EĞİTİM - 11 Mayıs 2021 Salı 16:33

Kapadokya Üniversitesi mezuniyet töreni çevrim içi olarak yapıldı

A
A
A
Kapadokya Üniversitesi mezuniyet töreni çevrim içi olarak yapıldı

Kapadokya Meslek Yüksekokulu, koronavirüs sebebi ile önceki yıl yüz yüze yapılamayan 2020 Sınıfı Mezuniyet törenini, internet ortamı üzerinden çevrim içi olarak yaptı.

Kapadokya Meslek Yüksekokulu, koronavirüs sebebi ile önceki yıl yüz yüze yapılamayan 2020 Sınıfı Mezuniyet törenini, internet ortamı üzerinden çevrim içi olarak yaptı.


Tören açılış merasiminin ardından konuşan Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, zorlu pandemi koşullarında emekleri ve alın terleri ile diplomalarını hak eden öğrencileri tek tek kutladı. Karasar, "Bu süreçte sizler, aileleriniz, hocalarınız büyük fedakarlıklar yaptı. İşin tıbbi salgın tarafının yanı sıra psikolojik kısmı yorucuydu. Hastalık endişesi, sevdiklerinizin sağlığı endişeleri, ekonomik zorluklar, gelecek ile ilgili belirsizlikler hepsi peşinizdeydi. Yüksek stres seviyelerinde konsantre olmak zorunda kaldınız. Sınavlara girdiniz. Emeğiniz, alın terinizle bu diplomayı hak ettiniz. Hepinizi, ailelerinizi ayrı ayrı tebrik ediyorum ve bundan sonraki yaşamınızda başarıların sizinle olmasını diliyorum.” dedi.


Mehmet Savran: Bu ailenin bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum


Mezuniyet törenine katılan Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, “Kapadokya Üniversitesi ailesine katıldığım günden beri ilkeli, ahlaklı bir yönetim sergileyen, öğrencilerine kıymet veren bir oluşumla karşı karşıyayım. Bu ailenin bir üyesi olmaktan da çok mutluyum. Yakın zamanda belediye başkanlığı için görev değiştirsem de bu aileden hiçbir zaman koptuğumu düşünmedim. Küresel pandemi ortamında yılmadan, usanmadan, ümidini yitirmeden çalışarak mezun olan tüm öğrencileri kutluyor, kariyer yaşamlarında başarılar diliyorum.” ifadelerinde bulundu.


Alev Alatlı: Kariyer yolculuğunuzda her zaman yanınızdayız


Törende konuşan Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Alev Alatlı ise “Kapadokya Üniversitemizin mezunları, canımın canı çocuklarım, her birinizi ayrı ayrı tebrik ediyorum. Bu anlamlı günde sizleri çevrim içi olarak hayata uğurlamak bizleri fazlasıyla üzse de, salgının getirdiği dezavantajlardan asla korkmayacağız. Bu süreci de lehimize çevirmeyi bileceğiz. Bu anlamda her birinizin yeteneğine ve gücüne inanıyorum. Mezuniyet törenimiz, salgından korunma sebebi ile yüz yüze yapılamadı. Dolayısıyla bugün sizlerle çevrim içi buluştuk. Kariyer yolculuğunuzda her zaman yanınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz. Asla yalnız değilsiniz. Bunun özellikle altını çiziyorum. Hepinizi sevgiyle kucaklıyorum. Yolunuz açık olsun çocuklar. Asla korkmayın. Güzel günler sizi bekliyor.” diye konuştu.


Arda Çakır: Mesleki eğitimde öncü bir okul niteliği kazandık


Şed kuşanma geleneği ile ilgili bilgi vermek ve dereceye giren öğrencilere ödüllerini vermek için söz alan Kapadokya Üniversitesi Kurumsal İletişim ve Öğrenci Koordinatörü Arda Çakır, “Üniversitemiz, çıkış noktası olarak evrensel; uygulaması milli olan bir üniversitedir. Okulumuz, ülkemizi 21’inci yüzyılda söz sahibi yapacak kamuoyu önderleri yetiştirmeyi görev edinmiştir. Kuruluşundan bugüne usta-çırak ilişkisini günümüz eğitim anlayışı ile buluşturan projelere imza atmış, bu anlamda mesleki eğitimde öncü bir okul niteliği kazanmıştır. Kaynağını bu coğrafyadan alan bir eğitim kurumu olarak, ahilik geleneklerinin bir göstergesi neticesinde mezuniyet törenlerimizde ustalar, eğitimlerini tamamlamış kalfalara şed kuşatırlar. Pandemi beklediğimizden de uzun sürdüğü için bugün 2020 yılı mezunlarımızın kuşaklarını bağlayamıyoruz, ancak kuşaklarını kendilerine gönderdik. Şartlar normale dönünce yine ilk fırsatta kuşakları tek tek bağlamak isteriz.” şeklinde konuştu.


