GENEL - 08 Ekim 2020 Perşembe 12:37

Hollanda’da yaşayan gurbetçi vatandaş tarım ve hayvancılık için Türkiye’ye döndü

A
A
A
Hollanda’da yaşayan gurbetçi vatandaş tarım ve hayvancılık için Türkiye’ye döndü

Hollanda’da 10 yıldır yaşayan 46 yaşındaki Ahmet Şahin, tarım ve hayvancılık sektörü ile uğraşmak için ülkesine dönüş yaptı.

Hollanda’da 10 yıldır yaşayan 46 yaşındaki Ahmet Şahin, tarım ve hayvancılık sektörü ile uğraşmak için ülkesine dönüş yaptı.


Hollanda’da 10 yıldır yaşayan 46 yaşındaki Ahmet Şahin, Türkiye’nin tarım ve hayvancılık sektörüne vermiş olduğu destekleri araştırmasının ardından memleketi Nevşehir’in Gülşehir ilçesine bağlı Eğrikuyu köyüne dönüş yaptı. Ahmet Şahin, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)’na hayvancılık sektörü ile uğraşmak için başvuru yapmasının ardından devletten yüzde 65 hibe desteği almaya hak kazandı. İlk olarak Avusturya’dan almış olduğu 120 büyükbaş hayvan ile işe başlayan Ahmet Şahin hayvan sayısını 400’e kadar yükseltirken günlük 4 ton süt elde etmeye başladı. Tarım ve Hayvancılık ilgisini çektiği için Hollanda’dan ülkesine dönüş yaptığını ifade eden Ahmet Şahin günde 4 ton süt elde ediyoruz dedi. Şahin, “Daha önce yurt dışında ikamet ediyordum. Tarım ve hayvancılık ilgimi çektiği için bu sektörde uğraşmak için ülkeme geldim. Devletin teşviklerini duyduğum için çeşitli kurumlara müracaat ettim. TKDK’ya müracaatımız oldu. TKDK’nın hibelerinden faydalandık. Burada yüzde 65 hibe desteğinden yararlandık. Çok güzel bir çalışma oldu, güzel bir tesis ortaya çıktı. İlk etapta Avusturya’dan ihaleden 30’ar hayvan şeklinde 120 hayvan aldık. Şuanda tesiste 400’e yakın hayvanımız bulunuyor. Şuan içinde günlük 4 ton süt üretimi yapıyoruz” dedi.


“Merak edenlere tavsiye ediyorum”


Eğrikuyu köyünde bulunan tesislerini merak edip soranların olduğunu ifade eden Ahmet Şahin herkese bu işi tavsiye ediyorum dedi. Şahin, “Tesisimizi merak edenler oluyor, soranlar oluyor. Sonuna kadar yapmaları doğrultusunda teşvikte bunuyorum, yapmalarını tavsiye ediyorum. Tarım Kırsal Kalkınma Kurumu’nun desteğine çok teşekkür ederim. Bunundan sonraki hedefim 500’e kadar hayvan sayımı çıkartmak” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.