SAĞLIK - 10 Ekim 2024 Perşembe 10:13

Taklit ve tağşişli ürünler bu laboratuvarda belirleniyor

A
A
A
Taklit ve tağşişli ürünler bu laboratuvarda belirleniyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından günlük olarak açıklanan taklit ve tağşiş ürünler arasında önemli bir yer tutan bal ve zeytinyağının taklit veya tağşiş olup olmadığının anlaşılması en zor ürünler arasında yer aldığı açıklandı.


Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Gıda Analizleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Emin Duru, MSKÜ Gıda Analiz Laboratuvarının Türkiye’de önemli analiz laboratuvarlarından birisi olduğunu belirtirken, Bakanlık tarafından açıklanan taklit ve tağşişli ürünlerin bazılarının analizlerinin Muğla’da yapıldığını belirtti.



“Bal ve zeytinyağında taklit veya tağşiş belirlemesi oldukça zor”


Gıda Analiz laboratuvarına Türkiye’nin dört bir köşesinden bal ve zeytinyağı geldiğini belirten MSKÜ Gıda Analizleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Emin Duru, vatandaşların güvenilir bal tüketimi konusunda dikkat etmesi gereken önemli başlıkları açıkladı. Prof. Dr. Duru, “Bal ve zeytinyağı yapısı gereği taklit ve tağşişin belirlenmesinde oldukça zor bir üründür. Birçok gıdada taklit, tağşiş olabilir, ancak bunların belirlenmesi bazılarında oldukça kolay ve net bir metot varken, bal ve zeytinyağında bunu belirlemek gerçekten ciddi analizler gerektiriyor, donanımlı laboratuvarlar gerektiriyor. Bizim Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi laboratuvarı da bunlardan birisi”



Tüketicilere sağlıklı gıda uyarısı


Tüketicilerin herhangi bir marketten bal alırken nelere dikkat etmesi gerektiğini açıklayan Prof. Dr. Duru, “Bir vatandaş bal alırken bir markete gittiğinde birkaç kritere bakabilir. Birisi balın üzerindeki etiketin firma güvenliği, bu etiket öncesi veya bu bal için yaptırdığı analizleri üzerinde belirtip belirtmediği veya bununla ilgili ’Türk Gıda Kodeksine uygun olarak paketlenmiştir’ diye yazıyorsa. Ama burada analizlere vurgu yapılıp yapılmadığı ve her şeyden önemlisi şu anda piyasada olması gereken maddi ederinin altında mı, yoksa o düzeyde satılıp satılmadığı. Mesela, 200 liraya mal edilen bir kilogram bal eğer marketlerde 100 lirayla satılıyorsa bu gerçekten düşündürücüdür. Maliyetinin altında satılan ürünlere tüketicinin dikkatle bakması gerekiyor” dedi.



“AB’nin istediği birçok analiz Türkiye’de yapılıyor”


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 yılında yayımladığı bal tebliğinin yeterli olduğunu belirten Duru, “Son zamanlarda özellikle çam balı hasadının olduğu bu dönemde balın kalitesini ve balın getirdiği avantajları konuşmamız gerekirken, maalesef taklit ve tağşiş, Bakanlığımızın yaptığı bir takım tetkiklerle, çalışmalarla ortaya konmuş durumda. Bu durum taklit ve tağşişin belirlenmesi için mevcut Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği elbette yeterli, elbette avantajlar sağlıyor bize birtakım bilgiler veriyor bal analizleri yaptığımız zaman. Bu konuda Bakanlığımız 2023 yılında yeni bir tebliğ yayınladı. Bu tebliğ balda ’Karar ölçütleri’ diye bir kavram koydu ve buna göre Bakanlığımız altyapısını geliştirdi. Şu anda özellikle NMR analizleri, enzim analizleri gibi Avrupa Birliği’nin istediği, Almanya’da yapılan birçok tetkik ve teşhisleri, analizleri burada da yapar duruma geldik” dedi.



“Taklit veya tağşiş yapan firmalara daha ciddi yaptırım bekliyoruz”


Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Gıda Analizleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Emin Duru, Türk bilim insanları olarak taklit ve tağşişe yönelik yeni çalışmalar ve araştırmalar yaptıklarını belirtirken, verilen cezaların arttırılmasını istedi. Duru, “Şu anda taklit veya tağşiş için verilen cezaların maalesef caydırıcı olmayışı, hala taklit veya tağşişin yapılmasına belki de sevk ediyor. Ülkemize de bu konuda, özellikle toplum sağlığını tehdit eden firmalara yönelik daha ciddi düzeyde yaptırımlar uygulanmasını bekliyoruz” dedi.



