- 18 Ağustos 2020 Salı 12:00

Hobi olarak başladı, mesleği oldu

A
A
A
Hobi olarak başladı, mesleği oldu

Matematik öğretmeninin hobi olarak başladığı arı sütü üreticiliği yoğun talep nedeniyle mesleğine dönüştü.

Matematik öğretmeninin hobi olarak başladığı arı sütü üreticiliği yoğun talep nedeniyle mesleğine dönüştü.


Niğde’de ailesiyle birlikte 2015 yılında hobi olarak bal üretimine başlayan matematik öğretmenliği mezunu Ayhan Güngör, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen Genç Çiftçi Projesi kapsamında da desteklenen arı sütü yetiştiriciliğini artık gelir sağlamak için yapıyor.


350 kovanda bal, propolis ve polen üretimi yapan Güngör, kovanlardan 100 tanesinden ise arı sütü elde ediyor.


Dünyanın en yüksek besin değerine sahip olduğu ifade edilen ve ilaç niyetine tüketimi her geçen yıl artan arı sütü, arı yetiştiricilerinin bal, propolis ve polen üretiminin yanında büyük bir gelir kapısı oldu.


İlaç ve kozmetik sektörlerinde kullanılan arı sütü, vücuttaki ölü hücreleri canlandırması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile de biliyor.


Kraliçe arı olmayan kovanlara yerleştirilen içine larva bırakılmış peteklere işçi arıların ürettiği arı sütü, özel kaşık kullanılarak, metal ile temas ettirilmeden hasat ediliyor, ardından çok bekletilmeden dondurucularda muhafaza altına alınıyor.


Meşakkatli bir sürecin ardından kovanlardan gramla alınan arı sütünün kilosu 7 bin liradan alıcı buluyor.


Boş zamanlarını değerlendirmek için başladığı arı sütü üretiminin yoğun talep görmesiyle mesleği haline geldiğini anlatan arı sütü üreticisi Ayhan Güngör, arı sütü üretiminin aşamalarını anlattı.



Niğde’de ilk defa yapıldı


Güngör, "Başlangıçta sadece bal üretimi yapıyorduk arı sütüyle de boş zamanlarımızı değerlendirmek istedik ki ilgi daha fazla olduğunu gözlemledik arı sütüne ve böylece arı sütü üzerine yoğunlaştık bal üretimimizde var ancak arı sütü üzerine daha yoğun çalışıyoruz. Bunun yanında polen, propolis üretimlerimiz mevcut ama arı sütünün üretimlerini Niğde’de ilk defa biz gerçekleştirdik. Kademeli bir üretim yaptık geçen yılki üretimimiz 7.5 kg bu yıl 10 kg üretmeyi planlıyoruz" dedi.


Arı sütünün sağlık açısından temel fonksiyonunun bağışıklık güçlendirici, ve hücre yenileyici özelliğe sahip olduğunu belirten Güngör, arı sütünün birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını söyledi.


Güngör açıklamasının devamında şunları söyledi:


"Kovanda yavrular kısa bir süreliğine arı sütüyle besleniyor kraliçe arı ise ömrü boyunca arı sütüyle besleniyor ve bu sayede normal işçi arılar 6 hafta yaşarken kraliçe arı 6-7 yıl yaşama sahip oluyorlar buda arı sütü sayesinde olduğu uzmanlarca söyleniyor çünkü arı sütü hücre yenileyici, uzun ömür, gençlik iksiri olarak, sağlıklı yaşam ürünü olarak bilinen bir ürün dünyada.Arı sütü üretimimiz ise şöyle gerçekleşiyor. Normal işçi, yavru larvalarını arı sütü gözlerimize transfer ediyoruz, transferimizden 66 ile 72 saat sonra arı sütü hasat zamanı gelmiş oluyor. 3 gün sonra hasatlarımızı yapıyoruz tekrar aynı gözlere larva transferi yaparak tekrar kovanlara veriyoruz yani 3 günde bir hasat var arı sütünde."


