EKONOMİ - 13 Ocak 2022 Perşembe 12:28

Zoteeva: "Ana hedefimiz Akkuyu NGS’yi başarıyla tamamlayıp elektrik üretmek"

A
A
A
Zoteeva: "Ana hedefimiz Akkuyu NGS’yi başarıyla tamamlayıp elektrik üretmek"

Akkuyu Nükleer A.

Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, pandemi koşullarında bile projeye hız kesmeden devam ettiklerini belirterek, "Ana hedefimiz Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni başarıyla tamamlayıp elektrik üretmek” dedi.


Zoteeva, Mersin’de inşası süren ve Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olacak olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde, 2021 yılı boyunca yapılan çalışmaları değerlendirdi. 2021’in Akkuyu NGS projesi için çok önemli bir yıl olduğunu söyleyen Zoteeva, “Geçtiğimiz yılın Akkuyu NGS’nin inşasının başlamasından bu yana en önemli olayların gerçekleştiği yıl olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de video konferans ile katıldığı üçüncü güç ünitesinin temelinin atılması, bu yılın en önemli olayıydı. Üçüncü güç ünitesinin inşasına başlayarak dünyadaki en büyük nükleer güç santrali inşaat sahası statüsünü elde ettik. Bir diğer önemli olay ise ekim ayında Nükleer Düzenleme Kurumu’nun (NDK) dördüncü güç ünitesi inşaatı için lisans verilmesine ilişkin kararı onaylamasıydı. Toplamda 4 üniteye sahip olan nükleer santralimizin inşaat lisanslarının alınması, projemizin yaşam döngüsünde önemli bir aşamaydı. Çünkü bununla birlikte nükleer santralimizin inşasına yönelik lisanslama sürecini tamamlamış olduk. Dördüncü güç ünitesinde de tam teşekküllü çalışmalara başlamaya hazırlanıyoruz. 2022 yılı başında, nükleer adanın binaları için temel plakasının yapımına başlayacağız" diye konuştu.



“Hedefimiz Akkuyu NGS inşaatını başarıyla tamamlamak”


Akkuyu Nükleer A.Ş olarak 2030 yılına kadar önemli hedefleri gerçekleştireceklerini belirten Zoteeva, “Ana hedefimiz Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatının başarıyla tamamlanması, güç ünitelerinin devreye alınması ve istikrarlı bir şekilde elektrik üretilmesidir. Aslında, Türkiye Cumhuriyeti’nde yeni bir endüstri inşa ediyoruz ve bu da diğer sektörlerin gelişmesine ivme kazandıracak” ifadelerini kullandı.


Zoteeva, santralin Rosatom’un enerji sektöründeki geniş çaplı uluslararası işbirliğine ilişkin eşsiz bir örnek olduğunun da altını çizerek, şunları söyledi:


“Hedefimiz santralin yapım sürecinde bile bölgeye fayda sağlayabilmek. Bunun için eğitim etkinlikleri düzenliyor, sağlık ve eğitim kurumlarını destekliyor ve buna yönelik projeler gerçekleştiriyoruz. Uzun yıllar boyunca komşu olacağımız insanların daha bugünden nükleer enerjiden fayda elde etmesini hedefliyoruz. Rosatom işletmelerinin ana değeri, her zaman insanlardır. Şirketimiz de çalışanların sürekli gelişimi için uygun ortamı oluşturmaya yönelik projeleri hayata geçiriyor. Sektörel programlarla ilgili eğitimler düzenliyoruz, işletme personelini staj için en iyi Rosatom işletmelerine gönderiyoruz, dil kursları açıyoruz ve Rosatom Kurumsal Akademisi’nde birçok alanda çevrimiçi eğitim alma fırsatı sunuyoruz.”



“Pandemi koşullarında bile projemize hız kesmeden devam ettik”


“Bizim ana hedefimiz başarıyla inşaat sürecini tamamlayıp üniteleri devreye almak ve istikrarlı bir şekilde elektrik üretmektir” diyen Zoteeva, “Bizim ekibimizde sadece Türkiye ve Rusya vatandaşları yok. Projede 10’dan fazla milletten uzmanlar yer alıyor. Her geçen gün farklı ülkelerden, kültürlerden, geleneklerden, değerlerden insanların nasıl sürekli olarak ortak paydada buluştuğunu, diyalog kurduğunu, birbirini anladığını ve kabul ettiğini görüyorum. Bizler farklıyız ama bizi birleştiren birçok şey var ve birbirimize saygılı davranmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Bu arada, modern çok kültürlü bir toplulukta, başarılı kültürlerarası etkileşim, verimliliğin koşullarından biridir. Pandemi koşullarında titiz bir şekilde çalışma yeteneği bizi daha da birleştirdi. Birbirimize karşı daha dikkatli ve özenli olduk ve yeni koşullarda yaşamayı öğrendik. Bu, dış çevredeki zorluklara hızlı ve etkin bir şekilde yanıt vererek projeyi hız kesmeden hayata geçirmeye devam etmemize imkan tanıdı” şeklinde konuştu.


Zoteeva, 2022 yılına ilişkin dileklerini ise şu sözlerle paylaştı:


“Bugüne kadar her nesilden pek çok değerli insan önemli yapılar inşa ettiler. Büyükannelerimiz ve dedelerimiz, babalarımız ve annelerimiz yaşadığımız şehirleri kurdular ve geliştirdiler. Güzel ve dolu dolu yaşadılar, çünkü geleceği inşa ettiler. Bizim şantiyemiz en gerçek, en güzel, en iddialı, en samimi şantiye. Biz her geçen yıl hep birlikte biraz daha güçleniyoruz. Birbirimizi daha iyi tanıyor, anlıyor ve birbirimizden çok şey öğreniyoruz. Ünlü bir söz vardır; ‘Hızlı gitmek istiyorsan, yalnız git. Uzağa gitmek istiyorsan, birlikte git.’ Ülkelerimiz gelecek nesillerin müreffeh bir yaşama sahip olması için bu projeyi uygulamaya karar verdi. Şimdi birlikte aynı hedefe doğru ilerliyoruz.”



