EKONOMİ - 16 Nisan 2019 Salı 12:49

Teknoloji tezgahları boşalttı, kadınlar işsiz kaldı

A
A
A
Teknoloji tezgahları boşalttı, kadınlar işsiz kaldı

Muğla’nın Menteşe ilçesi Kırsal Dağpınar Mahallesi’nde bir dönem bölgenin başlıca geçim kaynakları arasında yer alan dokumacılık faaliyeti sona erdi.

Muğla’nın Menteşe ilçesi Kırsal Dağpınar Mahallesi’nde bir dönem bölgenin başlıca geçim kaynakları arasında yer alan dokumacılık faaliyeti sona erdi. Uzun yıllar boyunca dokudukları halılarla evlerine maddi destek sağlayan Dağpınar kadınları teknolojinin gelişmesiyle işsiz kaldı.


Kırsal Dağpınar Mahallesi’nde yaşayan kadınlar, evlerine kurdukları tezgahlarda, halı, kilim, battaniye, kumaş dokuyarak yıllarca aile ekonomisine katkıda bulundu. Ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte bir dönemin gözde meslekleri arasında yer alan dokumacılık sanatı da bitme noktasına geldi.


Geçim kaynaklarının neredeyse yüzde 70’ini arıcılığın oluşturduğu Dağpınar’da tarlaların bölünmesiyle hayvancılık da azaldı. Arıcılık sektöründe ağır ve göçebe yaşam koşulları nedeniyle çalışamayan Dağpınar kadınları, şimdilerde yılın belli dönemleri yaptıkları tarımsal faaliyetlerle zaman geçiriyor.


Dağpınar Mahalle Muhtarı İlhan Kabaz’ın annesi Sultan Kabaz, 1957-58 yıllarında küçükken halı dokuduğunu söyleyerek sektörün bitmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.


Köyde halıcılığın geliştiği dönemde kooperatif kurulduğunu belirten Mehmet Ali Köseoğlu ise, "Köye zamanında tezgah geldi mi geldi. Bu köy halıcılık yaptı. Bu sefer dışarıdan köye gelenler de oldu. Buradan Milas’a halı satmaya gidildi. Halıcılık biteli 15 yıl oldu. Arıcılık şimdiki kadar ağırlıklı değildi. Köy bu dönem arıcılığa biraz daha fazla önem verdi ve arıcılık üzerine çalışmaya başladı" dedi.


Dağpınar Mahalle Muhtarı İlhan Kabaz, önceleri her evde ayda 2 halı dokunduğunu belirterek, "İpin kilosu olmuş 50 lira. Halı 20 yıl önce 500 ise, şimdi yine 500. Bu ne olacak, sonuçta sektör bitiyor. Aldığınla yaptığın iş birbirini dengelemiyor. Sonuç olarak sektör bitti" ifadelerini kaydetti.


Dokumacılığın bitmesi ile işsiz kaldıklarını belirten Fadime Köseoğlu da, "Dokuma makinelerimiz tabi boş durmasa olur. Aslında her seferde dokumak istiyorum ama ucuz olduğu için dokuyamıyoruz" diye konuştu.


Dağpınar sakinlerinden Turgut Akça, "Benim gençliğimde haftada 2 araba gidiyordu Milas’a halı satmaya. Biz askerden geldikten sonra yavaş yavaş bu iş bitti. Arıcılık sektörüne el atıldı. O da ileri değil geri gidiyor" dedi.


Nadir Gökdere ise, "Annemler eski keçi tüylerinden kıl yaygılar dokurdu. Biz bunlarla geçindik. Şimdi halıcılık bitmiş durumda. Eskiden ipçiler ipleri bırakır, halı dokunduktan sonra üstüne para verir, halının parasını verir, ipin parasını keser götürürdü. Şimdi bunlar kalktı. Yüzyıllardır kadınlarımızın para kazandığı dokumacılık bitti ve kadınlarımız işsiz kaldı" dedi.


