- 23 Ağustos 2021 Pazartesi 09:59

Fırında imece usulü ekmek pişirme geleneği

A
A
A
Fırında imece usulü ekmek pişirme geleneği

Muş’ta babasından öğrendiği fırıncılık işini köyünde sürdüren Cuma Sadık isimli vatandaş, hem babasından kalma geleneği yaşatıyor hem de tandırda ölüm vakalarının önüne geçiyor.

Muş’ta babasından öğrendiği fırıncılık işini köyünde sürdüren Cuma Sadık isimli vatandaş, hem babasından kalma geleneği yaşatıyor hem de tandırda ölüm vakalarının önüne geçiyor.


Hasköy ilçesine bağlı Karakütük köyünde yaşayan Cuma Sadık, 17 yıl önce evinin bahçesine yaptırdığı fırında köylülere hizmet veriyor. Haftanın belirli günleri için sıra alan köy sakinleri, beraberlerinde getirdikleri odunlarla fırını yakarak ekmeklerini pişirme imkanı buluyor. İmece usulü birbirlerine yardımcı olan vatandaşlar, aile ortamı sıcaklığında kaynaşmayı da ihmal etmiyor. Sırasıyla ekmeklerini pişiren vatandaşlar, ekmekleri daha sonra el arabasına yükleyerek evlerinin yolunu tutuyor. Ayda 2 defa ekmek pişiren köy sakinleri, ekmeklerini derin dondurucularda muhafaza ediyor.



“Hemen hemen herkes bu fırını kullanıyor”


Geleneği sürdürmeye çalıştığını anlatan fırın sahibi Cuma Sadık, 30 yıldan bu yana köyde ikamet ettiklerini ve fırın işinin kendilerine dede ve babadan kalma meslek olduğunu söyledi. Komşularının buraya gelerek ayda iki defa ekmek pişirdiğini ifade eden Sadık, “Herkes kendi odun ve yakacağını getirip ekmeğini pişirerek evine götürüyor. Köyde hemen hemen herkes bu fırını kullanıyor. Bu gelenek sadece bizim bu köyde var. Çevre köylerde bu gelenek yok. Fırını kendim yaptım, komşularım da gelip faydalanıyor” dedi.



“Fırın bizim geleneğimizdir”


Eşine yardım eden köy sakinlerinden Seracettin Özel de fırında ekmek pişirmeyi gelenek olarak sürdürdüklerini belirterek, “Fırını tercih ediyoruz. Mahalledeki komşumuzun fırını olduğu için 15-20 hane gelip, burada sıraya girip ekmeğimizi pişiriyoruz. Pişen ekmekleri de el arabasıyla evimize götürüyoruz. Bir aile ayda 2 defa ekmek pişiriyor” ifadelerini kullandı.



“Tandırı tercih etmememizin sebebi tehlikeli olmasıdır”


Ekmek pişiren kadınlardan Emine Sadık ise fırında ekmek pişirmeyi hem sağlık hem de tasarruf sağladığı için tercih ettiklerini ifade etti. Aile sayısı fazla olan vatandaşlar ayda 3-4 defa ekmek pişirirken, hane sayısı az olanların ise ayda 2 defa ekmek pişirdiğini vurgulayan Sadık, “Köyde herkes gelip buradan faydalanıyor. Çevre köylerden bile gelenler var. Yardımlaşıyoruz. Bir seferde 2 leğen hamur yoğuruyorum. Bu hamurdan 70 ekmek elde ediyorum. Tandır yakmamamızın sebebi tehlikeli olmasıdır. İçine düşme tehlikesi var. Ondan dolayı fırını tercih ediyoruz. Bu daha rahat ve korkumuz da yok. Kendi unumuzla ekmek pişiriyoruz daha sağlıklı oluyor. Ekmeklerimizi de derin dondurucuda muhafaza ediyoruz ve taze kalıyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne’nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti Edirne’de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne’nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne’nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti. Sabah eşi tarafından yatağında hareketsiz halde bulunan Dinar’ın kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiği belirlendi. İki ay içersinde 2 kardeşini toprağa veren ciğerci esnafı Bahri Dinar’ın kalbi daha fazla bu acılara dayanamadı. Ciğerci esnafı Bahri Dinar’ın ağabeyleri Nazmi Dinar (68) Şubat ayında geçirdiği kalp krizinden, Bahattin Dinar (65) ise Perşembe günü Uzunköprü ilçesinde geçirdiği iş kazasında hayatını kaybetmişti. Ciğerci Bahri Dinar, ikindi namazının ardından Eski Camide düzenlenen cenaze töreni ile birlikte son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine katılan çok sayıda vatandaş, göz yaşlarına hakim olamadı. Cenazeye Adülhey de katıldı Kurtlar Vadisi dizisinde hayat verdiği Abdülhey karakteriyle akıllarda yer edinen ünlü oyuncu Kenan Çoban da, "Sabah çok üzücü bir haberle uyandık. Yakın dostumdu. Bahri abi bir değerdi. Ciğerci Bahri diye anılıyordu ama bizim ciğerimizi yaktı. Edirne’mizin Türkiye’mizin başı sağ olsun" dedi.