EKONOMİ - 19 Ekim 2020 Pazartesi 13:16

Balıkta arz-talep sorunu

A
A
A
Balıkta arz-talep sorunu

Karadeniz’de, son günlerde büyük illerden artan balık talebi ve üretimin düşük olması nedeniyle fiyatlar yükselişe geçerken, üretilen balık miktarının Türkiye’ye yetmediği belirtildi.

Karadeniz’de, son günlerde büyük illerden artan balık talebi ve üretimin düşük olması nedeniyle fiyatlar yükselişe geçerken, üretilen balık miktarının Türkiye’ye yetmediği belirtildi.


1 Eylül’de tekneler ile denize açılan balıkçılar, geçen yıl palamut avlayamadıkları denizlerden kasalarca palamut ile döndü. Bu yıl oldukça bol miktarda avlanan palamut, balıkçıların yüzünü güldürse de, son günlerde büyük illerden artan balık talebi ve üretimin azalması, fiyatların yükselmesine neden oldu. Balıklılar, havaların soğuması ile birlikte fiyatların düşmesini umut ettiklerini belirterek, şuanda avlanan balıkların Türkiye’ye yetmediğini ifade ettiler.



“İhracat yapacak balığımız yok, üretilen balık yetmiyor”


Perşembe ilçesinde yaklaşık 40 yıldır balıkçılık yapan Şeref Acartürk, üretilen balıkların yetmediğini ve tezgahlara balık koymak için sabaha kadar çabaladıklarını ifade ederek, “Tezgahlarda durum bizim açımızdan iyi ama üretici açısından kötü. Yeterli balık tutup para kazanamıyorlar. Tezgahların bol görünmesi kolay değil, biz sabaha kadar balıkların peşinde koşup tezgahlarımızı çeşitlendiriyoruz ve satışa sunuyoruz. Üretilen balık miktarı, üreticiyi karlı yapacak kadar çok değil. Üretim az ve talep çok fazla buna bağlı olarak da fiyatlar yükseliyor. 85 milyon nüfus var, üretilen balık miktarı yetmiyor, ihracata yapacak balığımız yok, biz ülke olarak dışarıdan deniz ürünleri ithal edecek durumdayız” dedi.



“Son 5 gündür satışlar düştü, fiyatlar yükseldi”


İlçede uzun yıllardır balıkçılık yapan Erdal Çamaş ise, “Tezgahlarda yaklaşık 5 gündür satışlar epey düştü, fiyatlar da yükseldi. Bu da balıkların az olmasından kaynaklanıyor. Şuan balıklara dışarıdan, büyük illerden talep çok ve buralara sevkiyat oluyor. Bizim buralar küçük olduğundan balık az bırakılıyor. Şuanda avcılık Hopa’da var. Şuanda iri palamut balığının tanesi 17 buçuk lira oldu. 3 gün önce 12 buçuk ve 15 liraydı. Son 4-5 gündür fiyatlar yüksek. Talep var ama alacak olanlar az alıyor. Havaların soğumasıyla balık bollaşır ve fiyatlar da düşer diye tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.


Vatandaşlar da mevsiminde balık tükettiklerini ifade ederek, insanların bol bol balık çeşitleri tüketmesi gerektiğini aktardı.


