EKONOMİ - 14 Eylül 2020 Pazartesi 10:13

Milas’ta üreticilere yönelik toplantı düzenlendi”

A
A
A
Milas’ta üreticilere yönelik toplantı düzenlendi”

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Milas’a bağlı Ören Mahallesi’nde üreticilere yönelik toplantı düzenlendi.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Milas’a bağlı Ören Mahallesi’nde üreticilere yönelik toplantı düzenlendi. Kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretimi konusunda düzenlenen toplantı sonrasında Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ile beraberindekiler, susam hasadına katılıp, narenciye bahçelerinde incelemelerde bulundu.



Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Ören Mahallesi’nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Muğla İl Müdürü Barış Saylak, Milas İlçe Müdürü Eşref Arslan, Şube Müdürleri, mühendisler ve personellerin katılımıyla gerçekleşen toplantıyı, Ören’e yakın mesafede bulunan mahallelerin muhtarları da takip etti. Bitki Sağlığı Şubesi personellerince yapılan bilgilendirme sunumunda, zeytin ağaçlarında doğru budama, ilaçlama ve gübrelemeye dikkat çekildi.


Yapılan sunumların ardından söz alan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Ören’in müthiş bir yer ve ova olduğunu ifade ederek, “Mandalina, portakal, limon gibi narenciye bahçelerimiz, susam bahçelerimiz var. Susamımızın kalitesi de oldukça yüksek” dedi.


Kovid-19 pandemi sürecinde tarımın daha da ön plana çıktığını belirten Saylak, “Pandemi döneminde üretimin aksamaması için arkadaşlarımızla sahada canla başla çalıştık. Bu süreçte bazı ülkelerin ne hallere düştüğünü gördük. Marketler yağmalandı. Ama Allah’a şükür ki bizim ambarımızda buğdayımız, kilerimizde nohutumuz vardı. Namerde muhtaç olmadan pandeminin birinci dalgasını atlattık. Sizler üretmeye devam ettiniz, bizler de sizlere yardımcı olmaya çalıştık. Pandemi döneminde ülkemizin tarımı yüzde 4 oranında büyüdü. Turizmin gölgesinde kalan Muğla tarımını el birliğiyle hak ettiği yere taşıyacağız. Sizlerin maliyetlerini düşürmek en büyük hedefimiz” dedi.


Üretim konusunda hangi sivil toplum örgütü veya şahıs olursa olsun projelerine destek verdiklerini de dile getiren Saylak, “Gerek kurumumuzun projeleri gerekse üreticilerimizden gelen projelerle yol alıyoruz. Sizlerde üretim konusunda projeler hazırlayın, kol kola yürüyelim” dedi.


Yaptığı konuşmanın ardından katılımcıların sorunlarını dinleyen İl Müdürü Saylak, İlçe Müdürü Eşref Arslan ve beraberinde bulunanlarla birlikte önce susam hasadı yapılan tarlada daha sonra ise narenciye bahçesinde incelemelerde bulundu.


