KÜLTÜR SANAT - 14 Mayıs 2022 Cumartesi 16:57

Türk Dünyasından gelen Akademisyen ve Gazeteciler Kayaşehir’i gezdi

A
A
A
Türk Dünyasından gelen Akademisyen ve Gazeteciler Kayaşehir’i gezdi

Niğde’de gerçekleştirilen 2.

Niğde’de gerçekleştirilen 2. Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu’na katılan akademisyen ve gazeteciler, Nevşehir’de bulunan dünyanın en büyük kaya oyma yamaç yerleşim merkezi olan tarihi Kayaşehir’i gezdi.


Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi himayelerinde Türk Dünyası Kültür Sanat ve Sinema Vakfı ve Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu ortaklığında düzenlenen 2. Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu Niğde’de yapıldı. Sempozyuma; Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, KKTC ve Bengladeş’ten çok sayıda akademisyen ve gazeteci katıldı. Sempozyuma katılan davetliler hafta sonu Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde Kapadokya Bölgesinin tarihi ve turistik merkezlerini gezdi. Bölgede ilk olarak Nevşehir Belediyesi tarafından turizme kazandırılan ve dünyanın en büyük kaya oyma yerleşim merkezi olarak kabul edilen tarihi Kayaşehir ve Nevşehir Kalesi’ni gezen heyete, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri ve Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Ekici de eşlik etti.


6. yüzyıldan günümüze sürekli yaşam izlerinin bulunduğu ve içerisinde kayadan oyma kilise, bezirhane, su tüneller, ticaret ve yaşam alanlarının olduğu Kayaşehir ile ilgili heyete gezileri sırasında Nevşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü yetkilileri tarafından bir de sunum yapıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da yetişen turp, pırasa ve ıspanaklar deprem bölgesi Malatya’dan talep görüyor Çukurova’nın bereketli topraklarında üretilen turp, ıspanak ve pırasa deprem bölgesi Malatya için hasat ediliyor. Bölgede yetişen ürünlerin hasadı sürerken, kadınlar Ramazan ayında zorlu mesailerini sürdürüyor. Kozan’da üretilen ve ramazan ayında zorlu mesailerini sürdüren tarım emekçileri bölgede ürettikleri ıspanak turp ve pırasaları hasat ederek tazyikli sularda yıkayarak kasalarla deprem bölgesi Malatya için hasat ediyor. Kadınlar bölgede üretilen pırasa, turp ve ıspanakları topraktan sofralara ulaştırmak için mesai yaparken erkekler kasalarla kamyonlar ile nakliyelere hazırlıyor. Gün boyu suyun içinde süren zorlu mesai Ramazan’da devam ederken, ürünler deprem bölgesi Malatya’ya sevk ediliyor. Kadın üreticilerden Necla Peksoy, zorlu mesai sürdürdüklerini kaydederek, “Sabah saat 7’de mesaiye başlıyoruz. Gün boyu mesaimiz sürüyor. Kozan’da ürettiğimiz ıspanak, pırasa ve turpları tüketiciler için hazırlıyoruz” dedi. Mevsimin sıcak geçtiğini, hasadın zorlaştığını söyleyen Murat Doğanay ise, “Ramazan’da zor oluyor ama ürünler bereketli bölgeden talep görüyor. 16 saat boyunca biz yolda oluyoruz. Haftada 3 sefer olmak üzere bölgeleye geliyoruz. 8 ila 10 ton arasında hasat bölgeye ulaşıyor. Bu toprakların bereketli olması maddi açıdan avantajlı olması deprem bölgesinden rağbet görüyor” diye konuştu. Tarlada kilosu 10’TL’den alıcı bulan ıspanaklar deprem bölgesi Malatya için özenle hazırlanıyor.