GENEL - 17 Nisan 2019 Çarşamba 13:38

Paramedik öğrenciler yaralılar için yarış yaptı

A
A
A
Paramedik öğrenciler yaralılar için yarış yaptı

Niğde’de düzenlenen Ambulans Rallisi’nde, paramedik 2.

Niğde’de düzenlenen Ambulans Rallisi’nde, paramedik 2. sınıf öğrencileri, temsili olarak yaralılara anında müdahale edebilmek için zamana karşı yarıştı.


Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi 15 Temmuz Milli İrade meydanında, İl Sağlık Müdürlüğü, Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı ve Paramedik ve Hastane Öncesi Acil Tıp Derneği’nin (PARHAD) desteğiyle organize edilen yarışmada, Zübeyde Hanım Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu paramedik 2. sınıf öğrencilerinden oluşan 3’er kişilik gruplar halinde 5 ekip, en iyi performansı göstermek için kıyasıya mücadele etti. Yarışmada, günlük hayatta karşılaşılan gerçek olaylar, birebir canlandırıldı, plastik makyajla yaralanmalar betimlendi. Zübeyde Hanım Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim görevlisi Nesibe Sultan Çınaroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2. sınıf paramedik öğrencilerinin bir vakayı hızlı, etkili ve doğru, nasıl değerlendirilip en kısa sürede hastaneye naklinin nasıl sağlandığını değerlendirmek için uygulanan bir yarışma olduğunu ifade etti. Yarışmadan olumlu dönütler aldıklarını ifade eden Çınaroğlu, şunları söyledi:


"Yarışma 5 etaptan oluşuyor. 3’er gruplar halindeki 5 ekip, bütün etapları görmek zorunda. Birinci etabımız takla atmış bir aracın içinden yaralı çıkarılmaya çalışılacak. İkinci etabımız kalk krizi vakası. Öğrencilerimiz için maket üzerinde bütün ilaçların ve protokolün uygulanabileceği bir ortam hazırlandı. Üçüncü vakamız bebeğin boğazına yabancı cisim kaçması. Burada yabancı cismin çıkarılmasına müdahale edilecek. Dördüncü etabımızda yarışmacılarımız, arı sokması sonucu meydana gelene alerjik reaksiyona müdahale edecekler. Son vakada ise 11 yaralımız var. Şenlikte tüp patlaması sonucu oluşan bir vaka. Paramedik öğrencilerimiz burada siyah, kırmızı, sarı ve yeşil renklerle kazazedeleri renklendirip daha sonra naklini sağlamalarını isteyeceğiz. Her bir etap süreli. Sürelerini aşanlar diskalifiye olacaklar. Eğitimde etkili olduğunu düşündüğümüz bir yarışma” dedi.


Ralli başkanlığını Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, İl Sağlık Müdürü Ertan Değirmencioğlu ve Çınaroğlu’nun yaptığı yarışma sonunda başarılı öğrencilere kupa verilecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.