ÇEVRE - 17 Haziran 2020 Çarşamba 11:29

Muşlu çiftçinin toy kuşu hassasiyeti

A
A
A
Muşlu çiftçinin toy kuşu hassasiyeti

Muş’ta nesli tükenmekte olan toy kuşları tarlalarda yuva yaparken, çiftçiler ise yumurtalara zarar gelmemesi için yavruların çıkmasını bekliyor.

Muş’ta nesli tükenmekte olan toy kuşları tarlalarda yuva yaparken, çiftçiler ise yumurtalara zarar gelmemesi için yavruların çıkmasını bekliyor.


Ülkemizde nesli tükenmekte olan toy kuşları bu yıl Muş Ovası’nı mesken tuttu. Ovada buğday, arpa ve yonca tarlalarında yuvalarını yapan toy kuşları, bıraktıkları yumurtalar üzerine kuluçkaya oturuyorlar. Toy kuşlarının genellikle 2 veya 3 yumurta yaparak kuluçkaya oturduklarını söyleyen çiftçi Haluk Dizdaroğlu, “Bundan 20 yıl önce Muş Ovası’nda sürüler halinde gezen göçmen toy kuşları, o zaman avcıların bilinciz avlanması sonucu nesli tükenmeye başladı. Muş Ovası’nda halen 20-30 adet toy kuşu var. Buğday tarlasında ilaçlama yaparken toy kuşu ve yuvasını gördük. Yuvada 2 yumurta var. Yuvayı korumaya aldık. Yavruların çıkmasına kadar bu alanda çalışma yapmayacağız” dedi.


Tabanlı köyünde çiftçilik yapan Erkan Bağlı da, buğday tarlasında ilaçlama yaparken toy kuşunun yerden havalandığını görmesi üzerine yaptıkları inceleme sonucu 2 adet toy yumurtasını gördüklerini belirterek, “Yuvanın yerini belirleyerek korumaya aldık. Toy yavruları yumurtadan çıkıncaya kadar yuva etrafında ilaçlama yapmayacağız. Kuşların yuvadan ayrılmasına kadar yuvayı koruyacağız” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Ekipler Korhan Berzeg’e ait yeni bulguların peşine düştü Balıkesir’in Gönen ilçesine bağlı Armutlu Mahallesi’nde dere yatağında bulunan kimlik, kemik ve elbise parçalarının kayıp Ekonomist Korhan Berzeg’e ait olduğu değerlendirilirken, bölgede yeniden detaylı arama çalışmaları başlatıldı. Balıkesir’in Gönen ilçesine bağlı kırsal Armutlu Mahallesi’nde, bundan tam 313 gün önce yürüyüş yapmak için köpeği Tina ile birlikte evinden ayrılan Ekonomist Korhan Berzeg’den (83) bir daha haber alınamamıştı. Armutlu’ya komşu konumda olan Gelgeç Mahallesi’nde konu ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Gelgeç Mahalle Muhtarı Ahmet Gülay tarafından mahalleye gelen içme suyu ile ilgili dere yatağında gözlem yapıldığı esnada Korhan Berzeg’e ait olduğu düşünülen kimlik, kredi kartı, kıyafet parçaları ve kemik parçaları bulundu. Muhtar Ahmet Gülay’ın ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda jandarma ekibi sevk edildi. Cumhuriyet savcısı ile jandarma ekipleri ve olay yeri inceleme ekipleri tarafından yapılan çalışmaların ardından bulunan kemik parçaları Bursa Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Bugün ise kimlik, kredi kartı, kıyafet ve kemik parçalarının bulunduğu bölgede 4 jandarma ekibi, komando timi, JASAT ve kadavra köpekleri ile detaylı arama ve inceleme çalışmaları başlatıldı. Bölgede, Korhan Berzeg’e ait farklı bulgular aranıyor. Diğer yandan, Korhan Berzeg’in İngiltere’de yaşayan kızı Nisa Berzeg’in Türkiye’ye dönmek üzere bu sabah yola çıktığı öğrenildi.