Gökova susamının çok meşhur olduğunu belirten Saylak, “Türkiye’de yaklaşık 250 dekar alanda susam ekimi yapılıyor. Muğla’da Türkiye üretimini yüzde 11’inin üretildiği bir yer. Muğla genelinde 27 bin dekar alanda susam ekimi yapıyoruz. Bunun büyük bir bölümü de Gökova çevresinde üretiyoruz. Gökova susamının özelliği, Gökova Körfezinden denizden gelen iyot kokulu rüzgarlar müthiş bir aroma katıyor susamımıza. Bu susam susuz olarak yetişiyor. Sulu tarım yapılmıyor. Tamamen doğal Gökova’nın kendi yerli çeşidi ile müthiş bir üretime ev sahipliği yapıyor bu mümbit topraklar” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Koçkar şehitleri dualarla anıldı Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Koçkar Mahallesinde, 1990’lı yıllardan bugüne kadar bölücü terör örgütü PKK ile yaşanan çatışmalarda hayatını kaybeden güvenlik korucuları ve sivil şehitler, düzenlenen törenle anıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından anma töreni başladı. Törende bir konuşma yapan Kulp Kaymakamı Burak Akeller, şehitleri unutmanın hem onlara hem de hatıralarına ihanet olacağını söyledi. Akeller, "Bugün Koçkar, Akçasır, Aygün ve daha birçok köyümüzü içine alan şehitlerimizi anma günündeyiz. Şehitler ölmez diye bir sloganımız var, şehitler unutulunca ölür, bunu her bulduğum fırsatta söylüyorum. Şehitleri unutmak hem onların aziz hatıralarına ihanet etmek olur, hem de yaşadıklarımızı unutarak geleceğimize yön vermemize engel olur. Bu vesileyle şehitlerimizi anıyoruz. Biraz önce gördük 5 yaşından tutun, yine 80 yaşına, 85 yaşına kadar vatandaşlarımızı katlettiler. O gün o zorlu günlerde devletinin yanında dimdik duran kahramanlarımızı unutmayacağız, şehitlerimizi de unutmayacağız, bu verdiğimiz bedelleri de unutmayacağız, unutmayarak geleceğimize yön vereceğiz. Onlar olmasaydı, bugün bu huzurlu ortamda ne bu programı yapabilecektik, ne huzurla evlerimizde oturabilecektik bu coğrafyada. Ben bütün şehit ailelerimize buradan tek tek saygılarımı, minnetlerimi sunuyorum. Ebediyete intikal etmiş gazilerimize Allah’tan rahmet diliyorum, kahraman güvenlik güçlerimize kolaylıklar diliyorum" dedi. Törende konuşan şehit çocuğu Sait Yatçi ise vatan için gerektiğinde seve seve ölmeye hazır olduklarını söyledi. Yatçi, "Bizler tarihin en bereketli ve yeryüzünün en güzel topraklarında hüküm sürmekteyiz. Bu yüzden de tarihimiz boyunca dostlarımız eksik olmadığı gibi düşmanlarımız da hiçbir zaman eksik olmamıştır. Yüce milletimiz bu vatanı savunmayı ve bu vatan için can vermeyi her zaman ve her koşulda bizlere şeref saymıştır. Şüphesiz bu vatan için can verenler cennetin en güzel köşesinden Peygamberimiz efendimize komşu olma şerefine nail olmuşlardır. Bu şerefe nail olan bir şehidin oğlu olarak, bu onuru bana hayatım boyunca yeterdi. Bizler geçmişte olduğu gibi yarınlarda da bu vatan savunmasında her zaman ön safta olmaya, gerektiğinde vatan için can vermeye hazırız milyonlar olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Huzurlarınızda şehitlerimizi rahmetle yad ediyor, gazilerimize minnetle saygılarımı sunuyorum" diye konuştu. Tören, Kulp İlçe Müftüsü Hakan Çağıran’ın şehitler için okuduğu duaların ardından plaketlerin takdimi ile son buldu. Program sonrası düzenlenen yemekte Kulp Kaymakamı Burak Akeller ve diğer yetkililer, şehit aileleri ile bir araya gelerek taleplerini dinledi.
Adana Husumetlisini öldürdü, yakalanınca ‘Öldürme amacım yoktu’ dedi Adana’da tartıştığı husumetlisini göğsünden vuran zanlı tutuklandı. Zanlının ifadesinde, ‘Öldürme amacım yoktu’ dediği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, olay, 14 Nisan saat 17.30 sıralarında merkez Seyhan ilçesi Çınarlı Mahallesi, Ziyapaşa Bulvarı’nda meydana geldi. İzzet E. (39) aralarında husumet bulunan Osman Asma (28) ile buluştu. İkili arasında çıkan tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü. Asma’nın, kalçasından bıçakladığı İzzet E. ise ruhsatsız tabancasıyla karşılık verdi. Silahtan çıkan kurşunlardan biri Asma’nın göğsüne isabet etti. Ağır yaralı halde mermilerden kaçmaya çalışan Asma, kanlar içinde kaldırıma yığıldı. O anlar bir iş yerinin kamerasına yansıdı. Çevredekilerin taksiyle hastaneye götürdüğü Asma, kurtarılamadı. Cinayet Büro Amirliği ekipleri, yaralı halde kaçan İzzet E.’yi olay yerine yakın bir sokakta yakaladı. Asma’nın, olaydan bir gün önce sosyal medya üzerinden tartıştığı İzzet E.’ye küfrettiği, cinayetle sonuçlanan kavganın da bu nedenle yaşandığı ortaya çıktı. Hastanedeki tedavisinin ardından taburcu edilen İzzet E.’nin ifadesinde, ‘Bana bıçakla saldırınca, kendimi korumak için tabancayla ateş açtım. Öldürme amacım yoktu’ dediği öğrenildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen İzzet E., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
