EĞİTİM - 15 Nisan 2019 Pazartesi 10:23

Metinbilim, jest ve mimik kitabı hazırlıyor

A
A
A
Metinbilim, jest ve mimik kitabı hazırlıyor

Kurulduğu 2009 yılında bugüne kadar sempozyum, konferans, panel, seminer, atölye, şenlik ve çalıştaylarla kültür ve sanat dünyasına katkılarda bulunan Metinbilim Enstitüsü Derneği, 12-15 Mayıs 2017 tarihlerinde Turgutlu ve İzmir’de “Uluslararası Edebiyatta Tren, Trende Edebiyat Sempozyumu” gerçekleştirmiş; 2018’de bu sempozyumda sunulan tebliğlerle beraber başka makalelerinde yer aldığı ‘İki İstasyon Arası Tren Yazıları’ kitabını yayımlamıştı.

Kurulduğu 2009 yılında bugüne kadar sempozyum, konferans, panel, seminer, atölye, şenlik ve çalıştaylarla kültür ve sanat dünyasına katkılarda bulunan Metinbilim Enstitüsü Derneği, 12-15 Mayıs 2017 tarihlerinde Turgutlu ve İzmir’de “Uluslararası Edebiyatta Tren, Trende Edebiyat Sempozyumu” gerçekleştirmiş; 2018’de bu sempozyumda sunulan tebliğlerle beraber başka makalelerinde yer aldığı ‘İki İstasyon Arası Tren Yazıları’ kitabını yayımlamıştı.


Geçen yıllarda edebiyat metinlerinde şair ve yazarların kullandıkları jest ve mimikler konusunda çalışmalar yapmayı planlatan Metinbilim Enstitüsü Derneği geçen yılın sonunda çağrıya çıkarak bu konuyu ele almayı hayata geçirdi. Türkiye’nin değişik üniversitelerinden bilim insanlarına çıkarılan davetiye ile makale başlıkları belirlenmeye başladı ve gerçekleştirilen bir çalıştay ile bildirilen makale başlıkları değerlendirildi ve eksiklikler tespit edilerek konunun uzmanı akademisyenlere davetiye çıkarılmasına karar verildi.


Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi ve Metinbilim Enstitüsü Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Namık Açıkgöz’ün moderatörlük yaptığı çalıştayda hazır bulunan uzmanlar, edebî metinlerde duygunun dışa vurumu olarak tanımlanan jest ve mimikler konusunda yapılabilecek çalışmalar hakkında görüşlerini belirttiler. Toplantıya katılamayan uzmanlardan bazıları gönderdikleri metinlerle, bazıları da tele konferans ile tespit ve tekliflerini ilettiler.


Çalıştaya katılanlar, editoryal nitelikteki ikinci çalıştayın 27-28 Haziran günleri toplanmasına karar verdi. Editoryal çalıştayda, edebiyat metinlerinde tespit edilen jest ve mimiklerle ilgili olarak derlenen bilgilerin ele alınması ve makaleye dönüştürülmesiyle ilgili tartışmalar yapılacak.


Mekinbilim Enstitüsü Derneği Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ümral Deveci, derneğin akademik bir dermek olduğunu; kültürel ve sanatsal konularda akademik üretimlerde bulunduğunu ve üretilen bilgileri yazıya geçirmenin şart olduğunu belirtti. Bu amaçla ortak kitaplar yayımlamaya başladıklarını; ikinci kitabın ‘Edebiyatta Jest ve Mimik’ olduğunu söyleyerek bu çalışmanın bu konuda dünyada ilk çalışma olduğunu ifade etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülleri’nin sahipleri belli oldu Bu yıl 14. kez düzenlenen Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülleri’nin sahipleri açıklandı. 2023 yılında doktora teziyle Alper Can, yüksek lisans teziyle de Ramazan Buldu başarı ödülüne değer bulundu. Bursa’nın doğal ve kültürel varlıkları ile tarihi, sosyal ve ekonomik süreçlerinin incelenip, araştırılmasını özendirmek hedefiyle Nilüfer Belediyesi, Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Akkılıç Ailesi’nin 2010 yılından bu yana düzenlediği Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülleri 2023’ün kazananları açıklandı. Prof. Dr. Feza Karaer, Prof. Dr. Tülin Vural Aslan, Prof. Dr. Alparslan Türkkan, Doç. Dr. Nilüfer Alkan Günay, Şafak Baba Pala, Yener Akkılıç ve Hacı Tonak’tan oluşan Bursa Araştırmaları Ödülü Seçici Kurulu, doktora kategorisinde 10, yüksek lisans kategorisinde 38, akademi dışı kategoride 1 olmak üzere 49 eseri değerlendirdi. Yapılan değerlendirme sonucunda seçici kurul, doktora kategorisinde “Güney Bithynia’da Bir Kent: Prusa Ad Olimpium” başlıklı teziyle Alper Can’ı ödüle değer gördü. Yüksek lisans kategorisinde “İklim Değişikliğine Bağlı Deniz Seviyesi Yükselmesinin Kıyı Kırılganlık Analizi: Bursa Örneği” başlıklı teziyle Ramazan Buldu ödüle değer görülürken, akademi dışı kategoride kurul üyeleri, başvurular arasındaki eserler arasından ödüle değer eser bulamadı. Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülleri Ödül 29 Nisan Pazartesi günü Akkılıç Kütüphanesi’nde düzenlenecek törende sahiplerine verilecek.
Balıkesir Manyas Belediye Karate Takımı, 3 kupa ile döndü Gaziantep’te düzenlenen Türkiye Minikler Karate Şampiyonası’na 53 İl 220 Kulüp ve bin 118 sporcu katıldı. Manyas Belediye Spor Kulübü altı sporcu ile katıldığı turnuvada, 3 kupa birden kaldırdı. Manyas Belediye Karatespor kulübü, 220 takım arasında Isparta Karakaş Spor Kulübü ile Türkiye üçüncüsü oldu. Sporculardan, 10 yaşındaki Ceydanur Mira Ören, 37 kilogram kumite dalında Türkiye Şampiyonu, 10 yaşındaki Egemen Er, kata dalında Türkiye ikincisi ve 7 yaşındaki Abdullah Şimşek kata dalında Türkiye üçüncüsü oldu. Milli takıma seçilen 2 sporcu Haziran ayında yapılacak olan Balkan Şampiyonası’nda Türkiye’yi ve Balıkesir’i temsil edecek. Sporcuları başarılarından dolayı kutlayan Manyas Kaymakamı Emre Yeşil, 23-Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında kendilerine plaket ve armağanlarını verirken, "Bu başarılarınız ve Milli Takıma seçilmeniz ile ilçemizin gurur kaynağı oldunuz. Biz sizlere her türlü desteği vereceğiz. Bu konu da biz hazırız, sizlerden de ilçemizi, ilimizi ve ülkemizi şampiyona da en iyi şekilde temsil edeceğinize inanıyorum” dedi. Karate Takımı antrenörleri Cenk Dere ve Emrehan Egen kendilerinden desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Manyas Kaymakamı Emre Yeşil ile Manyas Belediyesi’ne, Manyas Gençlik spor İlçe Müdürü Kudret Egen’e, Manyas Belediyespor Başkanı Hasan Demircan’a ve kendilerine güvenerek sporcuları kilometrelerce uzağa gönderen velilere teşekkür etti.