GENEL - 15 Ocak 2020 Çarşamba 13:18

Bodrum Belediyesi kendi yağında kavruluyor

A
A
A
Bodrum Belediyesi kendi yağında kavruluyor

Bodrum Belediyesi, bir taraftan ilçenin her mahallesine hizmet ulaştırmaya çalışırken, diğer taraftan da belediye mülklerini en uygun şekilde değerlendirerek sahip çıkıyor.

Bodrum Belediyesi, bir taraftan ilçenin her mahallesine hizmet ulaştırmaya çalışırken, diğer taraftan da belediye mülklerini en uygun şekilde değerlendirerek sahip çıkıyor.


Belediye Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, Belediye’ye ait arazilerde yetişen zeytinleri toplayıp zeytinyağı elde ederek ekonomiye kazandırıyor. Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın Bodrum’da başlattığı tarımsal kalkınma hamlesi kapsamında Karaova’nın atıl kalan tarım ürünleri ekonomiye kazandırılmaya başladı. Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, Karaova’nın tarım ürünlerini tüketiciye ulaştırmak amacıyla şimdi de Belediye kafeteryalarında Karaova’nın zeytinyağlarını kullanmak için harekete geçti.


Bu kapsamda, ekipler Çömlekçi Mahallesinde bulunan ve mülkiyeti Belediyeye ait zeytinliklerde hasat yaptı. Özel bir yağhanede sıkılan zeytinlerden elde edilen soğuk sıkım zeytinyağı, şişelenerek Belediye kafelerinde kullanılmak üzere Gıda A.Ş.’ye teslim edildi.


Bugüne kadar bakımı yapılmadığı ve atıl kaldığı için Çömlekçi’deki zeytinlik alandan düşük rekolte alındığını belirten Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri, Karaova’daki zeytin bahçelerinde verimi ve kaliteyi yükseltmek için çalışmalarına başladı. Budama ve bakım yapılan ağaçlardan, gelecek hasat döneminde daha yüksek verim elde edilmesi bekleniyor.


“Bodrum’un tüm değerleri Bodrum halkınındır” diyen Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Karaova’nın zenginliklerini adım adım ekonomiye kazandırmak için çalışmaya ve proje üretmeye devam edeceğiz.Hem belediyemizin hem de ilçemizin ekonomisine katkı koyacak bu projeler aynı zamanda üreticimizi de teşvik edecek.Bu sadece tarım hamlesi değil aynı zamanda turizmimizi çeşitlendirmek için atılmış önemli bir adım olacak. Çünkü biz Bodrum turizmini, Bodrum tarımı ile kalkındırmak istiyoruz.” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.