GENEL - 01 Temmuz 2022 Cuma 17:21

Seydikemer’de üreticilere makine ve ekipman dağıtıldı

A
A
A
Seydikemer’de üreticilere makine ve ekipman dağıtıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının desteklenmesi projesinde çiftçilerin yüzü gülüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının desteklenmesi projesinde çiftçilerin yüzü gülüyor. Proje çerçevesinde Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 1056 üreticiye 1056 makine-ekipman dağıtımı Muğla’nın Seydikemer ilçesinde de yapıldı. Seydikemer’den 111, Fethiye’den 109 olmak üzere 120 üreticiye makine ve ekipmanları teslim edildi.



Makine ve ekipman teslimini yapmak amacıyla Seydikemer’e gelen Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, ilk olarak Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz’ü makamında ziyaret etti. Ziyarette, Seydikemer’de verimliliği arttırmak amacıyla ‘Mera Islahı İş Birliği Protokolü’ Başkan Otgöz ve Tarım ve Orman İl Müdürü Saylak tarafından imzalandı.



Daha sonra Seydikemer Kaymakamlığı önünde düzenlenen törene geçildi. Makine ve ekipman dağıtım törenine Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Seydikemer Belediye Başkan Yardımcıları Mustafa Karakuş, Ramazan Kaynak ve Mustafa Ali Türkan, Adnan Menderes Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa Sürmen, Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Şaban Sarıkaya, Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, Fethiye Seydikemer Süt Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Tokmak, Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdür Vekili Hasan Sarıtekeli, Kadıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ömer Kılınç, Seydikemer Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Güven, Belediye Meclis Üyeleri, muhtarlar ile üreticiler katıldı.



Program saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başladı. Programda destek alan üreticilerin adına Osman Ceylan konuşma yaptı. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne teşekkür eden Ceylan; “Destek ve katkılarınızdan dolayı milletimiz adına teşekkür ediyorum. 2’nci sefer desteklemeden yararlandık. Daha öncede yararlanmıştık. Bütün halkımızın desteklemelere katılmasını isterim” dedi.



Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş; “Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın bizlere çok katkısı oldu. Yayla Çobanisa Mahallesi’nde OSB gerçekleşti. Artık yer kayıtlarına başlama aşamasına geldi. Bu konuda Valimiz, Belediye Başkanımız ve kendisi çok koşturdu. Bunların emeği karşılanamaz. Bütün çalışmaları ve destekleri için çok teşekkür ediyorum. Toprak Mahsulleri Ofisi Kadıköy’de bu sene alımları erken başlattık. Bu konuda da İl Müdürümüzün desteğini talep ettik, Genel Başkanımızla birlikte hemen devreye girdiler ve çiftçilerimizin ürünleri 1 Lira fazla bedelle alınmaya başlandı. Bugünden itibaren buğday fiyatları 6.45 kuruşa, arpa fiyatlarını da 5.70 kuruşa kilogramda çıktı. Bundan daha önce teslim eden çiftçilerimizde faydalanacak. Artı 1 Lira desteği ile birlikte şu anda buğday fiyatımız 7.45 kuruş TL’ye çıktı. Bu konudaki desteklerinden dolayı bize yeri tahsis etti. Seydikemer’den 165 çiftçimizden 110’u müracaat edip almaya hak kazandı. Keşke tüm çiftçilerimiz müracaat etseydi çünkü hibe başta yüzde 50 hibeyle açıklandı ama ülkemizdeki ekonomik durumlardan dolayı yüzde 40 seviyesinde gerçekleşti. Ama ne olursa olsun önemli bir destektir. Bu konuda hükümetimize de çok teşekkür ediyorum. Bu desteklerin artarak devam etmesini istiyoruz. Biz hangi şartta olursa olsun üretmeye devam edeceğiz. Yeterki hükumetimiz ve Tarım ve Orman Bakanlığımız bizi desteklesin. Bizim boş tarla bırakma niyetimiz yok. Üretmeye devam edeceğiz, çünkü başka yapacak bir işimiz yok. İnşallah alan çiftçilerimiz gelecek yıllarda da müracaat eder. Ekipmanı tamamlanan bir çiftçimiz her zaman üretime hazırdır” diye konuştu.



Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak; “Seydikemer, Muğla’nın parlayan kutup yıldızı olmaya aday bir ilçe. Gelişime, değişime açık. Memleketinize, kırsalınıza sahip çıkın. Gelen her yatırımcıya elimizden gelen desteği gösteriyoruz. Ama lütfen üreticilerim, köylülerim; kendi üretim alanlarınıza, arazileriniz sahip çıkmanızı rica ediyorum. Böyle yerler bulmak artık çok zorlaştı. Seydikemer’in sosyo-ekonomik hayatına, sosyo-kültürel hayatına ve bölgeye çok önemli katkı sağlayacak Seydikemer Süt Sığırcılığı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projemiz ete kemiğe büründü, artık yola çıktı. Bu yol geri döndürülemez bir noktada. Bir diğer tespitte Seki Barajını ivedilikle bu tesisle birlikte bitirmek zorundayız. Çataloluk Barajını da 2023-2024 yılı yatırım programına mutlaka sokmak durumundayız. Çünkü bu OSB’nin kaliteli yem de yem bitkilerine de ihtiyacı olacak. Aynı zamanda Seydikemer’deki meraları sürat le ıslahını hep birlikte yapmak zorundayız. Belediye binamızda Sayın Başkanımla birlikte bir protokole daha imza attık. Muğla Tarım Orman İl Müdürlüğü Çayır, Mera Yem Bitkileri Şube Müdürlüğü ve Seydikemer Belediyesi ile. Yine Belediyemiz ile birlikte üreticilerimiz için hayvan yetiştiricilerimiz için, sürü sahiplerimiz için Seydikemer’in Yaylalarının meralarının ıslahını devam etmekte son derece kararlıyız. Ve bunu da hep birlikte başaracağız” diye konuştu.



Saylak konuşmasının devamında “Tarım ve Orman Bakanlığı en son 8 yıl önce alet ve ekipman desteği vermiş. Geçtiğimiz yıl Temmuz sonu Ağustos başında ilimizi ve ülkemizi üzüntüye boğan yangın fırtınasında, milli felaketten sonra üreticilerimizin yaralarını saralım diye gerek bakanlığımızın gerekse Cumhurbaşkanımızın Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleriyle arka arkaya 11 ilçede 59 kırsal mahallede terzi usulü projeleri yaşama geçirdik. Arıcılarımız dan, hayvan yetiştiricilerimizden, maddi zararlarını karşıladığımız gibi yem desteğinden tutunda üre desteğine, yem bitkisi tohumundan tutunda meyve fidanına kadar her şeyi dağıttık. O dönemde bakanlık yetkililerimizden özellikle makine ekipman desteği konusunda istirham etmiştik. Tarım Reformu Genel Müdürümüz Kerim Üstün Bey, Muğla’dan ne kadar talep gelirse hepsini karşılayacağız demişti. Kerim Bey sözünü tuttu. 1342 tane üreticimizin başvuran hepsine proje desteği çıktı. Ancak 1056 üreticimizde bunu ete kemiğe büründürdük, sözleşmelerini imzaladık. Seydikemer ilçemizden 111 üreticimize, Fethiye’den 109 üreticimize alet ekipmanlarını teslim edeceğiz” dedi.



