SAĞLIK - 08 Ağustos 2019 Perşembe 14:08

Uzmandan kurban bayramında sağlıklı beslenme önerileri

A
A
A
Uzmandan kurban bayramında sağlıklı beslenme önerileri

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Sorumlusu Uzman Diyetisten Zeynep Alan Öztürk, Kurban bayramı nedeniyle vatandaşların et tüketimi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Sorumlusu Uzman Diyetisten Zeynep Alan Öztürk, Kurban bayramı nedeniyle vatandaşların et tüketimi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.


Öztürk, Kurban Bayramı’nda şeker, şekerli gıda ve et tüketiminin arttığını, özellikle diyabet hastaları tarafından şeker tüketiminde aşırıya kaçılmaması, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları ile benzer kronik Hastalığı olan bireylerin ise et tüketimini kontrollü yapması gerektiğini hatırlattı.


Kurban bayramında beslenme önerileri


Vatandaşların yeme içmelerine çok dikkat etmelerini isteyen Öztürk, “Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın. Az ve sık aralıklarla beslenin. Misafirliklere tok gidin. “Toku ağırlamak zordur!” sözüne uyarsanız daha az yiyebilirsiniz. Yapılan ikramı geri çeviremiyorsanız az yiyin ve tadımlık miktarlarda alın. Lezzetli yiyecekleri de az yiyerek aynı tatmine ulaşabileceğinizi unutmayın. Aldığınız lezzeti uzatabilmenin en iyi yolu yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yemektir. Lokmanızı ağzınızda sıvı hale gelmeden yutmayın” dedi.


Diyetisyen Öztürk açıklamasında şunları söyledi; “Hepimiz için manevi değeri yüksek olan kurban bayramına kısa bir süre kaldı. Kurban kesme, akraba ziyareti, taze et yemekleri, tatil derken genellikle beslenme düzensizleşir. Bu durumda da özellikle diyabet (şeker hastalığı), obezite (şişmanlık), sindirim sistemi hastalıkları (mide-bağırsak), kalp, tansiyon gibi rahatsızlıkları olan kişilerin durumu kötüye gider. Moral bozan anlar yerine sevdiklerinizle huzurlu vakitler geçirmek için sağlıklı beslenme kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor. Sağlıklı beslenmek ömür boyu sürdürülecek bir alışkanlık ancak özel günlerde, davetlerde, bayramlarda beslenme düzeni bozuluyor. Her ne kadar siz dikkat etseniz de bir anda yemeniz için ısrar eden misafirperver dostlarınız, akrabalarınız etrafınızı saracak, -bir seferden ne olur? - Zaten çok kilo verdin? -Bende tabağını bitir başkasında yemezsin? Şeklinde sık duyduğunuz cümleler olacak ve hayır diyemediğiniz durumlar olduğunun farkındayım. İşte tam da bu nedenlerden dolayı yazdığım bu dengeli beslenme kurallarına uyarak; sağlıklı ve formda bir bayram geçirmenizi tavsiye ediyorum”


Diyetisten Zeynep Alan Öztürk, mide-bağırsak hastalığı olan kişilerin et tüketimine dikkat çekti.


Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında en az bir gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir.Genel olarak sakatat tüketimi de artmaktadır. Özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.


Kurban etini nasıl pişirmeliyiz


Kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterolden zengin bir besin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisten Zeynep Alan Öztürk, üzerinde görünen yağlı kısım etten ayrılsa bile kırmızı etteki ortalama yağ oranının yüzde 20 olduğunu belirtti .


Uzman Diyetisten Zeynep Alan Öztürk, “Kurban etini pişirirken herhangi bir yağ eklenmemelidir uyarısında bulundu. Etin içindeki doymuş yağ asitleri zaten etin pişmesi için yeterli olacaktır. Hayvan iç yağlarının da eklenmemesi gerekir. Etin pişirilmesinde dikkat edilecek nokta, kısık ateşte kendi öz suyunda ile pişirilme tekniğinin uygulanmasıdır. Bu şekilde etin besin ve vitamin değerlerinde kayıp olmaz ve kısa sürede pişer. Etin fazla pişirilmesi, içerdiği vitaminlerin kısa sürede değerini kaybetmesine yol açar. Kurban etinin ızgara, fırın ya da haşlama yöntemleriyle pişirilmesi en sağlıklı olandır. Kızartma işlemimden kaçınılması gerekmektedir. Etler E ve C vitamini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle beraber pişirilmesi önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğini sağlayacak hem de bazı minerallerin vücut tarafından emilimini arttıracaktır”


Mangalda Pişirilen Et Zararlı Mı?


Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Uzman Diyetisten Zeynep Alan Öztürk, mangalda pişirilen etlere uygulanan yöntemin yanlış olduğunu belirtti. Uygulanan yanlış yöntemle ette kanserojen maddelerin oluşmasına sebep olunduğunu, etin yüksek sıcaklıkta pişip yanması sonucunda, heterosiklik, aminler ve polisiklik aromatik hidrokarbon (PAH) denilen kanserojen maddelerin ortaya çıktığını, bu maddelerin etten ateşe damlayan yağlardan ve çıkan dumanın etle temasından oluştuğunu belirtti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa mobilya sektörü temsilcileri Milano’da Bursa mobilya sektörü temsilcileri, İtalya’nın Milano kentinde 62’incisi düzenlenen Salone del Mobile’yi ziyaret etti. Bu yıl 35 ülkeden bin 950’den fazla katılımcı firmanın yer aldığı fuarda en yeni koleksiyonları ve trendleri keşfeden sektör temsilcileri, yeni işbirlikleri için de önemli temaslarda bulundu. BTSO üyeleri KFA Fuarcılık ile uluslararası fuarlarla buluşmaya devam ediyor. Mobilya sektörü temsilcileri, Milano’da düzenlenen ve dünyanın en büyük ve en köklü mobilya fuarları arasında yer alan Salone Del Mobile’yi ziyaret etti. Yaklaşık 175 bin metrekarelik alanda gerçekleşen fuar oturma ve yemek odalarından ofis mobilyalarına, masa ve sandalyelerden mutfak gruplarına kadar sektörün tüm bileşenlerini tek çatı altında buluşturdu. Fiera Milano Rho Fuar Merkezi ev sahipliğindeki Salone Del Mobile 5 gün boyunca 360 bini aşkın ziyaretçiyi ağırladı. “Türk mobilya sektörü büyük bir hamle içerisinde” BTSO 38. Meslek Komitesi üyesi İtimat Home Design firmasını temsilen fuara katılan Rıdvan Loyan, Türk mobilya sektörünün son dönemde üretim ve ihracatta önemli bir aşama kaydettiğini söyledi. Sektördeki rekabeti takip etmek, müşteri beklentilerini öğrenmek ve üretime yenilikler kazandırmak hedefiyle Salone Del Mobile Milano’yu ziyaret ettiklerini belirten Loyan, “Salone Del Mobile konsepti ve niteliğiyle mobilya sektöründe trendleri belirleyen bir fuar. Burada hem firmamız hem de sektörümüz adına eksiklerimizi görüyoruz ve onları tamamlamaya çalışıyoruz. Bu anlamda bize fikir veren, faydalı bir fuar olduğunu söyleyebilirim" dedi. “Mobilya Sektöründe Dünyada Söz Sahibiyiz” VRL Mobilya firma sahibi Soydan Varol, fuarın gerek katılımcı gerekse de ziyaretçi sayısı açısından oldukça yoğun geçtiğini belirtti. Yeni ticaret bağlantıları kurmak, vizyon ve prestij açısından bu fuarlarda yer almanın önemli olduğunu kaydeden Varol, “Türkiye artık mobilya sektöründe dünyanın en önemli oyuncuları arasında yer alıyor. İtalya’daki fuarda da tasarım, model ve kalite anlamında çok ön planda olduğumuzu görüyoruz. Firma olarak biz de otel, restoran ve kafe proje işleri yapıyoruz. Dünya genelinde 32 ülkeye ihracatımız var. Pazar çeşitliliğini çok önemsiyoruz. Burada mevcut ve potansiyel müşterilerimizle de görüşme imkanı bulduk. Son derece faydalı bir fuar ziyareti oldu” diye konuştu. “Sektörün En Önemli Buluşması” Modesse Mobilya firma sahibi Mustafa Tunçer ise Salone Del Mobile Milano’nun sektörün Avrupa’daki en önemli buluşmaları arasında yer aldığını ifade etti. Katılımcı ve ziyaretçi profili, niteliği ve zengin içeriğiyle fuarın diğer fuarlar arasında öne çıktığını belirten Tunçer, “Bu fuarı önemsiyoruz. Yenilikleri takip etmek ve vizyon kazanmak açısından son derece önemli bir fuar. Bu yıl mobilya ve ürün tasarımı anlamında geçmiş yıllara nazaran çok fazla yenilik gözlemleyemedik ancak yine de faydalı bir ziyaret oldu” dedi.
Kayseri Büyükkılıç’ın çocuklara 23 Nisan armağanı ‘Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği’ doldu taştı Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde 142 yayınevi, 72 yazarın katıldığı Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği, 23 Nisan’da da miniklerle doldu taştı. Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç’ın ‘Okuyan ve Okutan Şehir’ misyonu doğrultusunda eğitime ve hayat boyu öğrenmeye yönelik faaliyetleri ile takdir toplayan Büyükşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı da kapsayan çocuklara özel Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği düzenliyor. Büyükşehir Belediyesi’nin Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde ev sahipliği yaptığı ve 19 Nisan Cuma günü minik kitapseverlere kapılarını açan Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği, çocuklar ve ailelerden yoğun ilgi gördü. Fuar 23 Nisan’da çocukların akınına uğradı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda da yazarlarla bir araya gelen minik kitapseverler ve aileler, kitap fuarı ve çocuk şenliğinde hem alışveriş yaptı hem de Büyükşehir’in etkinlikleri ile doyasıya eğlendi. Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği’nde Spor A.Ş., KAYMEK ve Kayseri Bilim Merkezi de çocuklara özel stantlar kurdu. Stantları gezen minikler spor ve eğlence eşliğinde öğrenirken, verimli ve keyifli vakit geçirdiler. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın donanımlı, eğitimli bir nesil yetişmesi için çocuk kütüphaneleri ve rekorlar kıran kitap fuarlarının ardından 23 Nisan armağanı olarak çocuklara hediye ettiği Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği, minikler ve ailelerinden tam not aldı. Büyükkılıç’ın talimatları doğrultusunda ulaşım noktasında da vatandaşlara kolaylık sağlayan Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği’ne ailelerin çocukları ile birlikte konforlu bir şekilde erişebilmeleri için ücretsiz otobüs seferleri düzenledi. Vatandaşlar, Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği organizasyonundan dolayı Başkan Büyükkılıç’a ve Büyükşehir Belediyesi personeline teşekkür ettiler. 28 Nisan’da sona erecek olan şenlik için 20-21-23-27 ve 28 Nisan tarihlerinde Cumhuriyet Meydanı ile Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi arasında 639 hat kodlu seferler ile ücretsiz ulaşım hizmeti veriliyor.