Video klip hazırlandı


Bu arada Akkuyu Nükleer A.Ş., yeni yıl vesilesiyle ’Azimli Vals’ isimli Rusça şarkı için bir video klip hazırladı. Akkuyu NGS sahasında çekilen bu klip, küresel nükleer endüstri tarihinde benzeri olmayan bu projenin inşasında çalışanların özverisine, desteğine ve azmine ithaf edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Zeynep Sönmez Antalya’da çeyrek finalde 26-31 Mart tarihleri arasında Megasaray Tenis Akademi kortlarında gerçekleşecek WTA 125 kategorisindeki Megasaray Hotels Open’da milli tenisçi Zeynep Sönmez çeyrek finale yükseldi. Antalya Belek’te bulunan Megasaray Tenis Akademi’nin kortlarında gerçekleşen Antalya’nın ilk WTA turnuvası Megasaray Hotels Open’da Zeynep Sönmez ilk turda dünya eski 39 numarası, turnuvanın 8 numaralı seri başı Fransız tenisçi Fiona Ferro’yu yenerek ikinci tura yükselmişti. Zeynep ikinci turda 152 numarayla kariyerindeki en iyi sıralamasında bulunan Alman raket Ella Seidel ile karşılaştı. Seidel’e 2023 yılında Andorra’da WTA 125 turnuvasında 6-1, 6-0 yenilen Sönmez bu kez korttan galibiyet ile ayrılmasını bildi. 2 saat 4 dakika süren karşılaşmada iyi bir geri dönüşe imza atarak Seidel’i 4-6, 6-1, 6-2 ile mağlup eden Sönmez adını son sekiz raket arasına yazdırdı. Zeynep çeyrek finalde dünya 151 numarası Japon raket Moyuka Uchijima ile karşılaşacak. Zeynep Sönmez-Moyuka Uchijima çeyrek final karşılaşması yarın merkez kortta 11.00’de başlayacak. "Bugün kazanabildiğim için çok mutluyum" Dünkü maçı uzun sürdüğü için maça biraz daha yorgun başladığını söyleyen Zeynep Sönmez, “Maç ilerledikçe açıldım. Geçen senenin sonunda yenildiğim bir oyuncuydu. O yüzden bu sefer biraz daha farklı bir taktikle çıktık takımımla konuşup. İyi de işlediğini düşünüyorum. Çok da yetenekli ve genç bir oyuncu. Geleceğinin çok parlak olduğundan çok eminim. Bugün kazanabildiğim için çok mutluyum” ifadelerini kullandı.
Çorum Çorum Belediyesi, 1571 çocuğa bayramlık kıyafet dağıttı Çorum Belediyesi, bayram öncesi çocukların yüzünü güldürdü. Bin 571 çocuğa bayramlık kıyafet hediye edildi. Çorum Belediyesi, sosyal belediyecilik çalışmalarıyla örnek olmaya devam ediyor. İhtiyaç sahibi ailelere desteğini sürdüren Çorum Belediyesi, Ramazan bayramı öncesinde ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına bayramlık kıyafet hediye etti. Ayakkabı, pantolon ve üst kıyafetten oluşan bayramlıklar tek tek denenerek teslim edilirken, palyaçolar da sıra bekleyen çocukları eğlendirdi. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın da Velipaşa Konağı’nda gerçekleşen bayramlık kıyafet dağıtımına katılarak çocuklarla yakından ilgilendi. Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın yaptığı açıklamada şunları belirtti: "Bayramlar ayrı bir güzelliktir ve bayramları en iyi çocuklar yaşar. Arzu ettik ki hiçbir çocuk bayramlık olmadan bayrama girmesin. Bu anlamda da geleneksel olarak yaptığımız gibi şu anda da 1571 çocuğumuza bayramlıklarını teslim ediyoruz. Tabii bu 1571 rakamı 571’den geliyor. Kendisi de bir öksüz ve yetim olarak büyümüş olan Peygamber Efendimize atfen böyle bir rakamı belirledik. Özellikle ihtiyaç sahibi kardeşlerimizin çocukları da bayramlıklardan mahrum kalmasınlar, onlar da bayram öncesinde bu bayramın heyecanını en üst düzeyde yaşasınlar diye bu programı yaptık. Şu anda bir yandan palyaçolarımız çocukları eğlendirirken, bir taraftan çocuklarımız kıyafetlerini denerken, aileleriyle beraber en güzel bayramlığı almanın telaşını yaşıyorlar. Bizler de hemşerilerimiz adına bu kardeşlerimize yardımcı olmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Rabbim bütün çocuklar için bayram olan günlere bütün dünyayı ulaştırsın. Nasıl ki ülkemizde coşku ve heyecanla bayrama çocuklarımızı hazırlıyorsak, yeryüzündeki tüm çocuklar da inşallah bayramlara huzur içerisinde, sağlık içerisinde, mutluluk içerisinde girerler. Bu duygularla kardeşlerimizin bayramlıkları hayırlı olsun, bayramımız inşallah bayram gibi olsun ve mübarek olsun, herkese hayırlı bayramlar diliyorum.”