Yerel Haberler
Muğla
Marmaris 23 Nisan’ı coşkuyla kutlayacak
17 Nisan 2024 Çarşamba - 17:24 Marmaris 23 Nisan’ı coşkuyla kutlayacak Marmaris Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için dolu dolu bir program hazırladı. Çocuklar gün boyunca bayram coşkusunu gönüllerince yaşayacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yıl dönümünün kutlanacağı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Marmaris’te coşkuyla kutlanacak. Marmaris Belediyesi tarafından organize edilen etkinliklerde 23 Nisan sevinci doyasıya yaşanacak. Resmi tören ve Amfi Tiyatro’da yapılacak kutlama programının ardından Marmaris Belediyesi’nin etkinlikleri başlayacak. İlk olarak Kapalı Yüzme Havuzu’nun bahçesinde etkinlik yapılacak. 12.00’de başlayacak bir saatlik etkinlikte Mandrake Kemal’in sahne alacağı sihirbaz gösterileri, yüz boyama, maskotlar ve ikramlar çocukları bekleyecek. Saat 16.00’da ise Burunucu Macera Parkı’nda etkinlikler başlayacak. Gün boyunca girişin ücretsiz olacağı parkta 16.00 -18.00 saatleri arasında çocuklar için özel etkinlik gerçekleştirilecek. Saat 18.00’de ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kortej yürüyüşü gerçekleşecek. Ketenci Otel önünde başlayacak kortej yürüyüşünde çocuklar pankartlar ve afişlerle yürüyecek. Etkinliklere tüm çocukları ve Marmarislileri davet eden Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104. yılını büyük bir gurur ve coşku içinde kutluyoruz. Marmaris’te de bu coşkuyu hep beraber yaşamak için herkesi etkinliklerimize bekliyoruz” dedi.
Okuldaki Çiftlik Projesi, Bodrum’da hayata geçirildi
17 Nisan 2024 Çarşamba - 15:24 Okuldaki Çiftlik Projesi, Bodrum’da hayata geçirildi Muğla’nın Bodrum ilçesinde hayata geçirilen “Okuldaki Çiftlik" projesinde 27 öğrenci, okul bahçesine meyve fidanları dikti. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile “Okuldaki Çiftlik" projesi başlatıldı. Başlatılan proje ile çocukların tarım, orman, doğa ve doğal yaşam konularında farkındalık oluşturmaları, bilinçlenmeleri, aidiyet duygusu geliştirmeleri ve harekete geçmeleri hedefleniyor. Ülke genelinde 28 ili kapsayan projede her ilde bir okul ve bir sınıf belirlendi. Muğla’daki proje Bodrum Mahinur Cemal Uslu Ortaokulu 5-B sınıfında gerçekleştirildi. Bugün sabah saatlerinde projenin ilk aşaması olan meyve fidanlarının dikimi yapıldı. Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ve İlçe Tarım ve Orman Müdürü Durmuş Çakır ile İlçe Milli Eğitim Müdürü Aslan Korkmaz’ın katıldığı etkinlikte öğrenciler tarımsal üretim ve su tasarrufu temasıyla yazdıkları şiirleri okudu. Ardından şeftali, kayısı, erik, üzüm, limon, portakal gibi meyvelerin fidanları, okul bahçesinde toprakla buluşturuldu, can suyu verildi. Okul bahçesinde yetişecek meyvelerin satışı yapılarak elde edilen gelirin yine okul için harcanacağı bildirildi. Etkinlikte konuşan Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürü Aslan Korkmaz, öğrencilerin üretim süreçlerine katılmalarının önemine dikkat çekerek şöyle dedi; “Bu proje ile çocukların tarım, orman, doğa ve doğal yaşam konularında farkındalık oluşturmaları, bilinçlenmeleri, aidiyet duygusunu geliştirmeleri ve harekete geçmeleri hedeflenmektedir. Mahinur Cemal Uslu Ortaokulu’nda kurulacak sera, kümes ve meyve bahçesinde gerçekleştirilecek uygulamalı eğitimlerle çocuklarımızı üretim süreçlerine dahil edilecek olması bizler için çok kıymetlidir.” Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ise öğrencilerin tarımsal üretimin aşamalarını öğrenmelerinin önemine dikkati çekerek şöyle konuştu; “Kent merkezlerindeki okullarımızda çocuklarımız ne yazık ki tarımdan uzak, bir meyvenin nasıl yetiştiğinden bir haber, bir yumurtayı kümesten nasıl toplamaktan ne yazık ki haberi olmadan büyüyüp geçiyorlar. Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Millî Eğitim Bakanlığımız arasındaki işbirliği gün geçtikçe artıyor. Biraz önce yavrularımızın şiirlerinde de dikkatimi çekti, suya önem veriyorlar. Çünkü benim yavrularım Bodrum’da bir damla suyun ne kadar önemli olduğunu farkındalar. Bu projedeki amacımız şu, siz sevgili çocuklarımız yani geleceğimizin, bir damla suyun, bir tane elmanın, bir incirin yetişmesi için neler yapmanız gerektiğini bu 3 yıllık süre boyunca hep birlikte göreceğiz. Dolayısıyla soframıza gelen bir domatesin veya meyvenin ne kadar önemli olduğunu, ne kadar zor yetiştirildiğini yaşayarak, görerek öğreneceksiniz”
Vektörle mücadele devam ediyor
17 Nisan 2024 Çarşamba - 14:11 Vektörle mücadele devam ediyor İl genelinde havaların ısınması, bahar dönemine girilmesi nedeniyle sivrisinek ve karasinek gibi hedef kitle dışındaki çayır sineği, yeşillik sineği gibi uçuşan diğer canlılara ekolojik sistemin zarar görmemesi için müdahalede bulunmayan ekipler, bu türlerin vektör kapsamına girmediği hakkında bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi vektörle mücadele ekipleri durgun sularda üreyen sivrisineklere karşı düzenli olarak alan taraması çalışmaları yürütüyor. Sivrisineklerin üreme kaynağının bulunması, kaynağın ortadan kaldırılmasına yönelik fiziksel tedbirlerin alınması, vatandaşın bilgilendirilmesi ve sivrisinek larvalarının ergin hale gelerek çoğalmamaları için larvasit uygulaması yapılıyor. Gelen talep ve şikayetlerin çözümü için adrese yönelik alan taraması yapan ekipler, sivrisinek üreme kaynaklarının en az %80’inin fosseptikler, kap-kacaklar, saksı tabakları, suluklar, su biriktirme kapları ya da bidonları, süs havuzları vb yerler olduğunu tespit ederek vatandaşları bilgilendiriyor. Ekipler ayrıca kültürel mücadele kapsamında; sivrisineklerin durgun sularda ürediği, karasineklerin ağzı açık çöp, gübre vb. organik atıklardan ürediği, bit-pire-kene türü parazitlerin ise dış parazit uygulamaları yapılmayan evcil hayvanlardan kaynaklandığı konularında da bilgilendirme çalışmaları yapıyor. Vektörle mücadele ekipleri il genelinde havaların ısınmasıyla ULV (araç üstü soğuk sisleme) uygulamasına Ramazan Bayramı tatili ile birlikte başladı.