Konuşmaların ardından Seydikemerli ve Fethiyeli çiftçilere makine ve ekipmanları teslim edilip, eğitimleri tamamlayıp başarılı olan çiftçilere de sertifikaları takdim edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Bilecik 1. Amatör Lig Play-Off müsabakalarında zorlu maçı Söğütspor kazandı Bilecik 1. Amatör Lig Play-Off Grubu’nda ikinci hafta geride kalırken zorlu maçı Söğütspor kazandı. Bilecik 1. Amatör Lig’de A ve B gruplarında ilk üç sırada bitiren takımlar şampiyonluk yarışı için Play-Off Grubu’nda geçtiğimiz hafta kıyasıya bir mücadele başlamıştı. Play-Off Grubu’nda ilk haftada Vitraspor kendi evinde 1308 Osmaneli Belediyespor’a 1-0 yenilirken, Söğütspor, İçköyspor’u 6-1 yendi. Gölpazarı Belediyespor ile Osmaneli Gençlerbirliğispor arasında oynanan maç 87 dakikasında 3-3 iken yarıda kaldı. Bu maçı Gölpazarı Belediyespor hükmen 3-0 kazandı. Zorlu maçı Söğütspor kazandı Bilecik 1. Amatör Lig Play-Off Grubu’nun ikinci haftasında şampiyon adayı gösterilen iki takım karşı karşıya geldi. Osmaneli İlçe Stadı’ndan 1308 Osmaneli Belediyespor ile Söğütspor karşı karşıya geldiğini maçı Söğütspor 1-0 kazarak, ikide iki yaptı. Gölpazarı Belediyespor ilk hafta aldığı hükmen galibiyet sonrası İçköyspor deplasmanından 3-1’lik galibiyetle dönünce o da puanını 6’ya çıkardı. Vitraspor, Osmaneli Gençlerbirliğispor karşısında deplasmanda 4-0 kazanarak, rahat bir 3 puan aldı. Bu sonuçlar sonrası Söğütspor ve Gölpazı Belediyespor 6’şar puanla ligde liderliği paylaşırken, Vitraspor, 1308 Osmaneli Belediyespor 3’er puanda 3 ve 4’üncü sırayı paylaştı. Ligde henüz puanı olmayan İçköyspor ve Osmaneli Gençlerbirliğispor 5 ve 6’ncı sırayı paylaştı. Bilecik 1. Amatör Lig Play-Off Grubu’nun 3’üncü haftasında İçköyspor-1308 Osmaneli Belediyespor, Gölpazarı Belediyespor-Vitraspor ve Söğütspor-Osmaneli Gençlerbirliğispor karşı karşıya gelecek.
Eskişehir Dr. Necip Tolga Özbay: “Çocuklar anne karnından ergenliğe kadar sıkı takip edilmeli” Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Necip Tolga Özbay, “Büyüyememe, yaşıtlarına göre büyümesi geri kalmış çocuğu tanımlar ve olguların genelinde beslenme problemi vardır” diyerek anne karnından ergenliğe kadar çocukların büyümesinin gram gram ve santim santim takip edilmesi konusunda anne babaları uyardı. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Necip Tolga Özbay, 15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü’ne atıfta bulunarak çocukluk döneminin en temel özelliğinin dinamik bir büyüme dönemi olduğunu; büyümenin döllenme anından başlayıp erişkin boya ulaşıncaya kadar devam eden, doku farklılaşmasını, gelişmesini ve olgunlaşmasını düzenleyen birçok mekanizmanın yer aldığı kompleks bir süreç olduğunu dile getirdi. Çocuğun büyüme ve gelişmesinin normal ve düzenli olabilmesinin ilk şartının sağlıklı bir genetik yapıya sahip olması gerektiğini vurgulayan Dr. Özbay, genetik dışında beslenme, hormonlar, hastalıklar, psikososyal nedenler ve çevresel nedenlerin de büyümeyi etkilediğini anlattı. "Erken tanınarak çocukta kalıcı etkiler yapmadan önlenmesi amaçlanır" Büyüme hızının