GENEL - 23 Mayıs 2022 Pazartesi 22:15

Datça’nın en güzel ’damat tatlısı’ seçildi

A
A
A
Datça’nın en güzel ’damat tatlısı’ seçildi

Muğla’nın Datça ilçesinde Türk Mutfağı Haftası kutlamaları çerçevesinde Datça’nın geleneksel lezzetleri tanıtılırken, ’Damat Tatlısı’ yarışması düzenlendi.

Muğla’nın Datça ilçesinde Türk Mutfağı Haftası kutlamaları çerçevesinde Datça’nın geleneksel lezzetleri tanıtılırken, ’Damat Tatlısı’ yarışması düzenlendi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde kutlanan ’Türk Mutfağı Haftası’ etkinlikleri çerçevesinde etkinlikler sürüyor. Her yıl belirlenen bir tema ile 81 ilde ve Türkiye Cumhuriyeti büyükelçiliklerinde, konsolosluklarda, yurt dışı müşavirlikler ve temsilcilikler aracılığıyla tüm dünyada tanıtım etkinlikleriyle kutlanacak olan Türk Mutfağı Haftası dolayısıyla Datça’ ilçesindeki Cumhuriyet Meydanı’nda etkinlik düzenlendi. Halk oyunları gösteri ile başlayan etkinlikte ilçenin geleneksel lezzetleri tanıtılırken, düzenlenen ’damat tatlısı’ yarışması da renkli görüntülere sahne oldu. Yarışma sonunda Fatma Özalp birinci, Ülkü Türkcan ikinci, Selda Kata ise üçüncü oldu.



Yarışmaya katılan katılımcılara teşekkür eden Datça Kaymakamı Mesut Çoban, "Bu yıl ilkini kutladığımız Türk Mutfağı Haftası kutlamalarına devam ediyoruz. Cumartesi günü haftanın açılışını ve ’Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Kitabı’nın tanıtımını yapmıştık. Bugün de bu kitabımızda yer alan bazı yemeklerden örnekler sunduk. Amacımız yılların birikimi olan Türk mutfağını uluslararası mecrada tanıtmak, şifa kaynağı yönünü ve lezzet yönünü öne çıkartarak turistlerin rotalarını oluştururken bu yönümüzü de dikkate almalarını sağlamak. Bu noktada Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde tüm ülke genelinde ve dış temsilciliklerde düzenlenen bu etkinlikler çerçevesinde etkinliklerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bundan sonraki bir panelimiz var ve kapanış olarak da Knidos Antik Kenti’nde düzenleyeceğimiz final programındaki ayrı bir menü ile bu haftayı dolu dolu geçireceğiz" diye konuşarak yarışmada dereceye giren yarışmacıları tebrik etti.



Kaymakam Çoban’ın konuşmasının ardından Datça’nın yöresel lezzetleri katılımcılara ikram edilerek program sonlandırıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.