GENEL - 26 Haziran 2019 Çarşamba 09:54

Kadın çiftçi, tarım desteğiyle örnek oluyor

A
A
A
Kadın çiftçi, tarım desteğiyle örnek oluyor

Muş’ta çiftçilik yaparak geçimini sağlayan 7 çocuk annesi çiftçi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden aldığı destekle hem kadınlara örnek oluyor hem de ekimini yaptığı sebzelerle aile bütçesine destek oluyor.

Muş’ta çiftçilik yaparak geçimini sağlayan 7 çocuk annesi çiftçi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden aldığı destekle hem kadınlara örnek oluyor hem de ekimini yaptığı sebzelerle aile bütçesine destek oluyor.


Muş’un Çöğürlü köyünde yaklaşık 10 yıldan bu yana çiftçilikle uğraşan Necla Yeşilyayla, buradan elde ettiği gelirle 7 çocuğunun eğitimine katkıda bulundu. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden aldığı destekle 2014 yılında kadın çiftçi seçilen Necla Yeşilyayla, tarım alanında gösterdiği başarıyla örnek teşkil ediyor.


Günün büyük bölümünü tarlada geçiren çiftçi Yeşilyayla, işini sevdiğini ve büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Evlendiğinden bu yana çiftçilikle uğraştığını ifade eden Yeşilyayla, “Biz Çöğürlü köyünde oturup çiftçilikle uğraşıyoruz. Evlendiğimde, kayınpederim çiftçilikle uğraşıyordu. Bizde onların sayesinde çiftçiliği öğrendik. Şimdi de çocuklarımla çiftçilik yapıyorum. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü desteğiyle verilen fideleri ektim. İlk önce çilek ektim, daha sonra ise kapya biberin ilk denemesini benim tarlamda yaptılar. Tarım desteğiyle biber, domates fidesi alarak ekimlerini sağlıyoruz. İstanbul’da ödül törenine katıldım. 2 defa da Ankara’ya götürüldük, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çiftçileri Külliyeye çağırdı. Her zaman çiftçilere destek oluyorlar, her zaman yanımızdalar. Çocuklarım büyüdü onlar da çiftçilik yapıyorlar. Çiftçilik desteğiyle çocukları okutup bu seviyeye geldik. Sabah çocukların kahvaltısını hazırladıktan sonra tarla işi ile uğraşıyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.