en yüksek olduğu dönemlerin bebeğin anne karnında bulunduğu dönem, süt çocukluğu dönemi ve ergenlik dönemi olduğunun altını çizen Dr. Özbay, “Sağlıklı yaşam için büyümenin belirli aralıklarla izlenip, standart büyüme eğrilerinde değerlendirilmesi yoluyla normalden sapmaların erken tanınarak çocukta kalıcı etkiler yapmadan önlenmesi amaçlanır. İlk bir ay bebekler haftada bir, 1- 6 ay arası ayda bir, 6 ay-2 yaş arası üç ayda bir, 2 yaş- 6 yaş arası altı ayda bir, sonrasında da yılda bir kontrollerle büyümenin izlenmesi önerilir” dedi. “Bebeklerin kilosu ilk 6 ay her gün 20-30 gram artar” Büyümenin değerlendirilmesinde vücut ağırlığı ve ağırlık artış hızı, boy uzunluğu ve boy uzama hızı, baş çevresi ve artma hızı, vücut bölümlerinin birbirlerine oranları gibi parametreler kullanıldığını belirten Dr. Özbay, “Vücut ağırlığı ilk 6 ay günde 20-30 gram, ikinci 6 ay günde 15-20 gram, 12-24 ay haftada 50 gram, 24 ay üzeri ise yılda 2-2,5 kilogram olarak artar. Boy uzama hızı 1-2 yaş arası yılda 10-12 santim, 2-4 yaş arası yılda 7 santim, 4 yaşından ergenliğe kadar yılda 5-6 santim, ergenlik öncesi yılda 3-4 santim artar. Ergenlikte toplam kazanılan boy kızlarda ortalama 25 santim, erkeklerde ise 28 santim olarak beklenir. Baş çevresi büyüme hızı ilk 3 ay boyunca ayda 2 santim, 3-6 ay arası yılda 1 santim, 6-12 ay arası ise her ay 0,5 santimdir. Özellikle büyüme geriliğinden şüphelenilen durumlarda, baş-pubis uzunluğu, pubis-ayak uzunluğu, oturma yüksekliği, kulaç uzunluğu gibi vücut bölümlerinin birbirlerine oranları da kullanılır" diye konuştu. “Çok iyi takip edilmeleri gerekir” Büyüme ölçümlerinin birbirleri ile karşılaştırılma yöntemleri sonucunda yaşa göre boy ya da ağırlık temelli büyüme eğrileri geliştirildiğini anlatan Dr. Özbay, sözlerine şöyle devam etti: “Bu eğriler çocuğun aynı yaş ve cinsiyetteki yaşıtlarına göre büyüme durumunu gösterir. Büyüyememe, yaşıtlarına göre büyümesi geri kalmış çocuğu tanımlar ve olguların genelinde beslenme problemi vardır. Birbiri ardına birden fazla kez büyüme eğrisinde yaşa göre ağırlığın 3’üncü ya da 5’inci persantilin altında olması, büyüme eğrisinde 6 aylık dönemde 2 major persantilden fazla düşüş olması, boya göre ağırlığın 3’üncü ya da 5’inci persantilin altında olması durumunda çocuğun büyümesinde sorun vardır.. Yaşa göre vücut ağırlığı yetersiz beslenmeyi, boy uzunluğu uzun dönemli beslenme yetersizliğini, boya göre ağırlık oranı ise akut dönemdeki yetersiz beslenmeyi gösterir. Baş çevresi, üst kol çevresi, deri altı kalınlığı, üst kol ve baş çevresi oranı, göğüs ve baş çevresi oranı, beden kitle endeksi, z skoru beslenme durumunun değerlendirilmesindeki diğer ölçümlerdir” ifadelerini kullandı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Necip Tolga Özbay son olarak, büyümede sorunu olan çocukların tedavisinde varsa altta yatan hastalıkların tedavi edilmesi, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, yakalama büyümesi yapabilmeleri için yüksek kalorili diyet verilmesi, multivitamin desteği sağlanması ve duygusal gelişiminin takip edilmesi gerektiğine dikkat çekti.