Hem üretim hem de hasat işlemi esnasında zorlu bir süreçten geçen arı sütünün gramı 7 liradan alıcı buluyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara AFAD’da, ‘İklim Değişikliği Afet Yönetimi’ projesi bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında (AFAD), İklim Değişikliği Afet Yönetimi (İDAY) projesi hakkında bilgilendirme amaçlı basın toplantısı düzenlendi. Programda İDAY projesinin kapsamı ve amaçları hakkında konulara değinildi. AFAD’da İklim Değişikliği Afet Yönetimi projesine yönelik basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda, afet risklerinin azaltılmasına yönelik pilot illerde çalışmaların yürütüldüğü, iklim - afet alanlarında eğitim, planlama, risk analizi, ve toplumsal bilgilendirme faaliyetlerinin kapsamı ve iklim değişikliği sonucu meydana gelecek olumsuz durumlara karşı yapılan çalışmalar hakkında açıklamalar yapıldı. "Önlem almadığımız takdirde kuraklığın çok daha şiddetli olacağını biliyoruz" AFAD Proje Yönetim Ofisi Başkanı Betül Kurada, toplantıda yaptığı açıklamada, "Ama sanayi devriminden sonra veriler gösteriyor ki bu süreci biz insan eliyle hızlandırıyoruz, hızlandırmışız. Eğer önlem alırsak daha iyi bir senaryo bizi bekliyor, önlem almazsak daha kötü bir senaryo bizi bekliyor. Ve herkese gelenlere bunu gösterdik. Önlem almadığımız takdirde kuraklığın çok daha şiddetli olacağını biliyoruz. Sıcak hava dalgasının çok fazla olacağını biliyoruz. Soğuk hava dalgasının daha azalacağını biliyoruz. Bunlar sadece afet demek değil, bunlar yiyecekle yaşayacağımız sorunlar demek, kuraklık demek, tarımsal bir olaya sorun açması, yol açması demek aslında bizim için” dedi.
Düzce Dört kilometre yeni içme suyu hattı Düzce Belediyesi şehrin alt yapı sistemlerinde yenileme çalışmalarında hız kesmiyor. İçme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon ile diğer altyapı hizmetlerini yürüten Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü, 2024 yılı başından bu yana yapılan çalışmaların raporunu paylaştı. Düzce Belediyesi, şehir merkezi ve sorumluluk alanı içinde altyapı çalışmalarını sürdürüyor. Rutin çalışmalar ve anlık müdahalelerin yanı sıra yeni abonelikler, altyapı yatırımları ile tesis bakım, onarım çalışmalarına ilişkin Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü, 2024 yılı ilk 4 aylık süreçte yapılan işlerin raporunu yayınladı. Yeni hat çekim ile mevcut hatların yenilenmesini kapsayan raporda 4 bin 129 metre kanal açma, 2 bin 324 adet vidanjör hizmeti, 159 yeni su aboneliği, 185 yeni kanalizasyon bağlama hizmeti, 197 adet baca açma ve yükseltme işlemi, 389 kanalizasyon açma ve temizleme kayıtlarda yerini aldı. Altyapı yenileme işlemleri hızlandı 2024 yılı itibariyle altyapı yatırımlarına hız verilirken 2024 Ocak-Nisan aylarını kapsayan 4 aylık Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü raporunda yer alan yatırımlar ise; 3,8 kilometre yeni içme suyu hattı, 1,4 kilometre içme suyu hattı yenileme, 5,1 kilometre kanalizasyon hattı, 2,7 yağmur suyu hattı inşası oldu. Altyapı yatırımlarının yanı sıra arıza ve bakımların da zamanında yapıldığı çalışmalar kapsamında arıtma tesislerinin 44 kez düzenli bakımı yapılırken, toplamda 47 kanalizasyon arızası, 99 içme suyu arızasına anında müdahale edildi.
Ordu Başkan Tavlı, seçim öncesinde barıştırdığı kırgın esnaflarla buluştu Ordu’nun Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı seçim çalışmaları sırasında, kırgın olduklarını öğrendiği ve barıştırdığı iki esnafın misafiri oldu. Başkan Hüseyin Tavlı, Kaledere Mahallesi 20 Temmuz Caddesi’nde bulunan esnaflarla bir araya geldi. Seçim çalışmaları sırasında birbirlerine kırgın olduklarını öğrendiği esnafları barıştıran Başkan Tavlı, seçim sonrası da esnaflarla bir araya gelerek dostluklarını pekiştirdi. Cadde esnaflarından Süleyman Tez ve Turan Demir ile buluşan Tavlı keyifli sohbet gerçekleştirdi. Cadde esnafının da katıldığı buluşmada konuşan Başkan Tavlı, “Allah bize seçim sürecinde Ramazan ayında, bu kardeşlerimizle birlikte kucaklaşmayı nasip etti. Bu birliktelik neticesinde de esnaflarımızdan Muharrem Som kardeşimiz bayram sonrası kahvaltı programına bizleri davet etmişti. Biz de esnaflarımızla bir araya gelerek sohbet ettik. Her iki esnaf kardeşimize bizlerle beraber kucaklaştığı için, ev sahipliği yapan Muharrem kardeşime de ikramları için teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. Onların dostluklarıyla beraber bu sofra bereketlendi. Onların birbirine olan sevgileriyle biz de lezzet aldık. Küslükten bir şey çıkmaz. Birlik, beraberlik ve dostluk bakidir. Kendilerine bunu sağladıkları için teşekkür ediyorum” diye konuştu. Keyifli sohbet çay ikramlarının ardından sona erdi.