GENEL - 14 Mayıs 2019 Salı 15:35

Baro Başkanlığı: "Niğde’ye sorunlu mülteci merkezi yapılacak"

A
A
A
Baro Başkanlığı: "Niğde’ye sorunlu mülteci merkezi yapılacak"

Niğde Baro Başkanlığı Bor İlçesine sorunlu mültecilerin barınacağı Geri Gönderme Merkezi (GGM) yapılacağını iddia ederek tepki gösterdi.

Niğde Baro Başkanlığı Bor İlçesine sorunlu mültecilerin barınacağı Geri Gönderme Merkezi (GGM) yapılacağını iddia ederek tepki gösterdi.


Niğde Baro Başkanı Osman Çimen ve avukatlar Niğde Adliyesi önünde Bor ilçesine sorunlu mültecilerin barınacağı Geri Gönderme Merkezi (GGM) ile ilgili basın açıklamasında bulundu. Çimen, “Sivil toplum örgütleri, kamuoyu, basın ve Niğde halkı gelin huzurumuzun bozulmaması için çok gizli bir şekilde yapılması planlanan bu geri gönderme merkezine ’Hayır’ diyelim” çağrısında bulundu. Baro Başkanı Çimen yaptığı açıklamasında şunları söyledi;


"Niğde gündemine Geri Gönderme Merkezi kurulacağına ilişkin bir hadise yerleşti. Gündeme ilişkin yaptığımız araştırmalarda Adana, Ağrı, Antalya, Aydın Çanakkale, Edirne, Erzurum (2), Gaziantep, Hatay, İstanbul (3), İzmir, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kocaeli, Malatya, Muğla, Van (2), Iğdır ve Osmaniye’de Geri Gönderme Merkezi’nin bulunduğu Çankırı, Bursa, İstanbul, Bayburt, Ankara, Hatay ve Tekirdağ olmak üzere 7 adet Geri Gönderme Merkezi’nin daha yapılacağı, ayrıca AB Projesi ile Adana, Niğde, Balıkesir, Kütahya, Malatya ve Urfa’ya 6 adet Geri Gönderme Merkezi ihalesinin de yapıldığını, yeni yapılacak 13 Geri Gönderme Merkezi ile toplam Geri Gönderme Merkezleri’nin sayısının ise 37’ye çıkacağını öğrenmiş bulunmaktayız. Nedir bu GGM’leri ve ne gibi sorunlara yol açacak? Bu merkezlere ilişkin bir genelge çıkartılmış ve genelgede kuruluşu, amaca dayanakları ile yapılacak işlemler tek tek anlatılmıştır. Niğde ili Bor ilçesinde böyle bir merkezin yapılacağı kamu oyu ve basın ile paylaşılmış bir konu olmaması dikkat çekicidir. Baro olarak yaptığımız araştırmalarda geri gönderilecek sorunlu mültecilerin kısa süreli ikamet edeceği yerler olarak kullanılacağı, barınma alanları olarak adlandırılsa da yönerge okunduğunda hiç de kısa süreli ikamet gibi olmadığı anlaşılmaktadır. GGM’lerinde mültecilere tercüman, psikolog, sosyolog, sosyal çalışmacı, özel güvenlik görevlisi, temizlik personeli, teknik personel, yemek firması personeli, gibi belki de bir çok vatandaşımızın yararlanamadığı imkanlardan yararlandırılacak olan bu merkezlerde yerleştirilenler sorunlu mültecilere hastane, kıyafet, kantin gibi birimlerden de ücretsiz yararlandırılacaklardır. Göç İdaresi tarafından kurulan bu merkezlerin ne kadar çok olduğu, bunlara ne kadar harcama yapıldığı da bir muammadır. Bu merkezlerde kaçak göçmenler dışında geçici sığınmacıların da barındırılıp barındırılmadığının kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu merkezilerin mülteciler gittikten sonra hangi amaca hizmet edeceği de kamu oyu ile paylaşılmalıdır. Yanlış politikalarla ülkemize doldurulan bu mültecilerin sorunlu olanlarının ilimizde barındırılmasını kabul edilmez olarak bulmaktayız. İlimize havalimanı, hızlı tren, otoyol inşaatının hızlandırılması, fabrika gibi yatırımlar beklerken 400 adet sorunlu mültecilerin konaklayacağı inşaatların yapılmasını istemiyoruz.”


