EĞİTİM - 07 Mart 2020 Cumartesi 09:48

Varto’da kütüphanesiz okullara kütüphane

A
A
A
Varto’da kütüphanesiz okullara kütüphane

Muş’un Varto ilçesinde “Varto Her Yerde Okuyor’ kampanyası ile okumanın önemine değinen ve çocuklara okuma alışkanlığı kazandırılması gerektiği vurgusu yapan Kaymakam ve Belediye Başkanı Vekili Ertuğrul Avcı, Varto’da kütüphanesiz okul kalmaması için çalışmalara başladı.

Muş’un Varto ilçesinde “Varto Her Yerde Okuyor’ kampanyası ile okumanın önemine değinen ve çocuklara okuma alışkanlığı kazandırılması gerektiği vurgusu yapan Kaymakam ve Belediye Başkanı Vekili Ertuğrul Avcı, Varto’da kütüphanesiz okul kalmaması için çalışmalara başladı.


Varto ilçesinde kütüphanesi olmayan okullara kütüphane yapılması, kütüphanesi bulunan okullarda ise mevcut kütüphanelerin iyileştirilmesine ilişkin Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Ertuğrul Avcı başkanlığında, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yalçın Süne, şube müdürleri, Şehit Serdar Akın Anadolu Lisesi Müdürü Abdulnasır Sever, Varto Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü, Abdulhalik Sever ile okul müdürlerinin katılımıyla Şehit Serdar Akın Anadolu Lisesi ile Varto Anadolu İmam Hatip Lisesindeki kütüphanelerin açılışı geçekleşti. He iki oluklun kütüphane açılışı kurdelesini keserek 5 bin adet kitabın hayırlı olması dileklerinde bulunan Kaymakam Avcı, Varto ilçesinde bu gün Şehit Serdar Akın Anadolu Lisesi ile Varto Anadolu İmam Hatip Lisesinde 3. ve 4. kütüphanelerini açtıklarını söyledi. Geleceği şekillendirmek ve daha güvenle bakabilmek için önceliğin eğitim olduğunu ifade eden Kaymakam Avcı, kaliteli bir eğitim için de akademik başarının yanında sosyal, kültürel, sportif faaliyetler yönünden öğrencilerin gelişmesi gerektiğini belirterek, "Okullarımızdaki fiziki mekânları iyileştirmek için çalışıyoruz. Çocuklarımızın daha kaliteli şartlarda eğitime devam etmeleri en büyük arzumuz. ’Kütüphanesiz Okul Kalmasın’ projesi ile de çocuklarımıza kitap sevgisini ve okuma alışkanlığını kazandırabileceğimiz alanlar oluşturmak istiyoruz" dedi.


Kitap okumanın çocukların gelişiminde büyük bir etkiye sahip olduğunu, ruhu ve zihni beslediğini de ifade eden Kaymakam Avcı, "Günümüzde toplumlar, sahip oldukları bilgi birikiminin çoğunluğunu kitaplar sayesinde edinmektedir. Geri kalan bilgi ise tecrübeler ile öğrenilir. Kitap okumak, düşünce yapısı ve hayal gücünü geliştirir, kendimizi ifade etme yeteneğimizi geliştirir. ’Kütüphanesiz okul kalmasın’ projesi ile amacımız çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ve onların düşünen, üretebilen, kendini daha iyi ifade edebilen bireyler olarak yetişmesini sağlamak. Varto’daki çocukların eğitim ve kültürleri anlamında bir katkı sağlayacağına inanıyorum. Geleceğimiz olan çocuklarımızın teröre bulaşmaması anlamında bir adım daha atılmış olduğunu düşünüyorum. Emeği geçen her kese teşekkür ederim" diye konuştu.


Milli Eğitim Müdürü Yalçın Süne tarafından yapılan çalışmaları değerlendirilerek, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında eğitimde niteliğin arttırılması amacıyla yapılması planlanan projelerle ilgili Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Ertuğrul Avcıya bilgi vererek, “Bu yılki eğitim ve öğretimde yaklaşık olarak her iki okulumuz yaklaşık 5 bin bin kitap verdik. Öğrencilerimiz artık halk kütüphanesine gitmeden burada kitap ihtiyaçlarını karşılayacaklar. Bundan sonrada diğer okullarımızda bu tür kütüphaneleri açacağız. Özellikle ilçe kaymakamımıza ve okul müdürümüz ile emeği geçen her kese teşekkür ederim” dedi.


Okul öğrencileri ise, kütüphaneye yetişmenin mutluluğuyla kitapları okumaya başladılar. Kaymakam Ertuğrul Avcı öğretmenler odasında öğretmenlerle yaptığı toplantının ardından okullardan ayrıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.