Arıcılık harici tüm sektörlerin bitme noktasına geldiği Dağpınar’da vatandaşlar yetkililerden destek bekliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Yumurta tavuğu dağıtımında uzun kuyruklar oluştu Ziraat Odası tarafından Düzceli çiftçilere tavuk dağıtımı yapıldı. Yumurta tavuğu dağıtımında uzun kuyruklar oluştu. Düzce Ziraat Odası tarafından çiftçilere destek olmak amacıyla yapılan çalışmada 5 bin adet Ataks cinsi yumurta tavuğu dağıtıldı. Sabah saatlerinde başlayan tavuk dağıtımında tavuklarını almak isteyen Düzceli çiftçiler Ziraat odası önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Vatandaşlar, 170 TL’ye tavuk almak için bekledi. 3 Yıl yumurta veriyor Türkiye’de üretimi yapılan yerli Ataks tavuğu Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü tarafından yetiştirilirken 3 yıl kadar yumurta veriyor. Hastalıklara karşı dirençli, iklim şartlarını karşı dayanıklı olduğu bilinen Atkas tavuklarının yumurta rengi ise beyaz-kremsi renk şeklinde görülüyor. Yıllık yumurta verme ortalaması ise 240 ile 270 civarında oluyor. Çiftçimizin ihtiyacını karşılıyoruz Tavuk dağıtımı ile ilgili konuşan Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, alışkanlık haline gelen civciv dağıtımını bu yıl tavuğa çevirdiklerini belirterek şunları söyledi; “Çiftçilerimize her yıl civciv dağıtıyorduk, bu yıl 3 aylık olarak 5 bin civarı tavuk dağıtımı yapacağız. Buda Düzce’ye 5 bin tavuğun girmesi demektir. Bu bir projedir. Çiftçilerimize katkımız olsun diye böyle bir çalışma yaptık. Talep olduğu sürece de dağıtıma devam edeceğiz. Bizim tahminlerimizde de fazla talep oldu. Bu talep çiftçilerimizin ihtiyacı olduğunu gösterdi. İhtiyaçları karşılamaya çalışıyoruz. Bu tavuklar yumurta tavuğudur. Düzce’mize her gün 5 bin yumurta girişi bu tavuklarla mümkün olacak. Karadeniz bölgesinde uygun olan Ataks cinsi tavuklar 170 TL’den çiftçimize veriyoruz." Tavuk almak için bekleyen Sinan Korkmaz ise; “Yeğenim ile birlikte tavuk alamaya geldik. Yumurtası ile doğal beslenmek için. Market yumurtası yerine kendi ürünlerimizi yetiştirmeyi tercih ediyoruz. 10-12 Tavuk almayı düşünüyorum”dedi. (SA-ALI-
Aydın Aydın inciri için zorlu mesai başladı Dünyanın en kaliteli incirinin yetiştiği Aydın’da sarılop incirinin üretimi için çiftçilerin zorlu mesaisi başladı. Küresel iklim krizi nedeniyle toprağın tavının kaçmaması için adeta zamanla yarışan Aydınlı çiftçiler, Aydın dağlarını ilmek ilmek işliyor. Traktör işlemediği için atlarla sürülen arazilerde eli kolu tutan herkes toprağı en iyi şekilde işlemek için çalışıyor. Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip illerin başında gelen Aydın’ın incir üretimi yapılan sarp arazilerinde motorlu taşıtlar iş görmediği için halen toprak karasabanla işleniyor. Her türlü teknolojik imkana ve ekonomik güce sahip olmasına rağmen köylüler yamaç olan arazilerini sadece atlarla sürüp işleyebilirken, bir çift at ile çalışanlar aylık 75 bin TL ile 90 bin TL arasında kazanıyor. Çalışan herkese adeta mühendis maaşından fazla ücret ödenen Aydın dağlarında çalışan da çalıştıran da durumdan memnun iken çiftçilerin en büyük sorunu dolgun ücrete rağmen çalışacak kişi bulunmaması. Büyük Menderes Nehri’nin kuzey ve güney yamacında bulundan verimli Aydın dağlarında motorlu araçların iş görmemesi nedeniyle halen atlarla toprağı işlemek zorunda olduklarını belirten çiftçi Hayati Kuruş, bu işe hevesli olan kardeşi ile mesai yaptıklarını belirtti. Küresel