- 15 Ocak 2021 Cuma 15:44

Atık malzemeler, sokak hayvanlarına mama ve barınak olarak geri dönüyor

A
A
A
Atık malzemeler, sokak hayvanlarına mama ve barınak olarak geri dönüyor

Ordu’nun Altınordu Belediyesi tarafından hayata geçirilen proje kapsamında, belediye tarafından temin edilen atık malzemeler sokak hayvanları için barınaklara dönüştürülüyor.

Ordu’nun Altınordu Belediyesi tarafından hayata geçirilen proje kapsamında, belediye tarafından temin edilen atık malzemeler sokak hayvanları için barınaklara dönüştürülüyor.


Altınordu Belediyesi tarafından, sokak hayvanlarına yönelik bir proje hayata geçirildi. Proje kapsamında, israfın önlenmesi, doğal kaynakların korunması, atığın azaltılması ve dönüştürülmesini kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde 2017 yılında başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’ne destek veren çalışma hayata geçirildi. Altınordu’da bir ilk olan uygulama kapsamında belediye tarafından temin edilen atık malzemeler işlenerek, kedi ve köpekler için barınaklara dönüştürülüyor. Şehrin farklı noktalarına yerleştirilen otomatlarla ise can dostların su ve mama ihtiyacı karşılanıyor. Belediye böylece hem sokak hayvanlarını besliyor hem de onlara yuva veriyor. Sokakta, su ve yiyecek bulmakta zorlanan hayvanlar için geliştirilen ve şehrin farklı noktalarına konulan otomatlar, atılan her atık karşılığında mama vererek, sokaktaki can dostların beslenmesine katkı sağlıyor. Otomatlara atılan her plastik ve metal atık karşılığında otomatın alt bölümdeki hazneye sokak hayvanları için 5 ila 20 gram arasında mama dökülüyor.



“Çevreyi korumak seçenek değil, zarurettir”


Proje hakkında bilgi veren Altınordu Belediye Başkanı Aşkın Tören, montaj işlemleri tamamlanan mamamatikler hakkında bilgi verdi. Tören, bu sayede sokak hayvanlarının, üretilen barınak ve mamamatikler ile hem barınağa, hem de mama kavuşacaklarını ifade ederek, “Çevreyi korumak bir seçenek değil, zarurettir. Bu projemizle hem çevreyi koruyor hem de can dostlarımızın hayatlarını kolaylaştırıyoruz. Sıfır atık dediğimiz kavram, aslında her gün ürettiğimiz atıkları yönetebilmek için yeni bir yaşam kültürünü yaygınlaştırma çabasıdır” dedi.


