KÜLTÜR SANAT - 14 Eylül 2019 Cumartesi 19:14

9. Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışmasında kazananlar belli oldu

A
A
A
9. Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışmasında kazananlar belli oldu

Milas doğumlu dünyaca ünlü karikatür sanatçısı Turhan Selçuk adına Milas Belediyesi tarafından bu yıl 48 farklı ülkeden 435 karikatüristin 1687 karikatür ile katılımıyla 9’uncusu düzenlenen Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışmasının ödülleri düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Milas doğumlu dünyaca ünlü karikatür sanatçısı Turhan Selçuk adına Milas Belediyesi tarafından bu yıl 48 farklı ülkeden 435 karikatüristin 1687 karikatür ile katılımıyla 9’uncusu düzenlenen Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışmasının ödülleri düzenlenen törenle sahiplerine verildi.


Tarihi Çöllüoğlu Hanı içerisinde yoğun bir katılım eşliğinde düzenlenen törene; CHP Muğla Milletvekilleri Suat Özcan,Süleyman Girgin,geçmiş dönem Milletvekilleri Fevzi Topuz,Tolga Çandar ,CHP İl Başkan Adem Zeybekoğlu, İlçe Başkanı İlgin Göktepe,Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün,Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat,başkan yardımcıları,belediye meclis üyeleri çeşitli sivil toplum kuruluşları ve temsilcileri,oda başkanları, mahalle muhtarları, siyasi parti temsilcileri , Turhan Selçuk’un eşi Ruhan Selçuk ,Cumhuriyet Gazetesi yazarı Zeynep Oral , yarışmanın jüri üyeleri Kamil Masaracı,İzel Rozental , Serter Karataban,Aslı Alpar,Halit Kurtulmuş ile yarışmanın birincilik ödülünü kazanan Saman Torabi ikincilik ödülünü kazanan Javad Takjoo ve üçüncülük ödülü sahibi Muhittin Köroğlu ve sanat severler katıldı.


Açılış konuşmasını yapan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Zeynep Oral;Turhan Selçuk ile uzun yıllar önce tanıştığını aynı gazetelerde çalışma fırsatı bulduğunu belirterek, “Daha önce Milliyet gazetesi daha sonrasında ise Cumhuriyet gazetesinde birlikte çalıştık. Aramızda çok iyi bir güven ve dostluk duygusu vardı.Onun ki çizgiye adanmış tüm bir yaşam.Yalnız çizgiye değil,insanı insan yapan değerlere adanmış bir yaşam.Karikatür sözcüğünden çok daha geniş alanlara ve anlamlara uzanan bir çizgi sanatı.Doğunun mistik çizgileri ile batının düşünce biçimlerini harmanlayan bir biçem.İşte belkide Turhan Selçuk’un sanatının büyüsü bu sınırsızlıktan kaynaklanıyor.Benim Turhan ağabeyimin çizgilerinin bence tek amacı vardı. Dünyayı değiştirmek.Daha güzel daha eşit daha demokratik bir dünya.Savaşsız sömürüsüz bir dünya yaratma çabası.En özgür kuşlardan daha özgür çizgilere hep bu amaçla,bu yolda kanat çırptı”dedi.


Oral’ın ardından kürsüye davet edilen Turhan Selçuk’un eşi Ruhan Selçuk ; Turhan Selçuk’a sevgi ve saygı duruşu niteliğindeki yarışmanın 9. yılına başarıyla ulaşmasından duyduğu mutluluğu ifade ederek; “Karikatür güldüren,düşündüren,eğiten ve insanı öz eleştiriye davet eden sanat dallarının başında yer alıyor.Turhan Selçuk zarif ve sağlam çizgileriyle,yalın anlatımıyla,söz kullanmadan okunan çizgileriyle halkın sözcüsü olmuş tüm insanlık hallerine ayna tutmuştur.O,olağan üstü çizgileriyle evrensel dili yakalayarak belleklerde silinmeyen izler bıraktı. O ,Cumhuriyet değerlerini genç nesillere aktaran bir görev üstlenmişti” dedi


Yarışmanın ev sahibi olarak söz alan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat; Milas’ta Milas Belediyesi tarafından düzenlenen kültür sanat etkinliklerinden örnekler vererek karikatür yarışmasının belediye ve ilçe açısından farklı bir önemi olduğunu belirterek; “Yarışmayla ilgili ilk teklif bize Kamil Masaracı tarafından geldi.Aradan geçen 9 yıllık süreçte her geçen gün çok daha güzel yarışmalar ve eserler ortaya çıktı. Uluslar arası boyutta gerçekleştirdiğimiz yarışmamıza farklı ülkelerden başvurular oluyor. Her yıl İran karikatüristleri genellikle başarılı oluyor. Onları bir kez daha tebrik ediyorum.Yarışmaya başvuruda bulunan eser gönderen gerçekleşmesinde katkısı bulunan ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum”dedi.


