EKONOMİ - 10 Temmuz 2020 Cuma 11:08

Kavaklıdere’de organik buğday hasadı başladı

A
A
A
Kavaklıdere’de organik buğday hasadı başladı

Kavaklıdere Belediyesi, standart belediyecilik faaliyetlerinin yanında tarımsal faaliyetleri de büyük önem vererek zeytin, ceviz ve ayva bahçeleri oluştururken, aynı zamanda kuru fasulye üretimini de el attı.

Kavaklıdere Belediyesi, standart belediyecilik faaliyetlerinin yanında tarımsal faaliyetleri de büyük önem vererek zeytin, ceviz ve ayva bahçeleri oluştururken, aynı zamanda kuru fasulye üretimini de el attı.


Kavaklıdere belediye başkanı Mehmet Demir, organik siyez tam buğday üretimi projeleri ile ilgili yaptığı açıklamada, bölge çiftçisinin organik tarıma yönelmesi amacıyla ilk defa genetiği oynanmamış, ilaç ve gübre kullanılmayan ata tohumlarından organik siyez tam buğday hasadının yapılmaya başlandığını açıkladı. Demir, “Anadolu topraklarının ata tohumu olan organik siyez buğdayının ilçemizin iklimi, toprak yapısı ile ilgili gerekli değerlendirmeler yapıldı. Bölgemizin gelişmesi ve kalkınması için fikir üreten bölgemiz insanı Mehmet Yılmaz Küçük’ün, Kastamonu İhsangazi ilçesinden siyez dostu Ali Yüce’den temin ettiği ata tohumları Kavaklıdere Belediyemizce Çayboyu mahallemizdeki 20 dönüm araziye ekimi yapıldı. Bölgede ilk defa ekimi yapılan tam organik siyez buğdayının ekiminden hasat dönemine kadar hiç bir ilaç ve gübre kullanılmadı. Tamamen organik olarak üretilmesine rağmen 1/16 oranında verimli ürün elde edildi. Siyez buğdayı Anadolu topraklarında 12 bin yıldan fazla bir süredir üretiliyor. Buğday çok yüksek besin ve vitamin değeri olmasının yanında en lezzetli buğday türlerinden birisidir. Organik siyez buğdayı ülkemiz sınırları içinde sınırlı alanlarda ve sınırlı miktarda üretimi yapılıyor. Buğdayın ekonomik olarak diğer, buğday türlerine göre 3-4 kat daha yüksek fiyatlara pazar payının olduğunu biliyoruz. Bu projemiz ile elde edilen ürünlerin bir kısmı üreticilerimize tohum olarak dağıtılmasıyla, siyez buğdayının Kavaklıdere ilçemizde üretiminin yaygınlaşması ile birlikte bu toprakların ata tohumlarından birisini daha gelecek nesillere aktarmaya katkı sağlayacak olmanın yanında, Kavaklıdere çiftçilerimizin ürün çeşitliliği ile birlikte gelir düzeylerini arttırmak en büyük hedefimiz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Erzincan’daki maden kazasını araştırmak için mecliste komisyon kuruldu Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi için kurulan Meclis Araştırması Komisyonu kuruldu. Komisyona Türkiye Büyük Meclisinden üye seçilmesine dair karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Resmi Gazete’de yer alan TBMM Kararı ile Erzincan’ın İliç ilçesindeki madende yaşanan toprak kaymasının bütün unsurlarının araştırılması ve benzer kazaların engellenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi maksadıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’na üye seçimini gerçekleştirildi. Komisyon Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Komisyon Başkanvekili AK Parti Bolu Milletvekili Yüksek Çoşkunyürek, Komisyon Sözcüsü MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, Katip ise CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül oldu. Komisyonun diğer üyeleri ise şu isimlerden teşekkül etti: CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, Saadet Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, AK Parti Giresun Milletvekili Ali Temür, MHP Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük, AK Parti İstanbul Milletvekili Şengül Karslı, AK Parti İstanbul Milletvekili Oğuz Üçüncü, İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül, DEM Parti Tunceli Milletvekili Ayten Kordu, AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu ve CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz