EKONOMİ - 21 Mayıs 2020 Perşembe 15:41

Pamuk tarımının sorunları TZOB’a iletildi

A
A
A
Pamuk tarımının sorunları TZOB’a iletildi

Türkiye Ziraat Odaları (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile internet ortamında görüşme gerçekleştiren Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Muğla ve Milas genelinde bir zamanlar insanların ana geçim kaynağı olan ‘beyaz altın’ olarak nitelendirilen pamukta yaşanan sorunları aktardıTürkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, oda başkanlarının katılımı ile gerçekleştirdiği toplantıda; Türkiye’deki pamuk tarımını değerlendirdi.

Türkiye Ziraat Odaları (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile internet ortamında görüşme gerçekleştiren Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Muğla ve Milas genelinde bir zamanlar insanların ana geçim kaynağı olan ‘beyaz altın’ olarak nitelendirilen pamukta yaşanan sorunları aktardı


Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, oda başkanlarının katılımı ile gerçekleştirdiği toplantıda; Türkiye’deki pamuk tarımını değerlendirdi. Bölgesinde pamuk tarımı yapılan oda başkanlarıyla internet ortamında bir araya gelen TZOB Genel Başkanı Bayraktar, pamuk tarımına dair genel ve lokal sorunları, talepleri Bakanlığa iletmek üzere not etti.


Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı da toplantıya katılarak, Muğla ve Milas’taki pamuk tarımının sorunlarını Bayraktar’a iletti. Son yıllarda pamuk üretimi yapan çiftçi sayısında ve pamuk üretiminde ciddi düşüş yaşandığını ifade eden Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Türkiye’nin pamuğa ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek pamuk tarımı yapan çiftçilerin desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.


“TZOB Genel BaşkanımızŞemsi Bayraktar’la Türkiye’de pamuk tarımının son hali, sorunları, ekonomik değeri gibi konularda istişare yaparak raporlar sunduk. Muğla ilimiz adına video konferansa katıldım. Muğla’da pamuğun hikayesini en iyi bilen ve yaşayan bir çiftçi olarak içim sızladı. Çünkü beyaz altın Milas’ta zeytinden sonra en önemli geçim kaynağıydı. Muğla ilimizde de birçok ilçenin ana geçim kaynağıydı" diye konuşan Başkan Atıcı, açıklamasında şunları kaydetti:


“20 yıl önce 55 bin dekar pamuk ekilir, 2 bin 500 çiftçi pamuk ekerek 17 bin ton pamuk üretirdi. Ancak geçen yıl Milas’ta(2019) 2 bin 500 dekar pamuk ekildi. Bin ton pamuk üretildi. Çiftçi sayımız sadece 50 kişi kaldı. Muğla ilinde de sadece Milas’ta pamuk üretimi var. Bu cümleleri yazmak, konferansta dillendirmek benim için çok zordu. Türkiye’nin pamuğa ihtiyacı yok mu? İhtiyacımızın sadece yarısını üretebiliyoruz. Pamuk üreticisi diğer illerin Oda başkanlarını dinledim birçok ilde, ilçede pamuktan kaçış sürüyor. Genel Başkanımıza Tarım Orman Bakanımızla görüşerek bizlerden aldığı raporlarla beyaz altınımızı tekrar masaya yatırarak kendi kendimize yetecek, hatta ihracat yapabilecek kadar üretebilmeliyiz. Sorunlar ayrıntılı olarak genel başkanımıza not ettirildi. Belli başlı sorunlar; maliyetlerin sürekli yükselmesi, ürünün para etmemesi, müdahale kurumu olan Tariş Pamuk Kooperatiflerinin güç kaybetmesi, girdilerin yükselmesine rağmen primlerin yerinde sayması, zamanında ödenememesi, verim değerlerinin sınırlandırılması ve pamuk ithalatı.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Genç Çevirmenler Yarışması’nın kazananları belli oldu Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından düzenlenen “Genç Çevirmenler” yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından düzenlenen “Genç Çevirmenler” yarışmasında dereceye giren öğrencilere sertifikaları verildi. 12. kez düzenlenen yarışmanın ödül törenine Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ve davetliler katıldı. Bu yıl, İngilizce, Fransızca ve Almanca olmak üzere 3 kategoride 125 öğrenci yarıştı. Türkçe çevirileri ile dereceye giren öğrencilere, Avrupa Birliği Başkanlığında düzenlenen törende, Dışişleri Bakan Yardımcısı Bozay tarafında sertifikaları taktim edildi. Yarışmada birinci olan çevirmenler Brüksel’de yerleşik AB kurumlarını ziyaret ile ödüllendirilirken, ikinci ve üçüncü olan öğrenciler, Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde ‘Avrupa Birliği Temel Eğitim Programı’na katılım sağlayabilecekler. AB ile Türkiye ilişkilerinin inişli-çıkışlı olduğunu belirten Bakan Yardımcısı Bozay, “Türkiye’nin bir yol haritasında, 360 derecelik dış politikasında önemli yer tutuyor. Ankara Antlaşması’nın da 60. yılını kutladığımız bir yılda yine sizlerle birlikte böyle bir AB ilişkilerine katkıda bulunacak ayrı bir çalışma disiplininde sertifika törenindeyiz. Çok sayıda öğrenci girdi bu yarışmaya. Yarışmaya bin 248 öğrencimiz katıldı. Bu sayıda bizi çok gururlandırıyor” ifadelerini kullandı.
Aydın Aydın Lisesi karma resim sergisi açıldı Aydın Lisesi öğrencilerin yıl boyunca yapmış oldukları resim çalışmaları Vali Yazıcıoğlu Kültür Merkezi sergi alanında halkın beğenisine sunuldu. Eğitim ve öğretim sezonunun sonuna doğru gelinirken okullar öğrencilerinin 1 yıl boyunca yaptıkları eserleri sergilemeye başladı. Aydın Lisesi öğrencilerinin hazırlamış olduğu ’Karma Resim Sergisi’ açıldı. Vali Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde içerisinde sergilenen birbirinden güzel resimler büyük beğeni topladı. Serginin açılışında kısa bir konuşma yapan Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici sergide emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Amaç sadece sanat yapan kişiler yetiştirmek değil, sanatı seven ve kültürü algılayan fertler de yetiştirmektir. Bu nedenle eğitim sistemimiz içerisinde sanat eğitimine de önem vermeliyiz” dedi. Yapılan konuşmanın ardından açılışı yapılan sergide kara kalem, sulu boya, yağlı boya gibi geleneksel tekniklerden; atık malzeme tasarımları, seramik, bisküvi üzerine çini boyama gibi yenilikçi yaklaşımlara kadar geniş bir yelpazede birçok ürün yer aldı. Atık malzemelerle yapılan çalışmalar da serginin dikkat çekici parçaları oldu. Açılışa İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici, Aydın Lisesi Müdürü Serkan Akyol, okul müdürleri, öğretmen ve öğrencilerin yanı sıra veliler katılırken, program yapılan ikramların ardından sona erdi.