Gaziantep Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri 40 yaşında Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri 40. yılını düzenlediği bir dizi etkinlikle hizmet binasında Birlik Başkanları, yönetim kurulu üyeleri, çok sayıda ihracatçı ve Birlik personellerinin katılımıyla kutladı. Ünlü ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin’in de konuk olduğu kutlama akşamında Ekonomide Güncel Gelişmeler konulu söyleşi düzenlendi. İhracatçılar tarafından yoğun ilgiyle takip edilen etkinlikte dünün bugünün ve yarınının ekonomik şartları masaya yatırıldı. Söyleşinin ardından düzenlenen törende, GAİB ailesi kırkıncı yıl pastasını keserek hatıra fotoğrafı çektirdi. Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği YK Başkanı ve Koordinatör Başkan Fikret Kileci, Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği YK Başkanı Celal Kadooğlu, Halı İhracatçıları Birliği YK Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği YK Başkanı Mehmet Çıkmaz Birlik personellerini temsilen GAİB Genel Sekreteri Bülent Kayalı’ya hediye takdim ettiler. Günün anlam ve önemine binaen söz alan GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, “Bugün bizim için çok anlamlı bir gün. 40 yıldır aralıksız biçimde faaliyetlerine devam eden GAİB’in bugününü üyelerimizle yönetimimizle personelimizle kutlamak çok özel. Nice 40 yıllara GAİB” dedi. GAİB faaliyetlerine 20 Nisan 1984 tarihinde Güneydoğu Canlı Hayvan ve Hayvan Ürünleri İhracatçıları Birliğinin kurulması ile başlamıştır. 1986 yılında kurulan Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 1989 yılında kurulan Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ve 2009 yılında kurulan Halı İhracatçıları Birliğiyle Türkiye ihracatının yüzde 5’ten fazlasına imza atan GAİB 17 bini aşkın üyesiyle 190’dan fazla ülkeye ihracat yapan geniş bir aileye sahip. GAİB aynı zamanda ihracatını gerçekleştirdiği geniş ürün yelpazesiyle birçok alanda stratejik ürünün uluslararası trafiğinde önemli bir konuma sahip durumda. Makine halısı, dokunmamış kumaş, un, makarna, ayçiçek yağı gibi ürünlerde dünyada önemli bir aktördür. 2022 yılında 13 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirerek ülke ekonomisine en fazla katkı yapan birlikler arasında yer alan GAİB, 2023 yılı başında meydana gelen yıkıcı depremlere rağmen 11 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirerek olağanüstü zamanlarda dahi üretim ve ihracat kapasitesini korumayı başardı. Gerçekleştirdiği heyet programları, tasarım yarışmaları, projeler ve eğitim faaliyetleri ile üyelerine 1984’ten beri aralıksız hizmet sunan Gaziantep merkezli GAİB, merkeze bağlı olarak, Kahramanmaraş, Mardin, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman, Kilis, Cizre ve Gaziantep Serbest Bölgesi’nde de irtibat bürolarına sahiptir.
İzmir 17 ülkeden ithalatçılarla yeni işbirliklerine imza Türk Doğal Taş sektörü, 17 ülkeden ithalatçılarla yeni işbirliklerine imza atarak, 500’e yakın ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi. Ege Maden İhracatçıları Birliği, Batı Akdeniz İhracatçı Birlikleri Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda 17-18 Nisan 2024 tarihlerinde Marble İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı ile eş zamanlı olarak organize ettiği Doğal Taş Alım Heyeti’nde 500’e yakın ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, "Maden sektörü olarak 2023 yılında 5,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. İhracatımızın üçte birine denk gelen 1,9 milyar dolarlık bölümü doğal taş ihracatı olarak gerçekleşti. Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak ise üyelerimizle 1,06 milyar dolar maden ihracatı yaptık. Birliğimiz ihracatının yarıdan fazlasını doğal taş oluşturdu. EMİB olarak amacımız 2024 yılında ihracatımızı 1 milyar 250 milyon dolara taşımak" dedi. Başkan Alimoğlu, "Marble Alım Heyeti Organizasyonumuza katılan 17 ülkeye Azerbaycan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Fas, Fransa, Güney Kore, İspanya, İtalya, Katar, Kuveyt, Mısır, Nijerya, Özbekistan, Umman, Ürdün, Suudi Arabistan’a 2023 yılında yaklaşık 400 milyon dolar doğal taş ihracatı gerçekleştirdik. İki gün boyunca 17 ülkeden gelen 40 yabancı firma 44 ihracatçı firmamız ile 500’e yakın ikili iş görüşmesi yaptı. Bu 17 ülkeye ihracatımızı 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Başarılı bir fuar geçiriyoruz. Yıl sonunda doğal taş ihracat rakamlarımıza da yansıyacaktır" diye konuştu.