EKONOMİ - 15 Ekim 2020 Perşembe 09:57

Marmaris’te pandemi döneminde konut satışları arttı

A
A
A
Marmaris’te pandemi döneminde konut satışları arttı

Türkiye’nin gözde turizm merkezlerinden birisi olan Muğla’nın Marmaris ilçesinde pandemi döneminde konut satışlarındaki artış dikkat çekti.

Türkiye’nin gözde turizm merkezlerinden birisi olan Muğla’nın Marmaris ilçesinde pandemi döneminde konut satışlarındaki artış dikkat çekti. Özellikle vatandaşların konut alımlarındaki tercih değişiklikleri doğası ve denizi ile tercih sebebi olan Marmaris’i ön plana çıkardı.



Muğla’nın Marmaris ilçesi eşsiz doğası ve denizi ile turistlerin gözdesi olan ilçede son bir yılda gayrimenkul sektöründe talepler ve satışlarda ciddi artışlar gözlemlendi. Konut satışlarında yaşanan artışın sebeplerinden en önemlisi Pandemi olarak gösterilse de insanların, doğaya ve daha sakin hayata kavuşma isteği bunda etkili oldu.



Muğla Emlak Danışmalığı Esnaf Odası Medya sorumlusu gayrimenkul danışmanı Volkan Bilin, Marmaris’te güvenliğin ön planda olduğu havuzlu ve müstakil konutlara ilgi gösterildiğini belirterek, "Egenin incisi Marmaris turizm bölgeleri arasında en değerli bölgelerimizden biridir. Pandemi sonrasında insanlar artık sadece barınma amaçlı değil güvenliğin ön planda olduğu bahçeli havuzlu müstakil evler tercih edilmeye başladı. Marmaris’te son 4 yılda fiyat artışları yüzde 94 civarında. İnşaat sektöründeki bu canlanma ile arsa ve konut fiyatlarında da ciddi artışlar meydana getirdi. Haziran ayından itibaren konut kredilerinde güçlü büyüme görüldü" diye konuştu.



"Konut kredilerindeki düşük faiz alımları arttırdı"


Marmaris ve civarında uluslararası emlak hizmeti veren Volkan Bilin "Özellikle 1 Haziranda kamu bankalarının düşük faiz oranları uygulaması ile birlikte konut satısında patlama yasandı. Konut kredilerindeki artış Haziran ve Temmuz aylarında aylık 19,6 milyar ve 30,9 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Marmaris bölgesinde arsa metrekare fiyatları 3 bin 500 - 4 bin lirayı buldu. Sıfır dairelerde 2+1 90 metrekare daire 400 bin Türk Lirasından başlayıp 800 - 900 bin TL’lere ulaşırken , 3+1 daireler ise 1 milyon 200 - 1 milyon 600 bin TL arasında değişiyor. İkinci el gayrimenkuller de kısmen bu artıştan etkilenerek fiyatları yukarı doğru ilerledi. Özellikle Pandemi dolayısı ile Hisarönü bölgesi, Selimiye, Bozburun, Söğüt ve Datça bölgelerine talepler arttı. Ayrıca Marmaris’e 55 kilometre olan Köyceğiz ilçesi de Marmaris ile eşzamanlı artış gösterdi" dedi.



"En çok Büyükşehirlerden ve Ortadoğu’da talep var"


Marmaris’in Türkiye ve yurt dışından müşterilerin ilk tercihleri arasında yer aldığını ifade eden Bilin ‘’ İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerin yanı sıra, İngilizler de en çok Marmaris’te ev ya da arsa arayan potföyümüzde yer alıyor. Özellikle son dönem de artan Beyrut u müşterilerimiz de yadsınamaz" dedi.


Marmaris’te gayrimenkul danışmanlığı yapan Figen Gedik ise "İnsanların pandemiden sonra doğaya yönelmek istemeleri Marmaris’e talebi arttırdı. Genellikle villa ve arsa isteyen kişiler bize ulaşıyor" dedi.



