MAGAZİN - 21 Temmuz 2021 Çarşamba 15:08

Sertap Erener üçte üç yaptı

A
A
A
Sertap Erener üçte üç yaptı

Türk popunun Eurovision tescilli yıldızı Sertab Erener, Kerkisolfej yaz konserleri kapsamında bayramın ilk günü Bodrum Antik Tiyatro’da muhteşem bir konsere imza attı.

Türk popunun Eurovision tescilli yıldızı Sertab Erener, Kerkisolfej yaz konserleri kapsamında bayramın ilk günü Bodrum Antik Tiyatro’da muhteşem bir konsere imza attı.



Ünlü sanatçı Sertab Erener, Bodrum Antik Tiyatro sahnesinde hem coştu hem de coşturdu. Biletleri günler öncesinden tükenen etkinlikte seyircilerini, "Bu yıl benim üçüncü konserim ve bir kaç gün önce yaşadığım heyecanı tarif etmem imkansız. İnsan 40 yıldır şarkı söylüyor olsa bile, onun üzerine çalışmayınca kimliğini unutuyor. Ama bugün kendimizdeyiz. Ben kendimi en son elimde bez ev siliyor olarak bırakmıştım. O yüzden şükürler olsun ki sizlerle birlikteyiz. Konser boyunca kendinizi koruyun, maskelerinizi ne olur çıkarmayın. Sizi çok özledim, yeniden hoş geldin Bodrum’’ sözleri ile selamlayan güzel sanatçı, geçmişten bugüne oluşturduğu özel repertuvar ile misafirlerine unutulmaz bir yaz akşamı yaşattı.



Çevreye duyarlı çağrı


Konserinin finaline doğru konser alanını dolduranlardan özel bir ricada bulunan Sertab Erener, ’’Belediyede çalışan çok yakın arkadaşım var. Bakın çöp toplayanların bir derdi var. Ne olur elinizdeki çöpü, şişenizi küçük bir torbaya alıp buradan tertemiz ayrılırsanız çok mutlu olurum. Bu akşam bir şaşırsınlar" diyerek çevreci bir çağrıda bulundu.



"40 yıllık Bodrumlu gibiyim"


Pandemi dolayısıyla Bodrum’a yerleştiğini de ifade eden güzel sanatçı, ’’Yirmi yıl önce arkadaşlarımın tavsiyesi ile bir yatırım yapmıştım. Pandemi başladığından beri Bodrum’dayım. Tüm samimi dostlarım da burada. Artık sizlerden biri sayılırım’’ sözleriyle kendini kırk yıllık Bodrumlu gibi hissettiğini dile getirdi.



Yaklaşık iki saat süren konser performansını alkışlar eşliğinde noktalayan Sertab Erener, sahneden seyircilerin tezahüratları eşliğinde indi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.