Törenin son konuşmacısı olarak davet edilen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ise Turhan Selçuk’un Milas’ın Selimiye mahallesinde dünyaya geldiğini hatırlatarak ;”Bu coğrafyada Turhan Selçuk gibi çok değerli isimler yetişti.Artık gazetelere baktığımızda onun çizgileri gibi eserleri göremiyoruz.Hatta gazetelerde karikatür yok.Aslında bu çizgilere toplumumuzun çok ihtiyacı var.İnşallah önümüzdeki yıl 10. yarışmamızda aynı başarı ile gerçekleşir” diyerek katılan herkese teşekkür etti.


Yapılan konuşmaların ardından yarışmada derece girenlere ödülleri törene katılan protokol tarafından verildi.Program jüri üyeleri ve karikatüristlerin günün anısı yaptıkları çizim ve sergi açılışı ile sona erdi.Etkinliğe Muğla Büyükşehir Belediyesi Quartet topluluğu da müzik dinletisi ile renk kattı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Bakan Bak: "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler" Çanakkale Kara Savaşları’nın 109’uncu yıl dönümü anma törenleri kapsamında binlerce izci, 57’nci Alay Vefa Yürüyüşü gerçekleştirdi. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler." dedi. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ’57’nci Alay Vefa Yürüyüşü’ne katılanlar, ilk olarak Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyünde kamp kurdu. Yürüyüş öncesinde katılımcılara, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından tümü şehit düşen 57’nci Alay askerlerinin son yemeği, kırık buğday çorbası dağıtıldı. Sabah namazı kılındı Ardından, 109 yıl önce şehit düşen askerler gibi sabah namazı kılındı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve çok sayıda rütbeli askerin de yer aldığı katılımcılar, saat 06.00’yı gösterdiğinde harekete geçti. Atalarına yürüdüler Yarbay Mustafa Kemal’in 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, savaşların kahraman birliği 57’nci Alayı Conkbayırı’na gönderdiği ve "Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum" sözleriyle tarihe geçen o günkü tarihi yürüyüş, bir kez daha hayat buldu. Yaklaşık 6 kilometrelik yürüyüş, 1,5 saat sonra Conkbayırı’nda sona erdi. Yürüyüşe binlerce izci katıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Amacımız bu ülke gençlerine Çanakkale destanını, Malazgirt zaferini, Dumlupınar, 30 Ağustos’taki, Sakarya’daki, 15 Temmuz’daki destanları unutturmamak, hatırlatmak. Bu toprakların ne kadar kıymetli olduğunu, bu vatan için binlerce şehidin verildiğini anlatmak ve bunları yaşamalarını sağlamak. Gençlerimiz o atmosferi görüyor, o zamanki o mücadelenin zorluklarını yaşananları hissediyor. Amaç bu toprakların gücünü, nasıl bir mücadele verildiğini anlatmak. Bakanlık olarak bunu sürekli gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda ülkenin dört bir yanından gençlerimizi Çanakkale gezileriyle buraya taşıyoruz. Geziyorlar, programlar yapıyoruz. Rehberler, tarihçiler buradaki destansı mücadeleyi anlatıyorlar. Bu topraklar kanla yoğrulmuş, destansı mücadele var, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları o zaman mücadelede yer aldılar. Tüm dünya ve batı medeniyetine, emperyalizme karşı büyük mücadele ortaya konduğu, dünyanın en güçlü donanmaları, ordularını burada yendiler. Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler. Geçmişimizle tarihimizle gurur duyuyoruz" dedi.
Kütahya Kütahya’da silah ticareti operasyonu: 6 gözaltı Kütahya ve Afyonkarahisar’da kaçak silah ticareti yapanlara yönelik 7 adrese eşzamanlı düzenlenen operasyonda, 6 şüpheli gözaltına alındı. Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü sorumluluk bölgesinde silah ticareti yapan şahısların tespitine yönelik Asayiş Şube ve İstihbarat Şube Müdürlükleri tarafından yapılan koordineli çalışma sonucu, Afyon’dan silah bulundurma ruhsatı ile birlikte yasal yoldan silah satın alan şahısların Kütahya’ya getirdikleri silahları sattıkları ve satışı gerçekleştirdikten sonra da hırsızlık süsü vererek çalındığı yönünde müracaatta bulundukları tespit edildi. E.D. (37), E.D. (39), Y.V. (32) ve B.M. (23) isimli şahıslar hakkında projeli teknik ve fiziki takip çalışması neticesinde yapılan ara yakalamada, toplam 66 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ele geçirildi. Hakkında çalışma başlatılan 4 şüpheli şahsın 2 ayrı şahıs ile silah ticareti konusu ile ilgili olarak irtibatlı olduğu tespit edildi. Şüphelilerin yakalanması ve soruşturmaya konu başkaca suç unsurlarının ele geçirilmesi amacıyla Kütahya İl merkezinde 6 şüpheli şahsın yakalanması ve suç unsurlarının ele geçirilebilmesi için Kütahya il merkezinde 4 adres, jandarma sorumluluk bölgesi olan Siner Mahallesi’nde 3 adres olmak üzere toplamda 7 adreste yapılan eş zamanlı operasyon sonucu 6 şüpheli şahıs yakalandı. Yapılan arama neticesinde, 2 adet ruhsatsız tabanca, 5 adet av tüfeği, 127 adet tüfeği kartuşu, 13 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ve 5 adet tabanca şarjörü ele geçirildi. Yakalanarak gözaltına alınan 6 şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.