EKONOMİ - 29 Nisan 2022 Cuma 11:38

Fındıkta külleme mücadelesi başladı

A
A
A
Fındıkta külleme mücadelesi başladı

Ordu’da fındık alanlarında son yıllarda yaygın olarak görülen ve ciddi zarar veren külleme hastalığı ile ilgili mücadele çalışması başlatıldı.

Ordu’da fındık alanlarında son yıllarda yaygın olarak görülen ve ciddi zarar veren külleme hastalığı ile ilgili mücadele çalışması başlatıldı.


Türkiye’nin üretiminde dünya lideri olduğu fındık bitkisinin en önemli hastalıklarından olan külleme hastalığına karşı ilaçlama mücadelesi başladı. Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, önceki yıllarda külleme hasatlığının görülmediği fındık bahçelerinde, en ufak hastalık belirtisinin görünmesi ile birlikte kimyasal mücadelenin yapılması gerektiğini söyledi.



“Fındıkta ciddi azalmalara neden oluyor”


İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, “Eğer bir bahçede külleme önceki yıllarda görülmüşse, çotanak oluşturma döneminde hastalığın belirtileri gözükmeden ilaçlamanın yapılması gerekiyor. Bir bahçede önceki yıllarda külleme hastalığı görülmemiş ise o zaman bahçede ilk belirtilerin göründüğü anda külleme için ilaçlı mücadelenin yapılması gerekiyor. Bu dönemde ilimizde nisan ayının ortalarında ve sonlarına doğru gerçekleşiyor. Külleme hastalığının başlangıcında yaprak üzerinde beyaz lekeler oluşuyor. Bu beyaz lekeler zamanla kahverengi oluyor ve ilerleyen süreçte tüm yaprak yüzeyini kaplayarak yaprağın kurumasına neden oluyor, bu da fındıkta verimde ciddi azalmalara neden oluyor” dedi.



“Düzenli olarak mücadele yapılmazsa zarar oranı artıyor”


Bu dönemde fındıkta külleme hastalığına ve kozalak akarına karşı mücadele edilmesi gerektiğini kaydeden Yılmaz, “Bu dönemde ilaçlı mücadele yapmamız gerekiyor. Bu ilaçlı mücadeleyi yaparken öncelikli olarak hem külleme hastalığına karşı, hem de kozalak akarına karşı etkili olan ilaçların kullanılması gerekiyor. Mücadele çalışmaları düzenli olarak yapılmadığı takdirde verimde ciddi kayıplar oluyor. Bir bahçede çok fazla bakım yapılsa dahi hastalık ve zararlılarla gerekli mücadele gerçekleştirilmediği takdirde o bahçede ciddi verim kayıpları yaşanacaktır. Bu verim kayıplarını yaşamamak için, bakım ve budama işlemlerinin yanında hastalık ve zararlılar ile mücadelenin de düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Bahçelerdeki hastalık ve zararlıların yoğunluğu arttıkça o bahçedeki zarar oranı da artış gösterecektir” şeklinde konuştu.


