SAĞLIK - 17 Temmuz 2019 Çarşamba 12:11

14 yılda 4 ülkede 50’den fazla doktora gitti tedavi olamadı, şifayı Türkiye’de buldu

A
A
A
14 yılda 4 ülkede 50’den fazla doktora gitti tedavi olamadı, şifayı Türkiye’de buldu

Ürdün vatandaşı Omar Marian, 2005 yılında geçirdiği iş kazasında topuğunu kaybetti.

Ürdün vatandaşı Omar Marian, 2005 yılında geçirdiği iş kazasında topuğunu kaybetti. 14 yıl boyunca tedavisi için 4 ülkede 50’den fazla doktora gitti, ancak tedavi olamadı. Son bir umut Türkiye’ye gelen Omar, Doçent Doktor Tahsin Oğuz Acartürk tarafından gerçekleştirilen başarılı ameliyatla Omar’ın bacağından alınan doku topuğa nakledildi.


Muğla’nın Marmaris ilçesinde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doçent Doktor Tahsin Oğuz Acartürk önemli bir ameliyat gerçekleştirdi. Ürdün vatandaşı Omar Marian, 2005 yılında çalıştığı iş yerinde forklift kazası geçirdi. Kazada Omar’ın topuğu koptu. Kazadan sonra topuğunda sürekli yaraları olan Omar şifa bulmak için 4 ülkede 50’den fazla doktor gezdi ama sonuç alamadı. Omar yaptığı araştırmalar sonucu dünya çapında tanınan Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doçent Doktor Tahsin Oğuz Acartürk’e ulaştı. Omar, Acartürk’ün Marmaris’teki kliniğine geldi. Yapılan muayeneden sonra, Omar ilçede bulunan özel bir hastanede ameliyat edildi. Ameliyatla Omar’ın bacağından alınan doku, topuğuna aktarıldı. 10 gün önce ameliyat olan Omar’ın tedavisine devam ediliyor. Hastanede annesi Aida Marian refakatinde kalan Omar, yürüyeceği günü iple çekiyor. Günde iki kez hastasını kontrol eden Acartürk konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.


“Türkiye’ye teşekkür ediyorum”


Hastanın başarılı bir ameliyat geçirdiğini belirten Acartürk, “Hastamız 2005 yılında bir iş kazası geçiriyor. Kaza sonrasında topuğu parçalanıyor. Pek çok kez ameliyat geçirmiş ve deri yaması koymuşlar. Fakat topuk çok özel bir doku, sadece bir deri yamasıyla olacak iş değil. Hastanın yükünü taşıyabilsin diye daha karmaşık bir onarımın yapılması lazım. 15 senedir hasta bunun zorluğuyla yaşıyor, yaralar açılıyor topuğunda, ayak parmaklarında ağrılar oluşuyor. Bir doku aktarımı yapması lazım. Hastamız İzmir’e gelmiş ve bir meslektaşımız onu buraya yönlendirdi. Topuk bölgesindeki dokular yetersiz olur. Topuk rekonstrüksiyonu için vücudun başka bir yerinden doku getirilmesi lazım. Bizde hastamızda bunu yaptık. Bacağın iç kısmında, çok fazla kullanılmayan bir kas vardır. O kası aldım. Mikrocerrahi yöntemleriyle o kası tamamen vücuttan aldım. Topuk bölgesindeki damarlara dikerek, doku aktarımını sağladım. Böylece hastaya topuk onarımı yapıldı.” dedi. Hastane çalışanlarına teşekkür eden Omar Marian ise, “2005 yılında forklift kazası geçirdim. Topuğum parçalandı. Tedavim için kendi ülkem olan Ürdün’de, Mısır’da, Suudi Arabistan’da 50’den fazla doktora gittim ama tedavi olamadım. Son olarak Türkiye’ye geldim. Ameliyat oldum, bütün sağlık çalışanlarına ve Türkiye’ye teşekkür ediyorum.” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.