EKONOMİ - 09 Ekim 2019 Çarşamba 12:38

İş Dünyası Bodrum’da buluşuyor

A
A
A
İş Dünyası Bodrum’da buluşuyor

Bodrum iş dünyasının önde gelen sivil toplum örgütlerinden olan BESİAD, özel bir etkinliğe hazırlanıyor.

Bodrum iş dünyasının önde gelen sivil toplum örgütlerinden olan BESİAD, özel bir etkinliğe hazırlanıyor. Yedi yıldan bu yana, Bodrum’un iş dünyasını bir araya getirmeyi hedefleyen ‘’İş Tanıtım Toplantıları’’ adlı etkinlik 8. yılında ulusal çapta bir ekonomi ve tanıtım iş insanları zirvesine dönüşecek.


Bodrum iş dünyasının önde gelen sivil toplum örgütlerinden olan BESİAD, Türkiye’nin önde gelen firmalarını misafir edeceği bir etkinlik düzenliyor. 11-12-13 Ekim 2019 tarihlerinde Bodrum’da düzenlenecek olan bu etkinlikte hem ülke hem de Bodrum için ekonomik bir sinerji oluşturmayı amaçlanıyor. Aynı zamanda çok etkin bir tanıtım çalışmasına dönüşen 8. İş İnsanları Zirvesi, TÜRKONFED ve TÜSİAD başkanları başta olmak üzere, onlarca STK temsilcilerini ve iş insanlarını, Bodrum’a yakışan ve iz bırakacak bir organizasyon ile ağırlayacak.


Bodrum’un önde gelen STK’sı, BESİAD


2003 yılında kurulan BESİAD’ın (Bodrum Esnaf Sanayici İş Adamları Derneği) Başkanı Engin Kaplan; Derneğin temel amacının Bodrumlu iş insanlarına, iş dünyasına, ülke ekonomisine maddi ve manevi katkı sağlamak, güçlendirmek ve geliştirmek olduğunu belirterek ülke çapında bir etkinliğe dönüşen İş Tanıtım toplantılarının Bodrumlu işadamları ile iş dünyasını buluşturacağını belirterek "İş zirvesi 8 yıl önce BESİAD tarafından Bodrumlu iş insanlarını ve iş dünyasını bir araya getirmek ve bir sinerji oluşturmak amacıyla yerel ölçekte başlatılmış bir organizasyondu. Başladığı günden bu yana da kuvvetli bir şekilde devam etmektedir. Ana çıkış noktası birbirlerini çok iyi tanımayan iş insanlarının yüz yüze görüşmeler yaparak birbirleri ile daha çok iş yapmasını sağlamaktır. 8. yılında bu etkinliği bir zirveye ve ülke çapında bir etkinliğe dönüştürme kararı aldık. Ve asıl eksenini oluşturan iş insanlarının birebir görüşmelerinin dışında da etkinliğimizi çok zenginleştirdik. Türkiye’deki çok önemli iş insanlarının bir araya geldiği bir etkinliğe dönüştü” dedi.



Bu yıl 8.’si düzenlenecek olan zirvenin oldukça geniş bir katılımla gerçekleşeceğini kaydeden BESİAD Başkanı Kaplan, “Zirvemiz 12 Ekim Cumartesi günü güzel bir Bodrum sabahında, TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan’ın, TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski’nin, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan’ın, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşmaları ve ekonomi sohbetleri ile başlayacak. Öğleden sonra bir araya gelmiş olan iş insanlarının daha önceden belirlenmiş bir mekanizma ile iş görüşmeleri yapmalarını sağlıyor olacağız. Akşamında ise çok özendiğimiz bir gala yemeğimiz var. Galamız Devlet Opera Bale’den gösterilerin, sosyal fayda üreten etkinliklerin ve canlı sanatçı performanslarının olacağı bir yemek olacak" dedi.