Başkan Tören ayrıca, Sıfır Atık Projesi’ne önem verdiklerini kaydederek, bu proje ile birlikte hem çevre kirliliğine neden olan plastik pet şişe ve metallerin geri dönüşüme kazandıracağını, hem de sokak hayvanlarının aç kalmasını önleyeceğine dikkat çekti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van 14. Van Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı kapılarını açtı Van’da İpekyolu Expo Fuar A.Ş. tarafından bu yıl 14’üncüsü düzenlenen ve 4 gün sürecek olan ‘Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’ kapılarını ziyaretçilere açtı. Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen fuar, ’En güzel kuzu’ yarışması ve ödül töreni ile başladı. Kurdele kesiminin ardından stantları tek tek gezen protokol, ürünler hakkında yetkililerden bilgi aldı. Fuar ile ilgili açıklamada bulunan Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer, eskiden tarımla uğraşan çiftçilerin teknolojik ürünleri almak için başka ile gitmek zorunda kaldığını hatırlatarak, “Çiftçilerimiz gerek gidiş gelişleri açısından gerek diğer açılardan zorluklar yaşıyorlardı. Bugün ise çoğu çiftçimiz ihtiyaçlarını burada alabiliyor. Bu gerçekten bizim için sevindirici bir durumdur. Van Ticaret Borsası olarak bu fuara ilk günden bugüne kadar hep destek olduk. Bunlar il için, bölge için mükemmel fuarlardır. İlimiz hem tarım hem hayvancılık bölgesi olduğu için bu bizim için büyük bir ihtiyaçtır ve bu ihtiyaçların büyük kısmını karşılayacak firmalar da katılmış. Bu da bizi sevindiriyor. Van için, bölge için hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Fuara daha çok kamu kurumlarının katılması gerektiğinin altını çizen Süer, “Başka illerdeki fuarlara gittiğimizde daha çok katılımcı görüyoruz. Bu yüzden tüm kamu kurumlarından daha güçlü destek bekliyoruz. Van’ımız bunu hak etmiyor. Özellikle çiftçilerimizden ricamız buraya gelmeleri ve bu ürünleri görmeleridir. Yarın yatırım düşüncesi olan çiftçilerimiz için en azından bir ön çalışma olur” ifadelerini kullandı. Fuarda 20 tanesi il dışından olmak üzere 85 standın kurulduğunu belirten İpekyolu Expo Fuar A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Fuar Koordinatörü Veysi Uygun ise kuzu güzellik yarışması ile ziyaretçileri ağırladıklarını belirtti. Fuarın bölgedeki tek çiftçi buluşması olduğunun altını çizen Uygun, “Tarımsal mekanizasyon hizmetlerini sunan tek fuar olma özelliğini taşıyan bu fuarımız 4 gün sürecek. Fuarımız, tarım ve hayvancılıkla ilgili hizmet sunan tüm çiftçilerimize ve aynı zamanda üreticilerimize tarımsal mekanizasyon, traktör, tarım aletleri, tohum ve gübre anlamında tüm teknolojileri sunma özelliğini taşıyor. Fuarımızın başka bir özelliği ise bölgedeki tek çiftçi buluşması olmasıdır. Ziraat odalarının örgütlenmesi ile birlikte biz bölgede tüm çiftçilerimizi fuarımızda yeni teknolojilerle buluşturuyoruz. Bölgemizin, ilimizin ve çiftçilerimizin ihtiyacı olan tüm ürünleri bulabileceği bir alan sunuyoruz” dedi. Van Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın büyüme yolunda artık belli bir noktaya geldiğini vurgulayan Uygun, “Van Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı, tüm ülkede konuşulan bir fuar noktasındadır. Bundan sonraki aşamada, biz artık tamamen yurt dışından katılımcı ve ziyaretçi kabul edeceğiz ve buradaki tarımımız ile teknolojilerimizi yurt dışına pazarlama içerisine gireceğiz” ifadelerini kullandı.
Adıyaman 1. Uluslararası Kommagene Fotoğraf Zirvesi başladı Adıyaman’da 1. Uluslararası Kommagene Fotoğraf Zirvesi başladı. Adıyaman’ın eşsiz tarihi ve doğal güzellikleri, ulusal ve uluslararası fotoğrafçılar tarafından fotoğraflandı. Antik Yunan’dan Kommagene’ye, Roma kültüründen İslam medeniyetine uzanan ve çeşitli zenginliklerle dolu bir kültürel mirası barındıran Adıyaman, ulusal ve uluslararası fotoğrafçıları ağırladı. Yurt içi ve yurt dışından onlarca ödüllü fotoğrafçı deklanşöre bu kez Adıyaman için bastı. Nemrut Dağı’ndan Gerger Kanyonlarına, Perre Antik Kenti’nden Kızılin Köprüsüne, Yüzen adalardan Kahta Kalesine, Cendere Köprüsünden Karakuş Tepesine, Abuzer Gaffari Türbesinden Safvan Bin Muattal Külliyesine, Gölbaşı Gölü’nden Tut’un eşsiz doğal güzelliğine bir çok tarihi, kültürel ve doğal güzellik fotoğrafçıların beğenisine sunuldu. 25-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinlikte 407 tescilli kültürel mirası ile adete açık hava müzesi konumundaki Adıyaman sadece tarihi ve kültürel yapılarıyla değil gastronomi, doğa ve insan manzaralarıyla da fotoğraflanacak. Adıyaman’da bir otelin salonunda başlayan etkinliğin açılış programında Vali Osman Varol, Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse’nin açılış konuşmalarının ardından fotoğrafçılar, belirlenen destinasyonlarda fotoğraf çekimine başladı. Perre Antik Kentte canlı performans sergileyen sanatçı Hakime Bal, “1. Uluslararası Kommagene Fotoğraf Zirvesi için buradayım. Dünya’nın ilk kadın savaş foto muhabiri ve Türkiye’nin de ilk gezi muhabiri olan Semiha Es’i canlandırıyorum. Burada olmaktan gerçekten çok mutluyuz ve çok gururluyuz” dedi. Azerbaycan’dan gelen Uluslararası Fotoğraf Yarışmaları Jüri Üyesi Rauf Umudov, dünyada bir çok ülkesini gezdiğini ancak Adıyaman’ın tarihi, kültürü, mimarisi ve insanlarıyla farklı bir yer olduğunu dile getirdi. Bursa’dan gelen Bahar Borozan ise Perre Antik Kent’ten çok etkilendiğini, Adıyaman’ın tarihi, estetik ve kültürel ögeleri ile öne çıktığını kaydetti. Azerbaycan’dan gelen Aysel Memmetova, Türkiye’ye gelen herkesi Adıyaman’ı görmeye davet ederek, “Burası tarihe dokunmak, hissetmek gibi, gelip buraları görsünler” dedi. Samsun’dan gelen Behçet Atabey ise “Adıyaman’ın tanıtımı amacıyla yapılan bu etkinlik semeresini verecektir” ifadelerini kullandı.