Çimen; “Niğde nüfus olarak küçük bir il olup kendi halinde bir yapıya sahiptir. İlerde meydana gelecek sürtüşmelerin bu merkezler de sonlandırılması gibi tehlikelerle de karşı karşıyayız. Bu merkezler asla kabullenemeyeceğimiz yerlerdir. Ülkemizi geçici mülteci kampına çevirmeye çalışan Avrupa Birliğini de kınıyoruz. Ayrıca da ülkemi yönetenlere ‘Alın siz şu üç kuruşu bunlara bakın, siz bakımevisiniz, siz bağımsız bir ülke değilsiniz. Size parayı veririz; bu Suriyelilere baktırırız.’ gibi bir dayatmayı da kabul etmemiz söz konusu değildir. Biz Türkiye Cumhuriyeti’nin onurlu evlatları olarak bunu asla kabul etmiyoruz. Biz bu şehrin geleceğinin sahibiyiz. Belki de şuana kadar ilimize az sahip çıkmış olsak da bundan sonra şehrimize daha çok sahip çıkıp kötü bir gelecek bırakmak istemiyoruz çocuklarımıza. Göç İdaresi yetkililerine sesleniyoruz; Niğde-Bor gibi nüfusu oldukça küçük bir ilçede merkezin kurulması kesinlikle yanlıştır. Ülkenin gündeminden hiç düşmeyen mültecilerin ülkemizden bir an önce ülkelerine gönderilmesi gerekmektedir. Bu ve buna benzer merkezler kurularak mülteci sorunlarının ülkemde köklü bir hale getirilmeye çalışılması da ayrı bir sorundur. Ülkemizde nüfusundan fazla mülteci barındıran illerin ne hale geldiğini biliyoruz. Ekonomilerinden tutun, sosyolojik yapılarına kadar ne durumda olduğu da malum. İlimiz kendi halinde huzurlu bir kenttir. Mülteciler alınarak Niğde’nin dolayısı ile Bor ilçesinin huzurunun bozulmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu.