Yılmaz, hastalık ve zararlılar ile mücadele kimyasal mücadelenin sabahın erken saatleri ile akşamüzerin serin saatlerde yapılmasının hem fındık için, hem de arıcılık sektörü için önemli olduğuna değinerek, “Arıların uçuşunun az olduğu dönemler olan sabah erken saatleri ve akşam saatlerinde ilaçlamayı yaparsak, arı ölümlerinin de önüne geçmiş oluruz. Yine kullandığımız ürünlerin atık malzemelerini imha etmemiz gerekir. Bunları, arıların su içtiği alanlara bırakacak olursak bu da arıların ölümlerine neden olabilir” ifadelerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş Valisi Çakır, kar kaplanlarını ziyaret etti Muş’ta kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu Üçevler Grup köy yolunda çalışma yürüten karla mücadele ekiplerini ziyaret eden Vali Avni Çakır, İl Özel İdaresi yaklaşık 21 bin kilometre yol açıp 260 bin litreden fazla mazot harcadıklarını ifade ederek, "Bu çok ciddi bir rakam. Bunu tabii vatandaşımıza hizmet noktasında büyük bir keyifle yapıyoruz” dedi. Muş Valisi Avni Çakır, kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu Çavuştepe mevkisinde yol açma çalışması yürüten İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı karla mücadele ekiplerinin çalışmalarını yerinde inceledi. Vali Çakır, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür’den çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kar kalınlığının yer yer 7 metreye ulaştığını ifade eden Çakır, "Üçevler bölgesinde 10 köy ve 20’ye yakın mezra bulunmakta. Burası alternatif yolumuz. Şu anda diğer yollar ulaşıma açık. Şu an ekiplerimiz burayı açmaya çalışıyor. İnşallah yarın itibariyle de burayı açmış olacağız. Burada 24 saat esaslı çalışıyoruz. Çünkü gördüğünüz gibi 7 metrelik bir kar örtüsü var. Dolayısıyla arkadaşlarımızın yoğun çalışmalarına rağmen ilerlemekte güçlük çekiyor. Ama az işimiz kaldı. İnşallah yarın akşama kadar buranın tamamını açacağız. Muş’ta 368 köy ve 217 mezrası var. Geniş dağılım gösteren bir vilayet. Bu yıl nispeten kar yağışımız önceki yıllara göre azalmakla beraber yine de özellikle geçtiğimiz hafta yoğun bir kar örtüsü aldı. Ama İl Özel İdaresi ekiplerimizin üstün çalışmasıyla vatandaşlarımıza hiçbir mağduriyet yaşatmadık. İl Özel İdaresi yaklaşık 21 bin kilometre yol açtı. Bu çok ciddi bir rakam. 260 bin litreden fazla mazot harcadık. Bunu tabi vatandaşımıza hizmet noktasında büyük bir keyifle yapıyoruz. Allah’a şükür vatandaşımızın da ciddi bir mağlubiyeti de söz konusu olmadı. Karla mücadele çalışmalarımızı büyük oran sonlandıracağız. Tüm özel idaremizin personeline üstün ve özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
Erzurum Erzurum’da rekora koşan muhtar Erzurum Muhtarlar Derneği Başkanı ve Rabia Ana Hatun Mahallesi’nin 5 dönemdir muhtarlığını yapan Cemal Korkmaz, mahallelilerin yoğun teveccühü üzerine 6’ncı kez muhtarlığa aday oldu. 1999 yılında Rabia Hatun Mahallesi’nden muhtar seçilen Erzurum Muhtarlar Derneği Başkanı Cemal Korkmaz, 21 bin nüfuslu Rabia Ana Hatun Mahllesi’nde 5 dönem muhtarlık seçimlerini kazanarak görevini büyük bir özveri ile sürdürerek, mahallelilerin sevgi teveccühü ile yeniden altıncı dönemde de muhtarlığa aday olduğunu belirtti. Korkmaz, görevini 5 dönem üst üste hiç ara vermeden ilk günkü azimle yürüttüğünü ifade etti. Her sabah mahallesini köşe bucak gezen ve tespit ettiği sorunları kurumlara bildirip çözüme kavuşturan Muhtar Cemal Korkmaz, mahalle sakinleriyle de sık sık sohbet edip sorunlarıyla bizzat ilgileniyor. Genci ve yaşlısıyla mahalle sakinlerinin sevgisini de kazanan Korkmaz, bir dönem daha muhtarlık yapmak için aday olduğunu açıkladı. ‘Çalışmalarını beğeniyoruz” Mahalle sakinlerinden Yunus Aktaş, Bünyamin Özer ve Kürşat Ak ”Beş dönemdir mahallemizin muhtarlığını yapan aynı zamanda Muhtarlar Derneği Başkanlık görevini sürdüren, kişiliği ile tanıdığımız Cemal Korkmaz’dan yeniden aday olmasını istedik. 25 senedir mahallemizde muhtarlık yapıyor. Mahalle sakinlerimiz, muhtarımızın yaptığı hizmetlerden memnunuz. En ufak bir sıkıntı da yetkililere ulaşarak mahallenin sorunlarını gidermeye çalışıyor” şeklinde konuştular. “Vatandaşın sorununu çözüme kavuşturmak önemli” Muhtar Adayı Cemal Korkmaz, ”Bizim mahallemizin 21 bin seçmeni var şu anda. Ben 5 dönemdir muhtarlık yapıyorum. Mahallemin her köşesinde emeğim, hizmetim var. Büyükşehir Belediyemiz, Belediyemiz , İlçe belediyelerimiz ile iç içe çalışıyoruz, bu zamana hangi başkanımızın yanına gittiysek, hangi kurum müdürüne gittiysek mahallemizin sorunlarını başkanlarımızla çözdüler. Çok teşekkür ediyorum. ediyorum. Benim 24 saat telefonum mahalle halkım için açık, gücüm yettiği, elimden geldiği kadar onların sorunlarını çözmeye, hizmet etmeye çalışıyorum. Rabbim izin verirse Mahallemizin teveccühü ile yeniden 6’ncı seçim dönemde aday oldum. Sıcak teveccühlerine çok teşekkür ediyorum. Onlar çalışanı çalışmayanı çok iyi biliyorlar. Mahallemize hizmet ettiniz mi onlarda sizi seve seve baş tacı yapıyorlar. Bu son dönemim Rabbim izin verirde bir 5 sene daha muhtarlık görevimi yaptıktan sonra artık aday olmayacağım. Her şeyi en güzel şekilde ve zamanında bırakmak lazım” diye konuştu