Taklit ve tağşişli ürünler bu laboratuvarda belirleniyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa İlçelerdeki sahipsiz köpekler toplanıyor Manisa’nın iki ilçesinde sahipsiz hayvanların toplanarak bakım altına alınması amacıyla yürütülen çalışmalar hız kazandı. Saruhanlı ve Sarıgöl belediyeleri, yeni sokak hayvanları yasası kapsamında sokak köpeklerinin kontrol altına alınması ve yaşam şartlarının iyileştirilmesi için kapsamlı uygulamalar gerçekleştiriyor. Manisa’nın Saruhanlı ve Sarıgöl ilçelerinde sahipsiz sokak köpekleri toplanarak barınaklarda bakım altına alınıyor. Kısırlaştırma ve tedavi süreçleri tamamlanan hayvanlar doğal yaşam alanlarına yerleştirilirken, belediyeler yeni yasa kapsamında çalışmalarını yoğunlaştırdığı öğrenildi. Saruhanlı’daki sahipsiz köpekler doğal yaşam alanına alınıyor Saruhanlı Kaymakamı Murat Acar, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Tunçel ile birlikte Hacımusa Mahallesi yolu üzerinde belediye tarafından sokak hayvanları için inşa edilen Doğal Yaşam Alanını ve İstasyon Mahallesi’ndeki Geçici Köpek Barınağını ziyaret etti. Belediye ekiplerince toplanan köpeklerin, barınakta veteriner hekimlerce kısırlaştırma ve tedavi işlemlerinin yapılmasının ardından geçtiğimiz aylarda hizmete açılan doğal yaşam alanına sevk edildiği öğrenildi. Ziyaret sırasında Kaymakam Acar, sahipsiz köpeklerle yakından ilgilenirken, yapılan çalışmaların titizlikle yürütülmesinin önemine dikkat çekti. Sarıgöl’de de sahipsiz köpekler toplanıyor Sarıgöl Belediye Başkanı Tahsin Akdeniz, ilçede yürütülen sokak hayvanları çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Yeni sokak hayvanları yasasının belediyelere önemli sorumluluklar yüklediğini hatırlatan Başkan Akdeniz, şunları söyledi: "Sokak hayvanlarının yaşam şartlarını iyileştirmeyi ve onlara daha iyi bir yaşam sunmayı amaçlayan yeni sokak hayvanları yasası ile belediyelerin başıboş sokak hayvanlarını toplaması zorunlu hale getirilmiştir. Bizlerde Sarıgöl Belediyesi olarak can dostlarımızı sokaklardan topluyoruz. Toplarken fişek değil uyuşuruculu enjektör kullanıyoruz. Uyuşturucu etkisini gösterdiğinde Yeşiltepe Mahallemizdeki yeni hayvan barınağımıza götürüyoruz. Günlük temizlik ve beslenmelerini düzenli olarak yapıyor, veteriner hekim kontrolünde tüm tedavi ve bakımlarını üstleniyoruz. Güvenlik kamerasıyla 24 saat can dostlarımızı kontrol ediyoruz. Barınağımızı ziyaret etmek isteyen ya da hayvan sahiplenmek isteyen tüm vatandaşlarımıza Belediyemizin ve barınağımızın kapıları açıktır."
İstanbul Esenyurt’taki okullarda ara tatilde bakım ve onarım çalışmaları devam etti Esenyurt Belediyesi, ilçedeki okullarda başlattığı bakım ve onarım çalışmalarını ara tatilde de sürdürdü. Okullarda boya, tadilat ve çeşitli teknik bakım-onarım işlemleri gerçekleştirildi. Esenyurt Belediye Başkan Vekili Can Aksoy’un öncülüğünde ilçedeki eğitim kurumlarında başlatılan bakım ve onarım çalışmaları, 2025-2026 eğitim döneminin ara tatilinde de hız kesmeden sürdü. Belediyeye bağlı ekipler, bir haftalık ara tatil boyunca ilçe genelindeki okullarda boya, tadilat ve çeşitli teknik bakım-onarım işlemlerini titizlikle gerçekleştirdi. Ara tatil sürecinde 5 okulun daha boyama ve tadilat çalışmaları tamamlanarak, binalar baştan sona yenilendi. Öğrencilerin daha sağlıklı, temiz ve konforlu bir ortamda eğitim alabilmesi amacıyla yürütülen çalışmalarda boya, badana, tamirat ve diğer teknik işlemler, profesyonel ekipler tarafından özenle yapıldı. Başkan Vekili Can Aksoy’un koordinasyonunda yürütülen projeyle ilçedeki okulların fiziki şartları iyileştirilerek, hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin daha uygun ve verimli bir eğitim ortamına kavuşması hedefleniyor. Yapılan çalışmalardan memnun olduğunu dile getiren Mustafa Yeşil İlkokulu Müdürü Mustafa Tolga Pişken, "Esenyurt Belediyesi okulumuzun iç cephe boyasını yaptı. Okulumuz çok güzel oldu. 1 hafta gibi kısa bir sürede iç cephe boyası tamamlandı. Belediye Başkan Vekilimiz Can Aksoy’a okulumuza yaptığı yatırımlar ve eğitime verdiği desteklerden dolayı teşekkür ederiz" dedi. "Özveriyle çalıştılar" Fikriye Nüzhet Bilgincan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul İdare İşlerinden Sorumlu Teknik Memur Vacip Keskin ise, "Okulumuz uzun zamandır bakımda değildi. Şimdi her yer çok güzel oldu. Belediyemize çok teşekkür ederiz. Özveriyle çalıştılar. Sınıflar, atölyeler, laboratuvarlar, makine bölümlerimiz hepsi tamamlandı. Sınıfların iç tadilatları da yapıldı. Sayın belediye başkan vekilimize çok teşekkür ediyorum. Okulumuzu güzelleştirdi" diye konuştu.