakta geçiren vatandaşlardan Nazlı Doğan, "Önce bir gürültü geldi. Daha sonra sallanmaya başladı. Çocuklarımı yanıma aldım ama dışarı çıkamadım. Ayaklarımın bağı çözüldü. Sonra küçük oğlumu alıp dışarı çıkabildim. Şok oldum, çok şiddetliydi. Evimiz küçük bir hasar aldı, ahırımızda hasar var, hayvanlarımız dışarıda." dedi. Hacı Ahmet Gün de deprem dolayısıyla evlerinde hasar olduğunu söyleyerek, “Tavanlar kırıldı. Deprem olduğunda ben balkondaydım. Sallantı başladı. Tavanlar düşmeye başladı." şeklinde konuştu.