GENEL - 31 Aralık 2020 Perşembe 08:49

Ömer Halisdemir ve 15 Temmuz Ruhu Resim Yarışması Başvuruları başlıyor

A
A
A
Ömer Halisdemir ve 15 Temmuz Ruhu Resim Yarışması Başvuruları başlıyor

Niğde Belediyesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi arasında imzalanan görsel sanatlar yarışmaları düzenlenmesine ilişkin protokol kapsamında “Ömer Halisdemir ve 15 Temmuz Ruhu Resim Yarışması” düzenlenecek.

Niğde Belediyesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi arasında imzalanan görsel sanatlar yarışmaları düzenlenmesine ilişkin protokol kapsamında “Ömer Halisdemir ve 15 Temmuz Ruhu Resim Yarışması” düzenlenecek.


“Ömer Halisdemir ve 15 Temmuz Ruhu Resim Yarışması” ile başta Niğde’nin yetiştirdiği değerlerden biri olan Şehit Ömer Halisdemir’in ve bütün Şehitlerimizin aziz hatıralarını canlı tutmak, genç nesillerdeki vatan sevgisini, milli şuuru ve demokrasi bilincini artırmak amaçlanıyor.


Ayrıca, “Ömer Halisdemir ve 15 Temmuz Ruhu Resim Yarışması” ile bahsedilen bu amaçlar doğrultusunda, özellikle ülkemiz üniversitelerinde öğrenim gören genç sanatçı adaylarının desteklenmesi, kişilerin belirlenmesi ve onların görsel sanatlara yönelik sahip oldukları motivasyonların artırılması da hedefleniyor. Bu sayede milli bilinci özümseyerek, düşünceyi görselleştirme çabalarıyla çağdaş sanat anlayışına sahip bireylerin ön plana çıkarılması planlanıyor.


Katılımın ücretsiz olduğu ve çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek olan “Ömer Halisdemir ve 15 Temmuz Ruhu Resim Yarışması’nın başvuruları, 1 Ocak 2021 - 15 Nisan 2021 tarihleri arasında alınacak olup 1 Temmuz 2021 tarihinde ise başarı ve mansiyon ödülüne hak kazananların açıklanması bekleniyor. “Ömer Halisdemir ve 15 Temmuz Ruhu Resim Yarışması’nın ödül töreni ve sergi açılışı 15 Temmuz 2021’de yapılacak.


Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir yaptığı açıklamada, Şehit Ömer Halisdemir’in kahramanlığının görsel olarak işleneceği bu yarışma ile Türk Milletinin demokrasiye olan bağlılığının ve Şehidimizin kahramanlığının hafızalarda tekrar canlandırılmasını hedeflediklerini belirtti.


“Ömer Halisdemir ve 15 Temmuz Ruhu Resim Yarışması” ile ilgili açıklamalarda bulunan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Prof. Dr. Muhsin Kar, fikirlerdeki milli irade ve demokrasi düşüncelerinin resmedilmesinin çok önemli olduğunu belirterek adı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesine verilen kahramanımız Şehit Ömer Halisdemir’in cesareti, metaneti ve fedakarlığını hafızalarda diri tutmak ve bu hafızayı gelecek nesillere aktarmak gibi bir sorumluluğu da taşıdıklarını ifade etti.


Katılımcıların detaylı bilgi ve başvuru için gsfyarisma@ohu.edu.tr mail adresine ulaşmaları gerekiyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.