Öte yandan tezgahlarda hamsi 20, kanca mezgit 40, mezgit 20, istavrit 20, palamut tanesi 10-20, sargan 30, sarıkanat 40, barbun ise 30 liradan satılıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Türkiye’de yapay zeka lisesi kurulma yolunda ilk adım atıldı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Teknopark İstanbul iş birliğiyle “Yapay Zeka Lisesi kurulum ve içerik geliştirme çalıştayı” gerçekleştirdi. Teknopark İstanbul’da Türkiye’nin geleceğine yön verecek önemli bir adım olan ilk “yapay zeka lisesinin oluşum sürecini şekillendireceği ifade edilen “Yapay Zekâ Lisesi Kurulum ve İçerik Geliştirme Çalıştayı” gerçekleştirildi. Programda konuşan İstanbul Milli Eğitim Müdür yardımcısı Hüseyin aydın, yapay zekâ, çağın en hızlı gelişen ve dönüşen alanlarından biri olarak, eğitim ve genç nesiller için kritik bir öneme sahip, bu bağlamda, Yapay Zekâ Lisesi kurma hedefimiz, genç beyinlerin bu alanda nitelikli bir eğitim almasını sağlayarak, Türkiye’nin küresel arenada rekabet gücünü artırmayı amaçladıklarını belirtti. Teknolojinin hızla ilerlediği bir çağda, yapay zeka bilgi ve becerisi, sadece bireylerin değil, aynı zamanda ulusların ve toplumların geleceğini şekillendirdiğini ifade eden Aydın, Yapay Zeka Lisesi, genç yeteneklere bu alanda eğitim sağlayarak, onları geleceğin liderleri, yenilikçileri ve girişimcileri olarak yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Çalıştayda yapay zeka eğitim ve öğretim konularında uzman isimler bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunacağı ve stratejik adımların belirleneceği bir ortam oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti. Teknopark İstanbul’da düzenlenen programa, İstanbul Milli Eğitim Müdür yardımcısı Hüseyin Aydın, Teknopark İstanbul yönetim kurulu üyesi Mehmet Akif Özyurt, akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. “Yapay Zeka Lisesi ile geleceğin bilimsel ve teknolojik gelişmelerine gençlerimizi şimdiden hazırlıyoruz” İstanbul Milli Eğitim Müdür yardımcısı Hüseyin Aydın, “Günlük hayatımızın birçok alanında kullanılmaya başlanan yapay zekanın etki alanının her geçen gün arttığına şahit oluyoruz. Bilişimden medyaya, sanayi ve ticaretten eğitime kadar çeşitli alanlarda kullanılmaya başlanan yapay zekanın geleceğin en önemli alanlarından biri olduğunun farkındayız. Yapay Zeka Lisesi ile geleceğin bilimsel ve teknolojik gelişmelerine şimdiden hazırladığımız gençlerimiz için bu alanda nitelikli ve eğitim temelli adım atmayı sağlayarak ülkemizin küresel ölçekte diğer ülkelerle teknoloji ve bilimsel rekabette güçlü bir konuma gelmesi gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın, ilan ettiği Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Dönüşüm vizyonuyla, bakanlığımız eğitim, bilim ve teknolojiyi ulusal hedeflerimize entegre ederek Türkiye’nin eğitimdeki dönüşümüne öncülük etmektir. Bu iki yaklaşım; yani geleneksel değerlerle yenilikçi teknolojilerin benimsenmesi ülkemizin eğitimde kapsamlı bir dönüşüm yaşamasını sağlayacak stratejik bir birlikteliği temsil etmektedir.” dedi. (AZ-
Aydın Aydın inciri için zorlu mesai başladı Dünyanın en kaliteli incirinin yetiştiği ve fiyatı altınla yarışan Aydın’ın sarılop incirinin üretimi için çiftçilerin zorlu mesaisi başladı. Küresel iklim krizi nedeniyle toprağın tavının kaçmaması için adeta zamanla yarışan Aydınlı çiftçileri, aydın dağlarını ilmek ilmek işliyor. Traktör işlemediği için atlarla sürülen arazilerde eli kolu tutan herkes toprağı en iyi şekilde işlemek için çalışıyor. Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip illerin başında gelen Aydın’ın incir üretimi yapılan sarp arazilerinde motorlu taşıtlar iş görmediği için halen toprak karasabanla işleniyor. Her türlü teknolojik imkana ve ekonomik güce sahip olmasına rağmen köylüler yamaç olan arazilerini sadece atlarla sürüp işleyebilirken, bir çift at ile çalışanlar aylık 75 bin TL ile 90 bin TL arasında kazanıyor. Çalışan herkese adeta mühendis maaşından fazla ücret ödenen Aydın dağlarında çalışan da çalıştıran da durumdan memnun iken çiftçilerin en büyük sorunu dolgun ücrete rağmen çalışacak kişi bulunmaması. Büyük Menderes Nehri’nin Kuzey ve Güney yamacında bulundan verimli Aydın dağlarında motorlu araçların iş görmemesi nedeniyle halen atlarla toprağı işlemek zorunda olduklarını belirten çiftçi Hayati Kuruş, bu işe hevesli olan kardeşi ile mesai yaptıklarını belirtti. Küresel iklim krizi nedeniyle son yıllarda mevsimlerin değişerek iklim şartlarının kıştan direk yaz mevsimine döndüğü için toprağı işleme süresinin azaldığını belirterek adeta zamanla yarıştıklarını söyledi. Boyundan büyük sabanla toprağı işliyor Son yıllarda incir ve zeytinyağı fiyatlarının adeta altınla yarışması nedeniyle tarım sektöründe çalışmanın daha cazip hale geldiğini belirten ve küçük yaşına rağmen mahareti ile görenleri şaşırtan 14 yaşındaki Tunahan Kuruş, boyundan büyük işi başarıyor. Çocukluğundan beri tarla bahçe işlerinin içinde olduğunu belirten Küçük Tunahan, babasının kendisine hediye ettiği atlarla boyundan büyük sabanı atlara koşup çift sürüyor. Aylık 75-90 Bin TL arasında para kazandığını ve halinden memnun olduğunu belirten Tunahan, görenlerin şaşırdığını söyledi. Kendisinin çift süreceğine inanmadığı için çalışırken izlemeye gelenlerin bile olduğunu belirten Tunahan Kuruş, çalışıp kazanmanın mutluluk verici olduğunu söyledi. Kardeşi ile birlikte dağlarda çift süren 24 yaşındaki Hayati Kuruş ise, mesleği babasından öğrendiğini çok meraklı ve istekli olduğu için kardeşine de öğrettiğini belirterek “Aydın dağlarında üretim yapmak arazi yapısı nedeniyle zor. Yamaç olduğu için traktörün işlemediği bu incir bahçelerini atlarla sürüyoruz. Kardeşim Tunahan, bu işe çok meraklı ve oldukça da becerikli. Israrla kendisine at alınmasını istedi. Bizler gibi O da atlarla çift sürüyor” diye konuştu. (İK-