iklim krizi nedeniyle son yıllarda mevsimlerin değişerek iklim şartlarının kıştan direkt yaz mevsimine döndüğü için toprağı işleme süresinin azaldığını belirterek adeta zamanla yarıştıklarını söyledi. Boyundan büyük sabanla toprağı işliyor Son yıllarda incir ve zeytinyağı fiyatlarının adeta altınla yarışması nedeniyle tarım sektöründe çalışmanın daha cazip hale geldiğini belirten ve küçük yaşına rağmen mahareti ile görenleri şaşırtan 14 yaşındaki Tunahan Kuruş, boyundan büyük işi başarıyor. Çocukluğundan beri tarla bahçe işlerinin içinde olduğunu belirten Küçük Tunahan, babasının kendisine hediye ettiği atlarla boyundan büyük sabanı atlara koşup çift sürüyor. Aylık 75-90 bin TL arasında para kazandığını ve halinden memnun olduğunu belirten Tunahan, görenlerin şaşırdığını söyledi. Kendisinin çift süreceğine inanmadığı için çalışırken izlemeye gelenlerin bile olduğunu belirten Tunahan Kuruş, çalışıp kazanmanın mutluluk verici olduğunu söyledi. Kardeşi ile birlikte dağlarda çift süren 24 yaşındaki Hayati Kuruş ise, mesleği babasından öğrendiğini çok meraklı ve istekli olduğu için kardeşine de öğrettiğini belirterek, “Aydın dağlarında üretim yapmak arazi yapısı nedeniyle zor. Yamaç olduğu için traktörün işlemediği bu incir bahçelerini atlarla sürüyoruz. Kardeşim Tunahan, bu işe çok meraklı ve oldukça da becerikli. Israrla kendisine at alınmasını istedi. Bizler gibi o da atlarla çift sürüyor” diye konuştu.
Düzce Düzceli atıcılardan tam isabet Atıcılar, hedefi 12’den vurarak, Türkiye şampiyonasına gitme hakkı kazandı Türkiye Atıcılık federasyonu tarafından organize edilen Havalı Silahlar Bölgesel Atıcılık Bölgesel Egemenlik Kupası’nda Düzceli sporcu gençler hedefini tam vurarak Türkiye Şampiyona’na gitme hakkı kazandı. Düzce Atıcılık ve Avcılık Federasyonu İl Temsilcisi Ali Süler, atıcılıkta Türkiye’nin en iyisi olacak sporcuları yetiştirmek için çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. Düzce, avcılık ve atıcılık alanında genç yeteneklerin gelişimine tanık oluyor. İl Temsilcisi Ali Süler’in rehberliğinde, Düzce’nin genç erkek ve kız atıcıları, Sakarya’da düzenlenen Bölgesel Egemenlik Kupası’nda önemli başarılar elde etti. Genç kızlar kategorisinde Hayrunisa Gözütok bölge şampiyonu oldu. Ayrıca şampiyona sonunda genç erkekler kategorisinde Bülent Eryakalı, genç kızlar kategorisinde ise Şeymanur Koyuncu, Hayrunnisa Gözütok ve Tuğçe Nurşar Trabzon’da yapılacak olan Türkiye Şampiyonasına gitmeye hak kazandı. Derece yaparak başarı kazanan genç sporcular Haziran Ayı’nda Trabzon’da yapılacak olan Türkiye Havalı Silahlar Şampiyonası’nda Düzce’yi temsil edecek. Atıcılık ve Avcılık Federasyonu İl Temsilcisi Ali Süler yaptığı açıklamada; “Bu başarı, sadece bireysel yeteneklerin bir göstergesi değil, aynı zamanda Düzce’nin sporcuları destekleme ve onları ulusal düzeyde rekabet edebilecek seviyeye getirme konusundaki kararlılığının da bir kanıtıdır. Ben ve ekibimin özverili çalışmaları, genç sporcuların yeteneklerini keşfederek potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarına imkan tanımaya çalışıyoruz. Düzce’nin genç atıcıları, disiplin, odaklanma ve tutkuyla donatılmış olarak, gelecekteki yarışmalarda daha da büyük başarılar elde etmeye hazır görünüyor. Onların bu başarısı, diğer genç sporcular için de ilham kaynağı olacak ve Düzce’nin avcılık ve atıcılıkta bir merkez olarak ününü artıracaktır. Emeği geçen herkese yürekten teşekkür ederim” dedi.