"Kiralarda artış yaşandı"


Marmaris’te pandemi döneminde küçük tatil bölgelerine talepler çok arttı. Eşyalı evler ve müstakil villalar bu yaz iki katı fiyatlara kiralandı. Korona virüs sebebi ile büyük kalabalık oteller yerine, daha izole olmuş kendi bahçesi havuzu olan villalar, günlük haftalık olarak kiralandı. Taleplerin çok artması sebebi ile de geçen yıl günlük fiyatları 800 TL olan villalar bu yıl günlük 1500 - 2 bin 500 TL arasında kiralandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Kuzugöbeği Mantarı 1500 TL’den satıldı Fethiye’de bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL’den satışa sunuldu. Fethiye Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Üzümlü Muhtarlığı ve Likya Kadın Girişimi Üretim İşletme ve Kalkınma Kooperatifi iş birliğinde Yeşilüzümlü Mahallesi’nde düzenlenen festivalin açılış töreninde renkli görüntüler oluşurken, katılımcılara kuzugöbeği çorbası ikram edildi. Festivale gelen vatandaşlar davul, zurna ve delbek eşliğinde karşılanırken, dastar ve hediyelik eşya stantları kuruldu. Festival alanında, kadınların dokuma tezgahlarında dokuduğu “Dastar bezi”, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Mahalle sakinleri ormandan topladıkları taze kuzugöbeği mantarı ise kilosu Bin 500-2000 TL, kurutulmuşu ise 8 bin ila 10 bin TL arasında satıldı. Her gün dolu dolu geçmesi beklenen festival kapsamında davul zurna ve delbek şovları, bando gösterisi, Yeşilüzümlü İlkokulu halk oyunları gösterileri, Sirtaki ve Ege dansları gösterisi, çeşitli yarışmalar, fotoğraf sergileri yer alacak. Etkinlikler; çocuk oyunları ve dans yarışmalarıyla devam edecek. Sakiler ve Saykolar sahne alacak Festivalin ikinci gününde sabah antik kent Kadianda’ya yürüyüş, öğleden sonra ise yemek yarışması yapılacak. Cumartesi günü etkinlikler çocuk oyunları, dans yarışmaları ile devam edecek. Cumartesi akşamı saat: 21.00’de Sakiler Grubu sahne alacak. Festivalin son günü çocuk oyunları ile dans yarışmalarının yapılacağı festivalde Dağların Sultanları, Beşkaza’nın Sultanları, Sirtaki ve Ege Dans grubu, Kırgızistan Darikan dans grubu performans gerçekleştirecekler. Festival, Pazar akşamı saat: 21.00’de Sakiler ve Saykolar Grubu’nun sahne alacağı konserle sona erecek.
Yalova Yalova’ya 2024’ün ilk 3 ayında 233.8 milyon liralık yatırım Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Kaya, başkanlığında İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantıda İLYAS (İl Yatırım Takip Sistemi) üzerinden 2024 yılı 1. dönem yatırım uygulamaları değerlendirildi. Sorun, darboğaz ve çözüm önerilerinin görüşülmesinin ardından İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı tamamlandı. Açılış konuşması öncesinde yerel seçimler sonrasında göreve yeni seçilen belediye başkanları kendilerini tanıttı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, yatırımlarla ilgili, “İlimizde 2024 yılı 1. dönem sonu itibariyle; 13 adet yatırımcı kuruluşun faaliyet gösterdiği 8 ana sektörde, 11 adet biten, 59 adet devam eden, 5 adet başlanmamış ve 20 adet ihale aşamasında olmak üzere toplam 95 adet proje bulunmaktadır. Yatırımların toplam proje bedeli 12,5 milyar TL’dir. Mevcut projeler için 2024 yılından önceki yıllarda yapılan harcama ise 7,4 milyar TL’dir. 2024 yılında projelere toplam olarak 806,6 milyon TL ödenek ayrılmıştır. 2024 yılında 1. dönem sonuna kadar yapılan toplam harcama ise 233,8 milyon TL olup, yıl içinde yapılan harcamanın yıl ödeneğine göre %29,0 oranında; projelere yapılan toplam harcamanın toplam proje bedeline göre ise %61,2 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Kamu yatırımlarının, yerel ve merkezi düzeyde aktif olarak izlenmesi, analiz edilmesi ve geleceğe yönelik olarak projeksiyon yapılabilmesi maksadıyla, il Yatırım Takip Sistemi Projesi (İLYAS) geliştirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından da illerdeki yatırımlar İLYAS üzerinden takip edilmektedir. Bu nedenle yatırımcı kurum ve kuruluşlarımızın sisteme gereken özen ve hassasiyeti göstermeleri, veri girişlerini eksiksiz ve zamanında yapmaları son derece önem arz etmektedir. Özellikle ilçe belediyelerimizin de konuya hassasiyeti kamu yatırımlarının takibi açısından çok önemlidir. Yatırımcı kuruluşlarımızın ve yerel yönetimlerimizin her dönemde olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de üzerinde çalıştıkları projelerde titiz davranmaları, sorunların çözümünde gerekli hassasiyeti göstermeleri, ilimizin yatırım hizmetlerinin verimliliği açısından çok önemlidir. İl Koordinasyon Kurulunun 2024 yılı 2. toplantısının ilimiz açısından verimli bir platform oluşturmasını, ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.