BESİAD Başkanı Kaplan 13 Ekim Halikarnas Balıkçısı’nın ölüm yıl dönümü olduğunu da anımsatarak, şöyle konuştu; “13 Ekim’i mavi yolculuğa ayırdık. Bir gün önce yoğun bir tempo ile toplantılar, paneller ve iş görüşmeleri yapan misafirlerimizi, ertesi gün bir mavi yolculuk lezzeti bekliyor. Kendilerini, Bodrum’da mavi yolculuğun nasıl çıktığını da hissettirecek bir aura ile teknelerine alıp; Kissebükü, Adalıyalı, Orak Adası gibi koylarımızda güzel bir gün geçirteceğiz. Tabi ki orada da sohbetlerimiz ve oluşturmaya çalıştığımız ekonomik sinerji devam edecek. Günün sonunda misafirlerimizi Bodrum’dan, cebinde güzel iş ilişkileri, iş anlaşmaları, aldıkları kıymetli bilgiler ve çok güzel Bodrum anıları ile uğurlamayı planlıyoruz”


Bütün yurttan iş insanlarının BESİAD 8. İş İnsanları Zirvesi’ne katılacağını ifade eden Engin Kaplan; “Misafirlerimiz Türkiye’nin her yerinden olacak. Bizim bu zirvede destek aldığımız çatı örgütümüz TÜRKONFED. TÜRKONFED Türkiye’nin her yerinde faal olan bir iş örgütüdür. Bu iletişim kanallarından destek alarak amaçladığımız esas nokta, Türkiye’nin herhangi bir ilinden bir firmanın, başka bir ildeki bir firma ile, Bodrum’da buluşmasını sağlamak. Bu hali ile gelenekselleşeceğini umduğumuz bir etkinlik. Türkiye’nin her yerinden iş insanlarını buluşturmak ve bir sinerji oluşturmak bizim en önemli çıkış noktamız.” dedi.



Bodrum’da bu tip etkinliklerin daha önce de yapıldığına dikkat çeken lakin bu çapta bir etkinliğin ilk defa yapıldığını vurgulayan Engin Kaplan; “BESİAD 8. İş İnsanları Zirvesi’ne Bodrumlu kurumlarımızın özellikle Bodrum Belediyesi’nin de desteği ile imza atıyor olacağız. Bunun gelişerek devam etmesini çok önemsiyoruz. Bodrum’dan çıkmış olan ama günün sonunda ülkenin tamamına hitap eden bu etkinliğin, içinde bulunduğumuz ekonomik konjonktür sebebiyle özel bir durumu oluşmakta. Çünkü iş dünyası olarak morallerimizin düşük olduğu, umut ile ileriye bakamadığımız, belirsizliklerin olduğu bir ortamdayız. Bu durumdan çıkış için, motivasyonun yüksek olduğu, farklı fırsatları değerlendirmenin mümkün olduğu bir ortam gereksinimi iş dünyasında bilinen bir gerçektir. Bu zirvenin, iş dünyası için moral ve motivasyonu yükseltmekte bir destek unsuru olacağını bilmek bizi ayrıca mutlu etmekte. Etkinliğimizin henüz ulaşmadığı mecralar var ise değerli iş inşalarımızı Bodrum’da zirvemiz ile bir araya gelmeye ve Bodrum’dan güzel anılar ile dönmeye davet ediyoruz.” diye konuştu.



Ülke çapındaki önemli firmaların Bodrum’da hem birbirleriyle hem de Bodrum iş dünyası ile bir araya geleceği etkinlik, 11 Ekim’de TÜRKONFED’in yürütme kurulu toplantısına da ev sahipliği yapacak. 12 ve 13 Ekim’de diğer katılımcılarıyla devam edecek olan 8. BESİAD İş İnsanları Zirvesi’nin misafirlerini Bodrum’dan somut iş buluşmaları, güzel anılar ve akıllarında kalan güzel Bodrum hatıraları ile yolcu etmesi bekleniyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.