Niğdelileri ’Geri Gönderme Merkezine Hayır’ demeye çağıran Çimen: “Mültecilerin kısa süreliğine getirileceği söylenebilir yetkililerce; ama bu kişilerinin yakınlarının ilimizde ve ilçelerimizde sıklıkla göreceğimizi de göz ardı edilmemesi gerekir. Güzel ülkemin şirin kenti Niğde ilinde huzurlu bir şekilde yaşamak istiyoruz. Sivil toplum örgütleri, kamuoyu, basın ve Niğde halkı gelin huzurumuzun bozulmaması için çok gizli bir şekilde yapılması planlanan bu geri gönderme merkezine ’Hayır’ diyelim“ diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp kapıyı ateşe verdi Fatih’te iddiaya göre, psikolojik sorunları olan bir kişi sesten rahatsız olduğu için üst komşusunun kapısını önce balyoz ve matkapla kırmaya çalıştı, başarılı olamayınca 4 kişinin bulunduğu evin dış kapısını ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay, saat 01.30 sıralarında Fatih İskenderpaşa Mahallesi Feyzullah Efendi Sokak’ta yaşandı. İddiaya göre, 5 katlı binanın 4’üncü katında oturan psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşularının çıkardığı sesten rahatsız olunca eline aldığı balyoz ve matkapla üst komşusunun kapısına vurarak açmaya çalıştı. 5’inci katta oturan komşuları neye uğradıklarını şaşırarak panik içinde polise haber verdi. Kapıyı balyoz ve matkapla açamayan saldırgan başarılı olamayınca kapıyı ateşe verdi. Özel harekat polisleri saldırganı etkisiz hale getirdi Olay yerine gelen polis ve itfaiye ekipleri balyoz saldırgana müdahale etmekte güçlük çekince olay yerine polis özel harekat ekipleri sevk edildi. Özel harekat ekiplerinin çalışmasıyla saldırgan etkisiz hale getirilirken dairede bulunan 4 kişi itfaiye ekiplerince evin camından merdiven aracıyla tahliye edildi. Binadan dışarı çıkmak istemeyen saldırgan polis özel harekat tarafından etkisiz hale getirilerek sedye ile binadan dışarı çıkarıldı. Sedye ile dışarı çıkarılan saldırgan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Alt komşularının saldırısına uğrayan 4 kişi, saldırgandan şikayetçi olmak ve ifade vermek için polis merkezine götürüldü. Saldırı anında dairede olan ev sahibi Muhammet Enes, “Alt kattaki komşu eve matkapla içeri girmeye çalıştı, evin kapısını yaktı. Balyozla kapıya vurdu. Polisi aradık polis geldi. Camdan bağırıyorum ben polislere, yardımcı olsanıza adam kapıyı yakıyor. Adamı almıyorlar. Özel harekat geldi, tek bir adam ancak alabildi. Saldırgan benim alt komşum, daha önce hiçbir tartışma yaşamadık. Ruh hastası kendisi kuruluyor. Daha önce de biz polis çağırmıştık. Çevik kuvvet gelmişti kapıyı koçbaşıyla kırmıştı. Kapısını biz mi kırdık zannediyor artık. 2-3 akşamda bir geliyor. Daha önce 4-5 defa şikayetçi olduk. Birinci kattaki komşu onu da rahatsız ediyor, saldırıyor. O da şikayetçi oldu ama almıyorlar” dedi. Yanan kapı içeriden cep telefonu kamerasıyla anbean görüntülendi Görüntülerde, evde yaşayan 4 kişinin yaşadığı panik anları ve dışarıdan yanan kapının dumanlarının daireden içeri girdiği anlar görülüyor. Psikolojik sorunları olduğu iddia edilen saldırganın daha önce de aynı daireye matkapla saldırdığı iddia edildi. Hastaneye kaldırılan saldırganın hastanedeki işlemlerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldüğü öğrenilirken ekiplerin olayla ilgili çalışmaları sürüyor.
Aksaray Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı Aksaray’da önüne aniden bir otomobilin geçmesi üzerine fren yapan tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. Kazada otobüs sürücüsüyle birlikte toplam 8 kişi yaralandı. Kaza saat 02.00 sıralarında Aksaray - Adana Karayolunun 6. kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ankara’dan Diyarbakır’a giden Muhammet T. (45) idaresindeki 42 EKB 68 plakalı demir profil yüklü tır, önüne aniden geçen Şammas A. (29) yönetimindeki 68 AE 610 plakalı otomobili son anda fark ederek ani fren yaptı. Ani fren yapmasıyla birlikte tırın arkasından seyreden İstanbul - Adıyaman seferini yapan Murat T. (43) idaresindeki 02 AG 525 plakalı yolcu otobüsü tıra arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. 21 yolcunun bulunduğu otobüs kazasında otobüs şoförü ve 7 yolcu olmak üzere 8 kişi yaralandı. Kazayı gören diğer sürücüler durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan 3 yaralı ambulanslarla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırılırken, hafif yaralanan 5 yolcuya olay yerinde ayakta müdahale yapıldı. Hastanede tedavi altına alınan otobüs sürücüsü ve 2 yolcunun da durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Yaşanan kazayı anlatan tır sürücüsü Muhammet T., “Şahin bir gitti bir geldi derken, ben tanımıyorum sürücüsünü ama önüme durdu. Durunca da ben fren yaptım. Çok sert fren yapmadım aslında yavaştım ben, otobüs de vurmuş arkamdan. Ben Ankara’dan Diyarbakır’a gidiyordum” dedi. Otobüste bunulan yolculardan Kadir Göçer (54) ise “Şahin taksi tırın önünde ani fren yaptı. Tır şoförü de ona vurmamak için ani fren yapıyor. Otobüste ona vurmamak için sağa kırınca duvara vuruyor. İyi ki de duvara vurmuş. Direk tıra vursaydı çok kötü olurdu” diye konuştu. Kazanın ardından yolcular otobüs firması tarafından olay yerine tahsis edilen servis minibüsü ile terminalde bulunan başka bir otobüse taşındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.