Tören, bölüm öğrencilerinin eğitim yaşamlarından kesitleri içeren videolar ve mezuniyet yeminleri ile sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla BİLSEM Türkiye’de en çok bilimsel proje hazırlayan 2’nci okul Muğla Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM), bilimsel çalışmalar kapsamında Türkiye genelinde en çok proje hazırlayan ikinci okul oldu. Bu yıl Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu’nca 18’incisi düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışması Ege Bölge finali Denizli’de bugün sona erecek. Ege bölgesinden yapılan 887 projeden 100 tanesi jüriler tarafından sergilenmeye değer görülerek bölge finaline davet edildi. Bölge finalinde başarılı olan projeler ise Türkiye finalinde yarışmaya hak kazanacak. Yarışmaya damga vuran Muğla Bilim ve Sanat Merkezi ise hazırladığı yetmiş proje ile Türkiye geneli en çok proje hazırlayan ikinci okul oldu. Davet edilen on üç proje ile de Türkiye geneli en başarılı dördüncü okul oldu. Ege bölgesi özelinde ise bölgeye davet edilen yüz projeden on üçüne sahip olarak Ege Bölgesinin zirvesine yerleşti. Muğla Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Bekir Cevizci, “Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz bilimsel üretkenliklerini en üst seviyeye çıkararak bu yıl Türkiye’ye damgasını vurdu. Muğla’dan bir devlet okulunun bütün istatistikleri alt üst ederek bilimsel başarılarıyla Türkiye gündemine oturması bizleri çok mutlu etti. Bu başarının mimarı sevgili öğrencilerimizi ve fedakâr öğretmenlerimizi tebrik ederim. Burada 13 ekibimizde toplam 36 kişilik dev bir kadro bulunmaktayız. Buradan güzel başarılar alarak Muğla’ya dönmeyi planlıyoruz. Ayrıca tek faaliyetimiz bilimsel projeler değil, bilimsel yayınlar ve bilimsel öğrenci bildirilerinde de Türkiye gündemine oturmaya hazırız. Bize çalışmalarımızda her zaman destek veren Valiliğimize, Muğla İl Milli Eğitim Müdürümüz Emre Çay Bey’e ve yöneticilerimize teşekkür ederiz” dedi.
Samsun Yıllık işletme cetvellerinde son tarih 30 Nisan Samsun Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, sanayi işletmelerinin ‘yıllık işletme cetvelleri’ni 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlatarak, verilmemesi durumunda işletmelere 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağının altını çizdi. Müdür Selahattin Altunsoy, sanayi sicil belgesi sahibi işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlattı. Altunsoy, “Sanayi sicil belgesi alan işletmeler aynı kanunun 5. maddesine göre her yıl vermek zorunda oldukları bir yıllık faaliyetlerini gösteren yıllık işletme cetvellerini takvim yılı sonundan itibaren en geç dört ay içinde (30 Nisan tarihine kadar) bağlı bulundukları İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüklerine bildirmek zorundadırlar. Bu çerçevede sanayi siciline kayıt olan işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan SGM 2014/11 no’lu Tebliğin 11’nci maddesi uyarınca e-Devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden (http://sanayisicil.sanayi.gov.tr) elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir. Yoğunluk yaşanmaması için girişler son güne bırakılmamalıdır. Sistem 7 gün 24 saat açık olduğundan mesai saatleri dışında ve hafta sonları da girişler yapılabilir. Söz konusu zorunluluğu yerine getirmeyen işletmelere aynı kanunun ilgili maddeleri uyarınca 2024 yılı için belirlenen 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağından, ilgililerin cezai müeyyideye maruz kalmamaları açısından 30 Nisan 2024 tarihine kadar 2023 yılı yıllık işletme cetvellerini sistem üzerinden vermeleri önem arz etmektedir. Sanayi işletmeleri tereddüt edilen hususlarda bizzat İl Müdürlüğümüz Sanayi Sicil Birimine müracaat edebileceği gibi kurum telefondan da bilgi ve yardım alabileceklerdir” dedi.
Ordu Topraksız tarım sistemiyle çilek üretimine başladılar: Yıllık kazanç hedefleri 5 milyon TL Ordu’da, aldıkları hibe desteği ile 6 dönümlük serada topraksız tarım uygulaması ile çilek üretimine başlayan çift, yıllık yaklaşık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. Fatsa ilçesinde yaşayan Özge Arslan ve eşi Uğur Arslan, topraksız tarım ile çilek üretimi yapmaya karar verdi. 2021 yılında aldıkları hibe desteği ile seralarını kuran çift, yaklaşık 10 dönümlük arsa üzerine 6 dönüm çilek serası kurdu. Burada 110 bin fideden yıllık 80-100 ton arası üretim yapan çift, yıllık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. “Öğretmenliğe hiç başlamadan çilek üreticisi oldum, 6 dönüm alanda 30 dönümlük üretim yapıyoruz” Üniversitenin çocuk gelişimi bölümünden mezun olan yaşındaki Özge Arslan, topraksız tarım uygulaması ile verimin 5 katı arttığını belirterek, “Öğretmenliğe hiç başlamadan ticarete başladım, öncesinde farklı sektörlerde de çalıştık, şuanda çilek üretimi yapıyoruz. Topraksız tarım olduğu için herkes su kültürüyle üretim yaptığımızı zannediyor ancak Hindistan cevizi kabuğu içerisinde yetiştiriyoruz. Toprakta olmayan bütün değerlerin tamamını biz veriyoruz ancak kesinlikle hormon ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) yok. Toprağa göre daha hijyenik ve verim olarak 3-5 kat arası daha verimli. Burası 6 dönümlük sera ancak 30 dönüm toprak üretimine tekabül ediyor” diye konuştu. “2 yılda kendini amorti etti, yıllık 5 milyon TL getirisi bekliyoruz” Serada bulunan 110 bin fidede yıllık 80-100 ton ürün ile yıllık 5 milyon TL getiri beklediklerini söyleyen Özge Arslan, “Getirisinden memnunuz, 2 yıl önce 7 milyon liraya kuruldu, şu an maliyetler arttı ancak bu süre zarfından kendini amorti etti. Zaten kırsal kalkınma projesinden de destek almıştık. İl Tarım ve Orman Müdürümüz Kemal Yılmaz’ın da bizlere çok desteği oldu. İlk yıl 3 milyon TL gibi bir getirisi oldu, bu yıl 5 milyon kadar bir gelir bekliyoruz. Sektör açık, bu kalitede çilek Antalya’da ihracata gidiyor, biz burada iç piyasada satıyoruz. İlerleyen günlerden Karadeniz Bölgesi’nin tamamına yaymayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi. Uğur Arslan ise eşinin fikri ile topraksız tarım sistemiyle çilek üretimi yapmaya başladıklarını ve başarılı olduklarını dile getirerek, bu tür hibe desteklerinin insanları teşvik ettiğini ve üretime katkı sağladığını söyledi.